HPU - stofwisselingsziekte

HPU - stofwisselingsziekte HPU is een stofwisselingsziekte en een nog vrij onbekende aandoening, die vaker bij vrouwen dan mannen voorkomt. HPU hoeft niet altijd meteen tot klachten te leiden, maar veel mensen met HPU krijgen uiteindelijk gezondheidsproblemen. Factoren als o.a. stress en pilgebruik lijken de klachten te kunnen bevorderen. HPU-symptomen zijn uiteenlopend en kunnen o.a. zijn: chronische vermoeidheid, hypoglykemie, maag- darmklachten, huiduitslag en gewrichtsproblemen.

HPU: hemopyrrollactamurie

HPU, hemopyrrollactamurie, het hemopyrrollactam complex is een stofwisselingsprobleem i.c. stofwisselingsziekte, die vaker voorkomt bij vrouwen dan mannen. Een schatting is dat ca. 10% van de meisjes en vrouwen HPU krijgen. Hoewel HPU niet altijd direct tot klachten of symptomen leidt, krijgen veel mensen met HPU uiteindelijk problemen met hun gezondheid. Eén van de directe symptomen is kenmerkend voor HPU, n.l. een verhoogde beweeglijkheid van de gewrichten (hypermobiliteit). Met name bij vrouwen komt het voor dat ze bijvoorbeeld hun pink recht naar achteren kunnen leggen of hun duim overstrekken. Overbeweeglijkheid van het kaakgewricht komt ook vaak voor.

HPU dient niet beschouwd te worden als een zelfstandige ziekte en ontwikkelt zich niet tot een specifieke ziekte, maar tot een reeks van (milde tot ernstige) symptomen die tot bepaalde andere ziektes kunnen leiden. HPU kan verschillende en een uiteenlopende range aan klachten veroorzaken. Het HPU beeld is stressgerelateerd. Hierbij dient stress ruim opgevat te worden. Niet alleen in psychische zin, maar ook fysieke stress zoals b.v griep, infecties, darminfecties kunnen de trigger zijn van symptomen of deze verergeren. Ook lijkt het gebruik van de pil bij vrouwen een rol te kunnen spelen.

HPU-complex

Het verschijnsel HPU is relatief laat onderkend. Hoewel er voor die tijd al bevindingen waren, is in Nederland eind 1990 de onderkenning van HPU verder ontwikkeld door Dr. Kamsteeg (i.s.m. het Universitair Research Centrum Wageningen, zie verder onderaan het artikel). Deze late onderkenning lijkt mede het gevolg te zijn van het gegeven dat HPU klachten zo uiteen kunnen lopen zodat er in eerste instantie geen samenhang lijkt te zijn, hetgeen het moeilijk maakte om de onderliggende factoren i.c. oorzaak op het spoor te komen.

De afkorting HPU staat voor hemopyrrollactamurie en is genoemd naar de stof die bij mensen met HPU in de urine wordt uitgescheiden, het zogenaamde HPL Complex - Hemopyrrollactam Complex. Deze complexe chemische verbinding wordt nergens anders in het lichaam aangetroffen en is -naar men vermoedt- een afvalproduct van de stofwisseling. Deze uitscheiding van HPL gaat gepaard met verlies van belangrijke vitamines en mineralen. In het menselijk lichaam is er een subtiele balans van vitaminen en mineralen. Bij sommige mensen is er bij de geboorte sprake van een stofwisselingsziekte, waardoor deze balans van nature afwezig of labiel is. Een andere groep mensen met HPU heeft geen aangeboren stofwisselingsziekte, maar lijkt gevoelig te zijn voor verstoorde omgevingsinvloeden en ons Westerse leefpatroon, waardoor er een disbalans of tekort aan vitaminen en mineralen kan ontstaan. Een verstoorde balans kan een breed scala aan klachten geven.

Het hemopyrrollactam complex heeft een verstorende werking oftewel berooft het lichaam als het ware van een aantal belangrijke rnineralen en vitaminen, waaronder Vitamine B6, Zink en Mangaan, hetgeen niet met voeding aan te vullen is. Doordat HPU de actieve vorm van B6 (pyridoxaal 5 fosfaat) bindt, verstoort het de biochemische processen in het lichaam waar deze vitamine noodzakelijk voor is. Dit betreft voornamelijk de opname van zink, mangaan, chroom en magnesium uit ons voedsel en de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Zink en mangaan zijn van wezenlijk belang voor de weerstand tegen infecties, de suikerstofwisseling en de vorming van kraakbeen. Vitamine B6 is ook betrokken bij de productie van vitamine B3, waardoor deze vitamine bij HPU ook verlaagd is. Deze variëteit aan functies van deze vitamines en mineralen verklaart ook meteen waarom de klachten van dit stofwisselingsprobleem zo uiteenlopend kunnen zijn.

