Hartritmestoornissen en kruiden

Verschillende voedingsstoffen en kruiden kunnen een (ondersteunende) rol spelen bij de preventie en behandeling van hartritmestoornissen. Voedingsstoffen zoals kalium, magnesium, omega-3-vetzuren, co-enzym Q10, taurine en planten zoals meidoorn, knoflook, hartgespan en adaptogenen zoals Rhodiola rosea en Eleutherococcus. Van heel wat voedingsstoffen is een (subklinisch) tekort in verband gebracht met hartritmestoornissen. Dit geldt voor een reeks essentiële voedingsstoffen zoals calcium, magnesium, kalium, selenium, zink, vitamine B1, vitamine E, vitamine D, omega-3-vetzuren). Het is goed hierop bedacht te zijn, zeker als het een hartritmestoornis betreft waar geen duidelijke oorzaak kan voor gevonden worden.

Rhodiola en Siberische ginseng

Russisch (dier)onderzoek suggereert dat de extracten van de adaptogenen Rhodiola rosea en Eleutherococcus senticosus (Siberische ginseng) beschermen tegen (stressgeïnduceerde) hartritmestoornissen. Beïnvloeding van het sympathische zenuwstelsel en toename van de spiegels van endogene opioïdpeptiden behoren tot de mogelijke werkingsmechanismen. Rhodiola-extract beschermde in dieronderzoek tegen sommige ventriculaire aritmieën; chronische toediening van rhodiola- of Siberische ginsengextract verkleinde de kans op ventrikelfibrilleren na een hartinfarct.

Meidoorn

Het extract uit meidoorn (Crataegus laevigata) voorkomt mogelijk hartritmestoornissen bij mensen met een chronisch hartaandoening zoals hartfalen. Meidoornextract versterkt de hartspierwerking (inotroop effect), verbetert de coronaire doorbloeding, gaat atherosclerose tegen, remt bloedplaatjesaggregatie en -adhesie en heeft anti-oxidatieve en ontstekingsremmende effecten. Meidoorn wordt van oudsher toegepast als harttonicum bij angina pectoris, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen. De bladeren, bloemen en bessen van de meidoorn bevatten een mengsel van oligomere procyanidines (OPC) en flavonoïden, die voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor de waargenomen gezondheidseffecten.

Dieronderzoek laat zien dat meidoorn na een hartinfarct ritmestoornissen (tachycardie, fibrilleren) significant tegengaat, de omvang van het hartinfarct beperkt en de sterftekans verlaagt. In onderzoek is ook aangetoond dat meidoorn de werking van digoxine versterkt. In een humane studie slikten ruim duizend patiënten met hartfalen (NYHA-stadium II) gedurende 24 weken tweemaal daags 450 mg van een gestandaardiseerd meidoornextract (WS 1442). Gebruik van het kruidenextract was geassocieerd met symptoomverbetering waaronder afname van de kans op hartritmestoornissen en ventriculaire extrasystoles tijdens inspanning.
In een placebogecontroleerde studie met 2681 patiënten met congestief hartfalen (NYHA-stadium II of III) was het gebruik van meidoornextract (WS 1442, 900 mg per dag gedurende 2 jaar) geassocieerd met afname van de kans op plotse hartdood, met name bij patiënten met een slechtere functie van de linkerhartkamer.

