De ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschap

De ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschap Zwanger! Voor de één een verrassing, voor de ander een meer of minder geplande wens. De gedachte dat je nu zwanger bent, laat je zeker in het begin, niet los. Het idee van daadwerkelijk zwanger zijn, is iets waar jij en je partner aan moeten wennen. Het wordt een spannende tijd. Hoe vertel je het aan jouw omgeving? Hoe zullen de negen maanden gaan verlopen?

6 weken

De duur van je zwangerschap wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De eisprong en de eventuele bevruchting vinden meestal plaats 2 weken na het begin van je laatste menstruatie. Ben je volgens de berekening 6 weken zwanger, dan is je foetus nog maar 4 weken oud. Het hart, de maag, de darmen en de hersenen beginnen zich te ontwikkelen. Het hartje begint te kloppen. Op dit moment is je kindje ongeveer 1cm groot.

12 weken

Het aangezicht van je kindje ontwikkelt zich. Je baby'tje heeft armpjes, beentjes, handjes en voetjes. Het beweegt al, maar je voelt het nog niet. Je kindje is ongeveer 9cm.

16 weken

Je kindje meet ongeveer 16cm en weegt 150gr. Je hoort het hartje goed kloppen met behulp van een apparaat.

20 weken

Je kindje meet ongeveer 25cm en weegt ongeveer 300gr. Het reageert op geluiden van buitenaf. Je voelt het ook bewegen. Ben je voor het eerst zwanger, dan kan het wel een paar weken duren voor je dit gevoel herkent.

24 weken

Je kindje is circa 30cm lang en weegt ongeveer 900gr. Het kan zijn oogjes openen

28 weken

Je baby'tje meet ongeveer 35cm en weegt meer dan 1,5kg. Het slaapt, ontwaakt en zuigt aan zijn duim.

36 weken

Je kindje is ongeveer 45cm lang en weegt bijna 2,5kg. Vanaf dit moment kan het nog elke dag 30gram bijkomen. Meestal ligt het met zijn hoofdje naar beneden. Is je baby rustig en voel je hem niet bewegen, dan slaapt hij.

40 weken

De zwangerschap eindigt meestal in de 40ste week. Bij de geboorte weegt je kindje ongeveer 3,4kg en meet het ongeveer 50cm.

Enkele belangrijke tips tijdens je zwangerschap:

Gebruik geen alcohol. Drink je regelmatig kleine hoeveelheden alcohol, dan kan dit de ontwikkeling van je kindje schaden.
Rook niet en vermijd het passief roken.
Raadpleeg je een arts of moet je op radiologisch onderzoek, zeg dan iedere keer dat je zwanger bent.
Vermijd drugsgebruik en zelfmedicatie. Neem alleen geneesmiddelen en vitamines op doktersvoorschrift.
Verzorg goed je tanden tijdens je zwangerschap. Raadpleeg je tandarts en zeg hem dat je zwanger bent.
Ben je niet immuun voor toxoplasmose, bespreek dan met je arts of vroedvrouw welke verzorgen je moet nemen.

Belangrijk:

Raadpleeg onmiddellijk je arts, gynaecoloog en/of vroedvrouw wanneer:
  • je bloedingen hebt.
  • Je vocht verliest.
  • Je gevallen bent.
  • Je onverklaarbare pijn hebt. Neem geen geneesmiddelen (zelfs geen pijnstillers) zonder medisch advies.
  • Je kindje minder beweegt dan gewoonlijk.

Raadpleeg ook je arts, gynaecoloog en/of vroedvrouw wanneer:
  • Je gewicht verliest (o.a. door overmatig braken).
  • Je aanhoudend koorts hebt.
  • Je overdreef veel witverlies hebt.
  • Je verwachte bevallingsdatum overschreden is.
© 2007 - 2024 Yukie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
De ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerAan het einde van week 4 zou je normaal gesproken ongesteld worden. Wanneer de menstruatie uitblijft, ben je zwanger. Ee…
Alcohol voor, tijdens en na de zwangerschapAlcohol voor, tijdens en na de zwangerschapEr zijn heel wat mensen in Nederland die graag een biertje of een glaasje wijn drinken. De één drinkt met mate, de ander…
Zwangerschap: dingen die je maar beter kunt vermijdenZwangerschap: dingen die je maar beter kunt vermijdenVeel vrouwen die zwanger willen worden, of zwanger zijn, zijn bewust bezig met hun gezondheid. In dit artikel gaan we ve…

Als zwangerschapsbraken uit de hand looptAls zwangerschapsbraken uit de hand looptIn de eerste drie maanden van de zwangerschap is het niet ongewoon om te moeten overgeven. Dit komt met name voor in de…
Het CTG- foetale monitoringSoms moet een zwangere vrouw tijdens haar zwangerschap aan de monitor liggen in het ziekenhuis of bij de gyneacoloog. Ee…
Bronnen en referenties
Yukie (1 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.