Pijnen en problemen tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kunnen er allerlei kwaaltjes en probleempjes ontstaan waardoor je jezelf niet zo goed gaat voelen. Dit is heel normaal en meestal niks om je zorgen over te maken. Je lichaam gaat namelijk door heel wat veranderingen om je baby gezond ter wereld te brengen. Dit zal altijd gepaard gaan met veel voorkomende ongemakken als misselijkheid, rugpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, ...
Rugpijn
Een van de meest bekende problemen tijdens de zwangerschap is rugpijn. Het toenemende gewicht van de baby en je baarmoeder oefenen grote druk uit op je rug. Door het extra gewicht ben je misschien geneigd je buik naar voren te duwen, waardoor rugpijn wordt verergerd. Een goede houding hebben is belangrijk. Draag als je gaat wandelen altijd platte schoenen en ga indien mogelijk op een stoel met een hoge rugleuning zitten. Vermijd altijd zwaar dingen te tillen en als het niet anders kan, je door je knieën te buigen en je rug recht te houden. Als je boodschappen draagt, gebruik dan twee tassen en verdeel het gewicht zodat het je rug minder belast. Massage verlicht spierpijnen en zwemmen is beste remedie.
Constipatie
Verandering in het hormoonstelsel kunnen constipatie veroorzaken. Eet vezelrijke voeding en drink veel water. IJzertabletten kunnen ook problemen veroorzaken. Gebruik deze indien mogelijk niet. Gedroogd fruit is ook erg geschikt om constipatie te minderen. Ernstige, aanhoudende constipatie kan tot aambeien leiden.
Hoofdpijn
Hoofdpijn is een vaak terugkomende klacht tijdens de zwangerschap. Een van de oorzaken kan een te weinig aan vocht zijn waardoor je meer water moet gaan drinken. Een andere oorzaak is stress. Een fikse wandeling of het masseren van de slapen kan dan helpen. Af en toe een paracetamol wordt als veilig beschouwd zolang deze geen codeïne bevat. Vraag aan je drogisterij of apotheker als deze codeïne bevat of niet. Neem vooral geen aspirine: die zal namelijk via de placenta bij je baby terechtkomen. Ernstige aanhoudende hoofdpijn kan een symptoom zijn van zwangerschapsvergiftiging. Vermeld deze klacht bij je huisarts of gynaecoloog.
Vaak plassen
In de eerste drie maanden van de zwangerschap zorgen je hormonen ervoor dat je vaker moet plassen. In de laatste maanden drukt het gewicht van je baby op je blaas, wat kan leiden tot incontinentie. Een aandoening waardoor je de urine niet meer kan ophouden en geen beheersing meer hebt over de sluitspier van de blaas. Oefeningen kunnen helpen, maar is uiteindelijk de enige oplossing in buurt van een toilet te blijven.
Brandend maagzuur
Zwangerschapshormonen ontspannen spieren in je hele lichaam. Een onplezierig neveneffect hiervan is dat de klep bij je maagingang ook inspant en er maagsappen omhoog kunnen komen, waardoor je last krijgt van brandend maagzuur. Om het maagzuur te minderen kan je onder andere veel water drinken, citrus fruit vermijden en yoghurt eten. Eet ook meerdere malen per dag kleine beetjes om maagzuur te voorkomen.
Slapeloosheid
Slaap wordt steeds belangrijker naarmate de zwangerschap vordert. Er zijn veel factoren die nu kunnen zorgen voor slapeloosheid: toenemende gewicht, krampen, brandend maagzuur zullen ervoor zorgen dat je s'nachts vaker wakker wordt en je wellicht vaker droomt. Ontspan je en doe het rustig voor je naar bed gaat. Zorg voor meer comfort met lekkere kussens. Ontspannend bewegen zoals een wandeling gaan maken of zwemmen bevordert de slaap. Slapeloosheid kan geen kwaad voor je baby en door je er druk om te maken slaap je alleen maar nog slechter.
Indigestie
In de laatste periode zal de baby door zijn afmeting tegen je maag gaan drukken, waardoor indigestie en branden maagzuur kunnen ontstaan. Eet liever vaker kleine maaltijden dan driemaal daags een grote. Een glas melk of zittend tegen een paar kussens slapen kan ook helpen. Draag ook losse en comfortabele kleding en zeker niks spannends rond je buik.
Duizeligheid
Hoewel het verontrustend is, is het vrij gewoon dat je je zo nu en dan licht in je hoofd voelt. Misschien heb je er vooral last van tijdens de onderzoeken. Het wordt veroorzaakt doordat het gewicht van de baby de doorstroming van het bloed beperkt. Ga zitten en houd je hoofd tussen de knieën om de bloeddoorstroming terug te bevorderen.
Misselijkheid
Misselijkheid tijdens de zwangerschap kan op elk moment van de dag of nacht voorkomen en hoewel het een veelvoorkomend probleem is, is er verrassend weinig over bekend. De meest voor de hand liggende oorzaak is de verandering in je hormonen. Andere beweren dat dit komt door vitaminetekort of overgevoeligheid van de maag. Sommige vrouwen hebben geen last hier van terwijl andere de gehele zwangerschap. Meestal is de misselijkheid gepaard met af en toe overgeven het grootste het eerste trimester van de zwangerschap sinds je lichaam zich aan het passen is aan al die hormonale veranderingen. Als je veel last hebt eet dan alleen wat je binnen kan houden en drink vooral veel. Ook alles waar gember in zit doet wonderen.
Zwangerschapsdiabetes
Diabetes tijdens de zwangerschap kan voorkomen als je lichaam onvoldoende insuline produceert om de suiker uit je bloed op te nemen en te verwerken. Je krijgt dan een hoge bloedsuikerspiegel met symptomen als erge dorst en veel plassen wat kan leiden tot uitdroging. Hierdoor vermindert je vermogen om proteïne, vetten en andere voedingsstoffen op te nemen, waardoor tekorten kunnen ontstaan die schadelijk zijn voor je baby. Meestal is zwangerschapsdiabetes goed te behandelen door een verandering in de eetgewoonten. Meer complexe koolhydraten en minder suiker. Soms wordt insuline gegeven.