Gezondheid: Verkoudheid… snotteren

Gezondheid: Verkoudheid… snotteren Tja, snotteren… het hoort er min of meer bij… de verkoudheid! Bestaat er nog steeds bij een aantal mensen de indruk dat het sterk wisselende weer in Nederland, de veroorzaker kan zijn? Niets van dat, want een verkoudheid is gewoon een virus. Je kunt er wel wat aan doen om het voldoende weerstand te geven of als je het toch krijgt, er ook weer snel vanaf te zijn. Maar het is inmiddels ook zo ‘alledaags’ dat we het maar gewoon over ons heen laten komen, soms meerdere keren per jaar.

Veroorzaker van verkoudheid

Om enige misverstanden nog maar eens weg te nemen, verkoudheid ontstaat door een virus. Het is wel zo dat er verschillende virussen zijn die die verkoudheid en het snotteren kunnen bewerkstelligen. Als je verschillende verkoudheden achter hebt, dan zijn het altijd verschillende virussen.
De verspreiding van het virus gaat in principe via vochtdruppels van de man of vrouw die uitademt, naar de man of vrouw die die vochtdruppels weer inademt. De kans dat dit plaatsvindt is natuurlijk veel groter als je dicht in elkaars buurt bent in een ruimte waar weinig of zelfs geen ventilatie is. Denk hierbij aan het openbaar vervoer, maar ook op kinderdagverblijven, kantoren of scholen. Verder kan je ook aan het snotteren raken als je iemand met een verkoudheid een hand hebt gegeven en die persoon heeft zelf net aan het gezicht gezeten. Bijvoorbeeld om met de hand voor de mond te hoesten of de persoon in kwestie had jeuk aan de neus. Besmettelijk ben je vanaf het moment van ontstaan en de incubatietijd is twee a drie dagen.

Hoe werkt het?

Het virus komt in principe via de neus binnen en snot voert het mee naar de neuskeelholte. Het slijmvlies hier is extra gevoelig en de eerste beginselen zijn dan ook vaak prikkelende pijn of een schraal gevoel in de neuskeelholte. Het kan dan een heel rauw gevoel in de neuskeelholte geven.
Vervolgens breidt het zich vaak uit met als gevolg dat je gaat snotteren, eventueel keelpijn en je gaat hoesten. Heb je het hevig te pakken dan kunnen de stembanden aangetast raken en kan je last krijgen van je luchtpijn c.q. je longen, met als gevolg dat je het benauwd krijgt.

Weerstand

Er is nooit aangetoond dat je kou kunt vatten door (te) dun gekleed te gaan tijdens de koude maanden. Wel is het zo dat de weerstand, die je zo nodig hebt als je ziek (dreigt) te worden, op zo’n moment kan afnemen (als je langere tijd in een koude omgeving vertoeft).

Voorkomen of genezen?

Voorkomen is altijd beter, maar een verkoudheid waar je even stevig loopt te snotteren en eventueel een pijnlijke keel hebt, voorkom je alleen door als kluizenaar te gaan leven. Wat je wel kunt doen is zorgen dat je een goede weerstand hebt. Goede voeding, goed gekleed en proberen in ruimtes waar je met meer mensen bent, zo goed mogelijk te ventileren.

Bron: Anelka, PixabayBron: Anelka, Pixabay
Hoe wapen je jezelf als je een verkoudheid hebt opgelopen?
Een borrel om beter te slapen is onzin, van een borrel slaap je lichter en het verzwakt je immuunsysteem. De kans dat het erger wordt is aanwezig. Zorgen dat je meer vitamine C binnen krijgt is inmiddels wel een beproefde methode om het snotteren te verkorten (niet voorkomen). Vitamine C kan je uit een tablet halen, maar je kunt ook door bijvoorbeeld een verse sinaasappel te eten of verse citroen in je thee te doen.
Verder is slaap belangrijk. Slaap is er voor om je lichaam te laten herstellen en zeker met een virus in je lichaam is het belangrijk voldoende slaap te krijgen. Als je niet zo verkouden bent dat je geen lucht meer hebt of je hebt koorts, is bewegen goed. Het hoeft niet enorm intensief te zijn en ook niet te lang.
Veel last van de neus, dan kan je neusdruppels nemen, maar de kant en klare uit de drogisterij mag je maar kort gebruiken. Een fysiologische zoutoplossing kan je wel zo vaak gebruiken als je zelf wilt. Wat misschien minder smakelijk lijkt, maar wat wel goed is, is het ophalen van snot in plaats van de neus snuiten. De randen van je neus kunnen schraal aanvoelen, wat vaseline langs de randen smeren kan voorkomen dat de huid kapot gaat.

Toch de huisarts contacten?

Een antibioticum werkt in principe alleen tegen bacteriën en niet virussen, zinloos dus. Wel is het zo dat als je stevige koorts hebt, je je langere tijd suf voelt of erg benauwd bent je beter de huisarts kunnen contacten, anders is het slechts een kwestie van uitzieken.
Verder moet je bij baby’s altijd uitkijken, als het kind slecht drinkt of suf is of meer dan een etmaal stevige koorts heeft.

Tot slot

In principe en veruit de meeste gevallen is het dus een kwestie van uitzieken en met wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes het virus voorbij laten trekken. Je handen regelmatig wassen kan wel helpen om besmetting van je omgeving te beperken.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een verkoudheid?Wat is een verkoudheid?Bijna iedereen heeft wel eens een verkoudheid opgelopen. Pijn in je keel, lopende neusen, veel hoestbuien en in sommige…
Tips tegen verkoudheidVerkoudheid is een onschuldige ziekte die vanzelf overgaat. Toch kan het erg vervelend zijn. Je hebt voortdurend een loo…
Griep of verkoudheid: verschillen en overeenkomstenGriep of verkoudheid: verschillen en overeenkomstenGriep of verkouden? Ken de overeenkomsten en verschillen tussen griep en een (forse) verkoudheid. Als je wakker wordt en…

Oxazepam en alcohol: welke effecten geeft dit?Oxazepam en alcohol: welke effecten geeft dit?Oxazepam is een kalmeringsmiddel dat gebruikt wordt om slapeloosheid en angstgevoelens te bestrijden. Dit middel heeft i…
Wat het verschil tussen normale en chronische stress inhoudtWat het verschil tussen normale en chronische stress inhoudtIedereen krijgt wel eens met stress te maken. Het menselijk lichaam is in staat om hier mee om te gaan. Iedere keer als…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.