Besmetting met trichomonas

Besmetting met trichomonas Trichomonas is een SOA die wat minder bekend is in Nederland. Toch worden per jaar een kleine 2.000 mensen binnen Nederland besmet met deze geslachtsziekte. Hiermee staat trichomonas op de zesde plaats op de lijst van meest voorkomende SOA binnen Nederland. Deze ziekte is niet ernstig, maar wel besmettelijk. Deze SOA is goed te behandelen. Vrouwen hebben vaker last van deze ziekte dan mannen.

Wat is trichomonas?

Trichomonas is een Seksueel Overdraagbare Aandoening en besmet op jaarbasis een kleine 2.000 mensen binnen Nederland. De infectie is niet ernstig en kan altijd goed behandeld worden. Het is mogelijk dat iemand die besmet is geraakt met de trichomonas-infectie lange tijd geen klachten heeft en daarom ook niet op de hoogte is van zijn/haar besmetting. Toch kun je in dat geval wel anderen besmetten met de infectie. Via een uitstrijkje van de plaats waar je geinfecteerd zou kunnen zijn, kan worden vastgesteld of je inderdaad besmet bent geraakt met trichomonas. Meer onderzoek is hier niet voor nodig. In de meeste gevallen wordt wel direct onderzocht of je niet nog andere SOA hebt opgelopen.

Verschijnselen

Mannen merken vaak weinig tot niets van de infectie. Zij hebben over het algemeen niet veel klachten. Wel kunnen zij een wat branderig gevoel ervaren tijdens het plassen wanneer de infectie een irritatieplek rond het plasgaatje en de eikel veroorzaakt. Dit gebeurt lang niet in alle gevallen. Ook is het mogelijk dat de man bij het opstaan wat afscheiding uit de urinebuis verliest.

Vrouwen hebben vaker klachten als gevolg van deze ziekte. Zij kunnen last hebben van een ontstoken vagina. De schaamlippen en de binnenkant van de vagina kunnen rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Hierdoor kan de vrouw ook pijn bij het plassen ondervinden. De afscheiding van de vrouw kan ook veranderen wanneer zij besmet is geraakt met trichomonas. De afscheiding wordt wat melkachtig en overvloedig. De afscheiding kan schuimen en een onaangename lucht verspreiden. De klachten van een vrouw als gevolg van deze SOA kunnen verergeren rond of tijdens de menstruatie.

Behandeling van trichomonas.

Trichomonas is een vrij onschuldige SOA en kan volledig genezen met een (eenmalige) dosis antibiotica. Het is wel belangrijk dat je de adviezen en aanwijzingen van de arts goed opvolgd. Op de dag van de behandeling mag je geen alcohol nuttigen.
Indien je een vaste partner hebt, is het aan te raden deze ook te laten testen op de infectie. Mocht deze ook besmet zijn geraakt, is het verstandig geen geslachtsgemeenschap te hebben tijdens de behandeling. Hiermee loop je namelijk het risico dat jullie elkaar steeds over en weer besmetten. Mocht je in de tijd na mogelijke besmetting seks hebben gehad met verschillende partners, is het noodzakelijk deze in te lichten. Dit is een vervelende taak, maar voorkomt wel dat de SOA zich verder verspreidt. Seks tijdens de behandeling wordt sterk afgeraden. Mocht je toch willen vrijen tijdens de behandeling, doe dit dan altijd veilig door middel van een condoom! Tijdens de behandeling is de ziekte (en daarmee ook het besmettingsgevaar) nog niet verdwenen.
© 2008 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaginitis; symptomen, oorzaken en behandelingenVaginitis; symptomen, oorzaken en behandelingenVeel vrouwen hebben onverklaarbare symptomen in of bij hun vagina. Bloed na seks of bij het plassen, een vieze geur, uit…
GeslachtsgemeenschapGeslachtsgemeenschapDe geslachtsgemeenschap begint wanneer de stijf geworden penis in de vochtige geworden vagina word ingebracht. Soms maak…
Trichomonas: symptomen, oorzaak, behandeling en gevolgenTrichomonas: symptomen, oorzaak, behandeling en gevolgenTrichomonas symptomen zijn vaginitis en schuimige, geel-groenachtige tot grijze vaginale afscheiding. Trichomonas, ook w…

Besmetting met CandidaBesmetting met CandidaCandida wordt onterecht ook wel een Soa genoemd. Officieel valt Candida niet onder de Soa, maar is het een gistinfectie.…
Besmetting met syfilisBesmetting met syfilisJaarlijks worden in Nederland gemiddeld 750 mensen besmet met syfilis. Dit is goed voor een zevende plaats op de lijst m…
Bronnen en referenties
  • www.infosoa.nl
  • www.soortensoa.nl
Marensa (310 artikelen)
Laatste update: 19-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.