Hoe om te gaan met stress

Hoe om te gaan met stress Stress kan voortkomen uit vele dingen, zoals bijvoorbeeld frustratie, boosheid, nervositeit of een overweldigende situatie. Het is makkelijk om stress te krijgen, maat daarna des te moeilijker om er weer uit te komen. Deze stressverlichting tips zullen je daarbij een beetje meer helpen.
Bron: Jdeboer, RgbstockBron: Jdeboer, Rgbstock

Een uitlaatklep voor je frustraties

Om je stressniveau onder controle te houden is het verstandig om iets te vinden wat je heel graag doet. Hierdoor ben je namelijk dan even niet meer bezig met de zaken in je leven waaruit stress naar voren komt. Even dus iets van een time-out, zullen we maar zeggen. Het is belangrijk dat mensen een uitlaatklep hebben voor hun frustraties. Dit kan daar goed voor dienen.

Neem je stress weg door goed te ademen

Probeer diepe ademhalingsoefeningen om je stress te reduceren. Dit kan erg goed helpen, als je het maar goed en langzaam doet. Neem een diepe adem en houd deze voor zeker drie seconden goed vast, daarna zo langzaam mogelijk uitademen. Herhaal dit een aantal keren totdat je voelt dat je gekalmeerd bent of begint te kalmeren. Neem vervolgens nog even een moment voor jezelf om extra rust te pakken. Ademen is één van de gemakkelijkste manieren om jezelf op een natuurlijke wijze te kalmeren.

Bron: Ervinbacik, RgbstockBron: Ervinbacik, Rgbstock

Meer ontspanning door aromatherapie

Als je jou stressniveau wilt verminderen en je algemene welzijn wilt verbeteren probeer dit dan eens met behulp van aromatherapie. Er zijn vele verschillende geuren waarvan bekend zijn dat ze de mensen helpen om meer ontspannen te worden. Geuren als Lavendel, Bergamot en sandelhout zijn daar enige voorbeelden van. Door deze aromatherapie zal je huis of werkplek heerlijk ruiken, waardoor het een aangenamere plek wordt.

Vermijd vlees uit de fabrieken om stress te voorkomen

Vermijd vlees, eieren en zuivelproducten, welke uit de fabrieken komen. Deze producten zijn vol van adrenaline door de afschuwelijke wreedheden die de dieren ervaren hebben. Door de overtollige adrenaline zal het niveau van het stresshormoon, Cortisol, flink worden verhoogd. Dit zal ertoe leiden dat je meer stress zal ervaren en dat het niveau van de algehele gezondheid en geluk weer zal afnemen.

Bron: Woodsy, RgbstockBron: Woodsy, Rgbstock

Meer sporten, minder stress

Sportief bezig zijn is de beste manier om je stress te verslaan. Ga lekker wandelen of hardlopen, afhankelijk van je conditie, op een moment van de dag dat de stress even teveel wordt. Je zult zien dat dit jouw hoofd even leegmaakt en stress doet verminderen. Het beste zou zijn om je dag te beginnen met een sportieve bezigheid, zodat je stemming vanuit je hersenen al positief gestemd zijn.

Een beter georganiseerd leven betekend minder stress

Als je het stressniveau in je dagelijks leven wilt verminderen, zul je beter georganiseerd moeten worden. Heel veel stress komt simpelweg uit het feit dat mensen dingen niet kunnen vinden of iets vergeten. Hieruit komt veel overbodige frustratie, wat in vele gevallen echt wel te voorkomen was. Zorg ervoor dat je jouw leven beter georganiseerd hebt, zodat je het gevoel van controle weer terugkrijgt. Dit zal zeker je stressniveau naar beneden brengen.

Stress minimaliseren

Dus mocht je informatie nodig hebben om je stressniveau aan te pakken of mocht je iemand weten die vaak met flinke stress heeft te maken, dan moet dit artikel al een uitkomst kunnen bieden. Stress zul je nooit in z’n geheel kunnen wegnemen, maar je kunt er alles aan doen om het te minimaliseren!

De kenmerken van stress

Stress is en blijft iets wat erg vervelend is en zeer veel invloed heeft op je leven. Het voorkomen van stress is daarbij erg belangrijk. Maar hoe weet je dat je stress hebt? Hieronder even de belangrijkste kenmerken op een rijtje.
 • Langdurige vermoeidheid
 • Slecht slapen
 • Lusteloos
 • Snel geïrriteerd
 • Verminderde weerstand
 • Minder presteren
 • Het vermijden van contact
 • Veel hoofdpijn
 • Besluiteloosheid
 • Veel piekeren
 • Vaak huilbuien
 • Concentratieverlies
 • Verhoogde bloeddruk
 • Hartkloppingen
© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
11 redenen waarom sporten zo goed is11 redenen waarom sporten zo goed isSporten heeft een positieve invloed op ons lichaam. Niet alleen is het goed voor de algehele gezondheid, maar het heeft…
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Stress! Hoe kom je eraan en hoe kom je erafStress! Hoe kom je eraan en hoe kom je erafEen van de grootste dilemma’s van deze tijd is stress. En met het herkennen van bepaalde stresssymptomen zal het makkeli…

Stress-incontinentie: urineverlies bij inspanningStress-incontinentie: urineverlies bij inspanningStress-incontinentie is het ongewild verliezen van urine tijdens inspanning. Het is niet mogelijk de urine op te houden,…
Reuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma is een verzamelnaam voor verschillende vormen van aandoeningen: artrose, fibromyalgie, jicht, reumatoïde Artritis…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Melodi2, Rgbstock
 • www.psychischegezondheid.nl
 • www.gezondheidsnet.nl
 • www.hartwijzer.nl
 • Afbeelding bron 1: Jdeboer, Rgbstock
 • Afbeelding bron 2: Ervinbacik, Rgbstock
 • Afbeelding bron 3: Woodsy, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 19-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.