40+ en zwanger: wat nu?
De vrouwenemancipatie is doorgebroken en steeds meer vrouwen richten zich eerst op een carrière en dan pas op een gezinsleven. Een logisch gevolg hiervan is dat vrouwen steeds later zwanger worden. Waar het vroeger bijna nooit voorkwam dat vrouwen na hun 40e nog zwanger raakten, lijkt het tegenwoordig steeds normaler te worden om op latere leeftijd aan kinderen te beginnen. Maar wat zijn de consequenties van het op latere leeftijd zwanger zijn? Wat zijn de risico's van het krijgen van kinderen op latere leeftijd en wat zijn de voordelen hiervan?
40+ zwangerschappen: de cijfers
Dat vrouwen steeds later aan kinderen beginnen is geen nieuws meer, maar dat er steeds meer 40+ zwangerschappen zijn wordt minder vaak besproken. Dat steeds meer vrouwen op latere leeftijd zwanger worden is op zich opmerkelijk te noemen, gezien het feit dat de vruchtbaarheid van 40+ vrouwen veel lager ligt dan bij vrouwen tussen de 20 en de 30 jaar. Zo hebben vrouwen tussen de 20 en 30 jaar tussen de 20% en de 25% kans op een zwangerschap, terwijl vrouwen boven de 40 jaar slechts 3-6% kans hebben op een zwangerschap. Toch groeit het aantal 40+ zwangerschappen. Dit kan onder andere komen doordat steeds meer koppels gebruik maken van IVF om zwanger te worden.
Reden van het groeiende aantal 40+ zwangerschappen
De voornaamste oorzaak van het op steeds latere leeftijd zwanger worden is de carrière van de vrouw. Steeds meer vrouwen kiezen namelijk eerst voor een carrière en denken pas later na over een gezinsleven. Daarbij zijn toekomstige ouders steeds vaker bezig met de financiële zekerheid die zij hun kind kunnen bieden en eigenlijk is financiële zekerheid vaak pas op latere leeftijd aan de orde. Ook is er een verschuiving te zien in de huwelijksleeftijd. Mensen besluiten steeds later te trouwen, of trouwen zelfs helemaal niet. Een direct verband tussen de huwelijksleeftijd en het later zwanger worden is nog niet aangetoond, maar lijkt wel waarschijnlijk.
Een kinderwens op latere leeftijd
Door verschillende oorzaken kan een kinderwens op latere leeftijd dus voorkomen. Met een latere leeftijd bedoelen we hierbij vrouwen van eind 30 of 40+. Maar wat gebeurt en nu eigenlijk als je een kinderwens op latere leeftijd hebt?
Als je op latere leeftijd een kinderwens hebt en hiermee naar de huisarts gaat zal hij een realistische schets voor je maken. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar je gezondheid, omdat dit de risico's van je zwangerschap kan beïnvloeden. Zo wordt een zwangerschap in geval van (ernstige) ziektes of bijvoorbeeld overgewicht bij de vrouw over het algemeen afgeraden. Ook zal de huisarts je meer informatie geven over de verschillende risico's van een zwangerschap op latere leeftijd.
Maar heb je een gezonde levensstijl en ben je lichamelijk ook gezond? Werken je eierstokken naar behoren, heb je een regelmatige cyclus, is de conditie van de baarmoeder goed en ben je verder helemaal gezond? In dat geval is het natuurlijk makkelijker om een kinderwens op latere leeftijd in vervulling te laten gaan, dan wanneer je lichamelijk minder gezond bent. Uiteindelijk ben je natuurlijk zelf degene die bepaalt of het verantwoord is om op late leeftijd zwanger te worden. Zelf ken je jouw lichaam het best, en voel je het beste aan of je een zwangerschap aankunt.
De nadelen van een 40+ zwangerschap
Helaas zitten er aan een 40+ zwangerschap wel verschillende nadelen. Het lichaam is ouder en kan een zwangerschap en bevalling dus minder goed opvangen. Hierbij vind je een overzicht van de nadelen van een zwangerschap op latere leeftijd:
- De kans op een miskraam neemt tot meer dan 50 procent toe vanaf 40 jaar.
- Vroeggeboorten komen frequenter voor bij 40plussers.
- Je hebt een kans van één op de 100 om een kind met het syndroom van down te krijgen.
- Je eigen lichamelijke herstel na de bevalling duurt over het algemeen langer dan wanneer je op jongere leeftijd zwanger bent.
Een vruchtwaterpunctie wordt vaak aangeraden om afwijkingen zo vroeg mogelijk vast te stellen. Een nadeel hiervan is alleen dat deze punctie niet zonder risico's is. Ook in dit geval ben je zelf degene die het best kan bepalen of je deze punctie moet doen of niet.
Voordelen van een 40+ zwangerschap
Toch heeft een zwangerschap op latere leeftijd niet alleen maar nadelen. Er zijn namelijk ook voordelen die op kunnen wegen tegen een zwangerschap op jongere leeftijd. Deze voordelen zijn als volgt:
- Over het algemeen hebben 40plussers betere financiële zekerheid, een kind opvoeden vraagt om financiële draagkracht en het is dus fijn om financiële zekerheid te hebben.
- Maturiteit zorgt ervoor dat je bewuster kunt genieten van je zwangerschap.
Je kunt zelf dus het beste bepalen of zwanger worden op latere leeftijd voor jou verantwoord is of niet. Wanneer je advies nodig hebt kunt je het beste een afspraak maken met je huisarts. Maar de belangrijkste regel is dat je vooral moet luisteren naar je lichaam!