Besmetting met Candida

Besmetting met Candida Candida wordt onterecht ook wel een Soa genoemd. Officieel valt Candida niet onder de Soa, maar is het een gistinfectie. Candida kan heel vervelend zijn en storende verschijnselen tonen, maar is ook goed te behandelen en zeker goed te voorkomen. In dit artikel leest u de verschijnselen en de behandelingen van Candida en tips om besmetting te voorkomen. Ook verstrekt dit artikel informatie over de infectie zelf.

Candida

Candida is niet erg bekend in de volksmond en veel mensen zullen er nog nooit van gehoord hebben. Toch kan het heel vervelende gevolgen hebben wanneer u met deze infectie besmet raakt. Sommige instanties zetten Candida op een lijst met voorkomende SOA binnen Nederland, omdat de infectie zich vaak bij de geslachtsdelen bevindt. De infectie kan wel door seksueel contact overgedragen worden, maar het ontstaat vrijwel nooit door seksueel contact. Officieel valt Candida niet onder de SOA, maar onder infecties.

Candida is een gistinfectie, ook wel een schimmelinfectie genoemd. Het betreft een opzich onschuldige gist, welke veel mensen onbewust bij zich dragen. Je hoeft er absoluut geen last van te hebben. Onder bepaalde omstandigheden kan de hoveelheid gist toenemen, waardoor u wel last kunt krijgen van verschillende klachten en verschijnselen. Vrouwen hebben hier over het algemeen meer en vaker last van dan mannen. Toename van de hoeveelheid gist kan bijvoorbeeld ontstaan bij diabetes (suikerziekte), bij gebruik van antibiotica of bepaalde medicijnen zoals Prednison. Candida kan overgroeien naar de mond, de slijmvliezen van geslachtsorganen, de endeldarm, de huid en met name ook de huidplooien over het hele lichaam. Hoewel Candida niet ernstig is, is het wel sterk aan te raden het te laten behandelen.

Verschijnselen bij besmetting

Mannen hebben meestal geen klachten wanneer zij besmet zijn geraakt met de Candida-infectie. Vrouwen krijgen, zeker na overgroei, wel last van verschijnselen. Zo kan de vaginale afscheiding dik en korrelig zijn en meer dan normaal. De schede kan rood kleuren en er ontstaat een vervelende jeuk. Ook mannen kunnen last krijgen van een rode en schilferige eikel, waarbij jeuk kan ontstaan. Wanneer je last hebt van deze verschijnselen, is het verstandig een afspraak te maken bij de dokter om zeker te zijn van de besmetting. De huisarts maakt een uitstrijkje of een kweek. In de meeste gevallen kan de vaginale afscheiding direct onderzocht worden en krijg je meteen te horen of je inderdaad besmet bent geraakt met Candida. De infectie is namelijk heel eenvoudig aan te tonen door de afscheiding onder de microscoop te bekijken. Bij een kweek of een uitstrijkje moet je wel een paar dagen (in de meeste gevallen) op de uitslag wachten.

Behandeling van de infectie

Candida is in de meeste gevallen goed en snel te behandelen. Helaas is dit niet in alle gevallen zo. De infectie kan erg hardnekkig zijn en steeds opnieuw terugkeren. Dit gebeurt voornamelijk bij mensen met een slechte weerstand. Wanneer je geen last van klachten hebt, is een behandeling niet noodzakelijk. Bij klachten en na diagnose krijg je meestal een creme voorgeschreven, welke je in de penis of de vagina moet aanbrengen. Vrouwen krijgen ook wel tabletjes welke zij in de vagina moeten inbrengen. In sommige gevallen kunt u ook tabletten/capsules krijgen om oraal in te nemen. Tijdens de behandeling is het beter geen geslachtsgemeenschap te hebben. Je lichaam heeft wat tijd nodig zich te herstellen van de infectie. ook bestaat de kans dat je partner (indien je een vaste partner hebt) ook besmet is geraakt. Het is aan te raden je partner ook te laten behandelen, maar dit is alleen noodzakelijk wanneer deze ook last van klachten heeft.

Tips om besmetting te voorkomen

Het is niet verstandig je geslachtsdeel met zeep te wassen. Het is beter hiervoor alleen water te gebruiken. Bij vrouwen kan zeep de zuurgraad van de vagina nadelig beinvloeden en zo overgroei van Candida veroorzaken. Het is eigenlijk altijd goed je geslachtsdeel extra goed te reinigen. Vrouwen kunnen gebruik maken van Lactacyd of bijvoorbeeld Intiem. Dit is te koop bij de drogist en is er in verschillende vormen. Lactacyd is vloeibaar en wordt d.m.v. een bijgevoegde "spuitfles" in de vagina gespoten. Zo wordt ook de binnenkant van de vagina goed gereinigd. Intiem is er ook in doekjes voor de buitenkant van de vagina. Een goede reiniging van je geslachtsdeel voorkomt een Candida-infectie en dringt een beginnende infectie terug.
© 2008 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mondspruw (orale candidiasis) bij baby's: SchimmelinfectieMondspruw (orale candidiasis) bij baby's: SchimmelinfectieMondspruw is een schimmelinfectie van de tong en mond. Deze vaak voorkomende gistinfectie kan worden overgedragen tussen…
Vaginale schimmelinfectie (Candidiasis)Jeuk in en rond de vagina, pijn bij plassen en meer afscheiding dan normaal? Grote kans dat er sprake is van een vaginal…
Is candida een soa? - Candida albicansIs candida een soa? - Candida albicansCandida is een veel voorkomende aandoening. Veel mensen hebben er last van. Er zijn veel verschillende soorten klachten…
Caprylzuur gebruiken bij een Candida schimmelinfectieCaprylzuur gebruiken bij een Candida schimmelinfectieBij een Candida schimmelinfectie is er sprake van een overwoekering van enkele van nature in het lichaam aanwezige schim…

Mijn ervaring met dexamfetaminemijn kijk opMijn ervaring met dexamfetamineDexamfetamine is één van de meest gebruikte vormen van medicatie bij ADHD bij zowel volwassenen als kinderen. Het grote…
Besmetting met trichomonasBesmetting met trichomonasTrichomonas is een SOA die wat minder bekend is in Nederland. Toch worden per jaar een kleine 2.000 mensen binnen Nederl…
Marensa (310 artikelen)
Laatste update: 19-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.