Knoflook

Knoflook(extract) heeft diverse gunstige effecten op hart en bloedvaten (remt atherosclerose, trombose en hyperlipidemie, stimuleert vaatverwijding, antioxidantbescherming). Preklinische studies suggereren dat knoflook(extract) hartritmestoornissen kan voorkomen, mede door zijn antioxidantactiviteit. Dit effect van knoflook is mogelijk ook gebaseerd op remming van de influx van calcium in hartspiercellen en verlenging van de refractaire periode. In dieronderzoek is vastgesteld dat intraveneuze toediening van een knoflookextract (20 of 40 mg/kg met 1,3 % allicine) de effectiviteit van elektrische defibrillatie significant en dosisafhankelijk verbetert. Daarnaast was het bij proefdieren, die intraveneus een knoflookextract kregen toegediend, moeilijker om ventrikelfibrilleren op te wekken. Dit beschermende effect van knoflookextract was eveneens dosisafhankelijk. Meer onderzoek is nodig om vast te stellen of de mogelijk gunstige werking van (oraal ingenomen) knoflook op het hartritme klinisch relevant is.
© 2013 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meidoorn: goed voor het hart en de bloedsomloopMeidoorn: goed voor het hart en de bloedsomloopMeidoorn wordt in supplementvorm gebruikt ter ondersteuning van de bloedsomloop en voor het in een goede conditie houden…
Meidoorn voor hart en bloedvatenMeidoorn voor hart en bloedvatenNaast zijn werking op hart en bloedvaten, blijkt meidoorn ook andere geneeskrachtige eigenschappen te bezitten.
Hartkloppingen en hartritmestoornissenHartkloppingen en hartritmestoornissenHartkloppingen zijn te verklaren als een bewustzijn van het kloppen van het eigen hart. Normaal klopt een hart zonder da…
Hartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandelingHartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandelingHartritmestoornissen, ook wel aritmie genoemd, geven vervelende effecten en kunnen behoorlijk beangstigend zijn. Er zijn…

Slapeloosheid door huilbabySlapeloosheid door huilbabyToen je zwanger was, wist je dat als de baby er eenmaal zou zijn, dat je ’s nachts eruit zou moeten. In de boekjes staan…
Abces zelf behandelenAbces zelf behandelenEen abces komt op meerdere plaatsen en met verschillende oorzaken voor: in de buik, aan een tand of kies, bij de ziekte…
Bronnen en referenties
  • Maslov LN et al. Cardioprotective and antiarrhythmic properties of Rhodiolae roseae preparations. Eksp Klin Farmakol. 2007;70(5):59-67.
  • Maslov LN et al. Cardioprotective and antiarrhythmic properties of preparations from Leuzea carthamoides, Aralia mandshurica, and Eleutherococcus senticosus. Eksp Klin Farmakol. 2007;70(6):48-54.
  • Maslov LN et al. Antiarrhythmic activity of phytoadaptogens in short-term ischemia-reperfusion of the heart and postinfarction cardiosclerosis. Bull Exp Biol Med. 2009;147(3):331-4.
  • Holubarsch CJ et al. The efficacy and safety of Crataegus extract WS 1442 in patients with heart failure: the SPICE trial. Eur J Heart Fail. 2008;10(12):1255-63.
  • Dahmer S et al. Health effects of hawthorn. Am Fam Physician 2010;81(4):465-468.
  • Garjani A et al. Effects of extracts from flowering tops of Crataegus meyeri A. Pojark on ischaemic arrhythmias in anaesthetized rats. Phytother Res. 2000;14:428–431.
  • Al Makdessi S et al. Protective effect of Crataegus oxyacantha against reperfusion arrhythmias after global no-flow ischemia in the rat heart. Basic Res Cardiol. 1999;94:71–77.
  • Mashour NH et al. Herbal medicine for the treatmentnof cardiovascular disease: clinical considerations. Arch Intern Med. 1998;158:2225–2234.
  • Tauchert M et al. High-dose Crataegus extract WS 1442 in the treatment of NYHA stage II heart failure. Herz. 1999;24: 465–474; discussion 475.
  • Sungnoon R et al. Anti-arrhythmic effects of herbal medicine. Indian Heart J. 2005;57(2):109-13.
  • Sungnoon R et al. Effects of garlic on defibrillation efficacy. Int J Cardiol. 2008;126(1):143-4.
  • Sungnoon R et al. Effects of garlic on the induction of ventricular fibrillation. Nutrition 2008;24:711-716.
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.