Gezondheid: Hoofdpijnklachten

Gezondheid: Hoofdpijnklachten Hoofdpijn is een van de meest voorkomende ongenoegens als het gaat om de gezondheid, waarbij “ongenoegens” in sommige gevallen een understatement is. Tevens wordt hoofdpijn het vaakst gebruikt wordt om middels een tablet als paracetamol of vergelijkbaar product, op te lossen. Al dan niet met succes. Maar wanneer is er meer nodig dan die paracetamol?

Verschillende soorten hoofdpijn

Om te beginnen kan je niet algemeen over “hoofdpijn” spreken en dan alles onder deze noemer hangen, inclusief oplossingen. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, met verschillende achtergronden én verschillende oplossingen.

Migraine

Om de meest bekende maar eens direct ter sprake te brengen, geldt dat inmiddels aannemelijk is dat migraine een erfelijke factor kent. Bijna 60% van de mensen die migraine heeft, heeft ook een familielid die er last van heeft. Wetenschappelijk is het echter nog niet aangetoond. Totaal heeft zo’n 20% (= bijna 3,5 miljoen) van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate last van migraine, waarbij de verhouding is dat vrouwen veel vaker last van migraine hebben dan mannen (1 : 3).

Kenmerken

Migraine kenmerkt zich, in meer of mindere mate, door een overgevoeligheid voor fel licht en harde geluiden. Het gaat om een eenzijdige en kloppende pijn, soms zelfs bonkend. In ernstige mate, kan het bewustzijn soms in geding komen. De duur is verschillende en waar de een enkele uren diep weggedoken onder de dekens al ruimte geeft, zal de ander enkele dagen het daglicht vermijden… en alles wat daar tussen zit.

Oplossingen

Een paracetamol is bij een dergelijke hoofdpijn meestal geen oplossing. Alle prikkels die van invloed kunnen zijn vermijden, is een begin. Een donkere geluidsarme ruimte is dan de basis. Maar niet alles is te voorkomen. Voor sommige mensen geldt echter dat koffie vermijden kan helpen. Maar ook stress en oververmoeidheid vermijden wil nog wel eens een positieve wending geven. Dit geldt echter zeker niet voor iedereen. Het is dus van belang om te achterhalen waar de oorzaak ligt van je migraine.
Overigens kan ook Maxalt ingezet worden, dit heeft een vernauwende werking op de bloedvaten, maar is symptoom bestrijdend en biedt geen definitieve oplossing.

Clusterhoofdpijn

Deze vorm kom minder voor, één op de tienduizend mensen in Nederland, en kan een enorme impact hebben op je functioneren. Temeer het soms zomaar – ogenschijnlijk zonder reden – op komt zetten. Helaas is er over de oorzaak nog niet veel bekend.

Kenmerken

Clusterhoofdpijn kan onverwacht op komen zetten in een specifiek deel van het hoofd (vaak in de buurt van de slapen). Afhankelijk waar het zit kan het leiden tot “vreemde” uitingen. Als het in de buurt van het oor zit, kan het daar druk geven en het gehoor doen afnemen. Bij het oog kan het deze laten tranen, je pupil laten verkleinen en/of je een loopneus bezorgen. Je lichaamstemperatuur kan oplopen en je spieren kunnen zich aanspannen. De duur van een aanval varieert van vijftien minuten tot ruim drie uur en kan meerdere keren per dag plaatsvinden.

Oplossingen

Er wordt nogal eens zuivere zuurstof toegediend, dit heeft een aanvalsremmende werking. Dit werkt overigens alleen als het in het beginstadium van de aanval toegediend wordt. In een later stadium is het effect beduidend minder. Verder kan Maxalt ingezet worden, dit heeft een vernauwende werking op de bloedvaten.

Tot slot

Chocolade of wijn… feit of fabel? De een doet het af als fabel, terwijl de ander bij een stevige inname van chocolade te klok erop gelijk kan zetten, dat de hoofdpijn eraan komt. Feit is in ieder geval wel dat luisteren naar je lichaam een essentiële is.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is hoofdpijn?Wat is hoofdpijn?Iedereen weet wel wat hoofdpijn is. Sommige hebben het vaak en in een hele heftige vorm, zoals migraine of clusterhoofdp…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Wat te doen met hoofdpijn?Heeft u last van kwellende hoofdpijn? Kunt u zich hierdoor niet goed concentreren? Bent u 's avonds te moe om nog iets t…

Gezichtstransplantatie en gevolgen voor de patiëntGezichtstransplantatie en gevolgen voor de patiëntIndien er een ernstig letsel is ontstaan bij een persoon aan het gezicht, kan het voorkomen dat er een gezichtstransplan…
Hersengym bij dementie: quizvragen over wijn, met tipsHersengym bij dementie: quizvragen over wijn, met tipsEen quiz, zoals deze wijnquiz, kan voor ouderen met dementie een goede activiteit zijn, mits u een thema kiest waar alle…
Bronnen en referenties
  • H. Beetman
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.