HPU symptomen en klachten

HPU klachten die voor kunnen komen zijn o.a:
  • chronische vermoeidheid
  • hypoglykemie
  • ouderdomsdiabetes
  • bloedarmoede
  • schildklierklachten
  • gewrichtsproblemen (hypermobiliteit of overbeweeglijkheid)
  • verlaagde bloeddruk
  • hart- en vaatziekten
  • huiduitslag
  • spierproblemen
  • maagklachten
  • prikkelbare darm
  • diarree
  • obstipatie
  • depressiviteit
  • bekkeninstabiliteit
  • menstruatiestoornissen
  • verminderde vruchtbaarheid
  • zwangerschapsklachten
  • overgewicht na de zwangerschap.

Vermoeidheid bij HPU kan het gevolg zijn van hypoglykemie, een verminderde levercapaciteit, een laag histamine-gehalte en/of onderactiviteit van de bijnier. Het is geen uitzondering i.c. het komt voor dat deze vermoeidheid foutief gediagnosticeerd of behandeld wordt. Soms wordt het namelijk gelabeld als het chronisch vermoeidheidssyndroom CVS/ME, terwijl de diagnose eigenlijk HPU zou moeten zijn (en dus behandelbaar).

HPU diagnose, test en behandeling

HPU screeningtest

De meest eenvoudige optie is een urine onderzoek, waarbij getest wordt op de aanwezigheid van hemopyrrollactam complex. Er kan tevens gekeken worden of iemand later symptomen door HPU zal kunnen krijgen.

Verder is er een uitgebreidere mogelijkheid: HPU screening, die uit meerdere tests bestaat met behulp van een bloedafname. De meest uitgebreide optie is HPU screening met allergieonderzoek. Met dit onderzoek wordt ook een compleet allergieonderzoek op 100 voedingsmiddelen en schimmels gedaan. Deze test wordt aangeraden als er sprake is van darmklachten en allergische reacties als hooikoorts, eczeem e.d. Zie voor verdere informatie: www.hputest.nl

HPU behandeling

Het vitamine- en mineralengebrek kan niet worden opgeheven door het eten van voedsel dat rijk is aan vitamine B6, zink en mangaan, omdat de tekorten in het lichaam te groot zijn. HPU blijkt goed te behandelen te zijn met supplementen, met name met:
  • vitamine B6 (pyridoxaal 5 fosfaat)
  • zink en
  • mangaan.

Toch ligt de oplossing niet alleen in de inname van grote hoeveelheden van de bovengenoemde stoffen. Met de start van de supplementen kuur, komt er vaak namelijk ook een psychisch verwerkingsproces op gang. Grote hoeveelheden van deze supplementen kunnen een grote psychische invloed hebben. Het probleem is dus dat op het moment dat het lichaam bezig is om weer in balans te komen, de psyche tijdelijk helemaal van slag kan zijn door de nieuwe verwerkingsprocessen. De behandeling van HPU heeft dan ook tijd nodig. Deskundigen op dit gebied schatten dit op een periode van ca. 8 a 9 maanden.
Buiten bovengenoemde suppletie is het belangrijk om stress in het leefpatroon te reduceren en een aangepast voedingspatroon te hanteren. Vooralsnog lijkt het raadzaam om deze basisbehandeling preventief toe te passen. Dit zou kunnen door (vooral bij meisjes) reeds op jonge leeftijd de urine te controleren op de aanwezigheid van de stof HPL complex.

HPU wordt nog niet op grote schaal of door iedereen erkend of herkend. Deskundig op dit gebied is o.a. het KEAC - Klinisch Ecologisch Allergie Centrum in Weert. Dr. J. Kamsteeg is verbonden aan het KEAC en is o.a. de oprichter van de Databank Voedseladditieven.
© 2007 - 2025 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hemopyrrollactamurie (HPU): een onderbelichte aandoeningHemopyrrollactamurie (HPU): een onderbelichte aandoeningHemopyrrollactamurie (HPU) is een erfelijke stofwisselingsziekte en bijna uitsluitend voorbehouden aan vrouwen. Bij deze…
Mangaan: functie, mangaan in voeding en mangaansupplementMangaan: functie, mangaan in voeding en mangaansupplementMangaan ondersteunt de normale gezondheid op verschillende manieren. Het is een co-factor die enzymen helpt hun functies…
Een zinktekort bij paarden komt veelvuldig voorEen zinktekort bij paarden komt veelvuldig voorEen tekort aan zink in een dieet bij paarden komt veel vaker voor dan je denkt. Helaas is de aardbodem redelijk arm aan…

Hoe herken je een delier en wat kan je er tegen doen?Hoe herken je een delier en wat kan je er tegen doen?Hoe herken je een delier en wat kan je er tegen doen? Een goeie vraag... In dit artikel staat het antwoord.
Ziekten van de bloedsomloopWe wensen allemaal dat we gezond oud worden en zo min mogelijk klachten krijgen aan onze bloedsomloop. Een ziekte van de…
Bronnen en referenties
  • Orthovisie
  • Lezing HPU
Reactie

Jolanda, 11-10-2007
Waar kan ik zelf zo'n test laten doen, mijn huisarts staat er niet voor open om dit te doen? :-( Reactie infoteur, 12-10-2007
@Jolanda, dit kan je het beste te weten komen bij het KEAC (zie het artikel) op www.keac.nl
Succes ermee!
Groet van Sila (auteur artikel)

Jvd (613 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.