Het medicijn Trachitol, bij beginnende keelpijn

Het medicijn Trachitol, bij beginnende keelpijn Trachitol is een veelgebruikt medicijn tegen keelpijn. Dit medicijn is vooral aan te raden bij beginnende keelpijn. Trachitol is een zelfzorg medicijn. Dit houdt in dat het zonder recept verkrijgbaar is bij de apotheek of drogist. Trachitol kan zonder problemen worden gebruikt tijdens zwangerschap, en het geven van borstvoeding. Ook heeft het medicijn geen invloed op de rijvaardigheid.

wat is Trachitol?

Trachitol is een zelfzorg medicijn tegen beginnende keelpijn. Het medicijn is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Trachitol is uitsluitend verkrijgbaar in de vorm van een tablet. Het medicijn is verpakt in een opvallend doosje, dat oranje met paars van kleur is. Trachitol is te koop in verpakkingen van 20 stuks, en verpakkingen van 30 stuks.

De samenstelling van het medicijn is als volgt:
  • 1 mg lidocainehydrochloride (Zorgt voor een verdovend effect)
  • 1 mg kaliumaluminiumsulfaat (Laat slijmvlies samentrekken)
  • 1,8 mg propyl-4-hydroxybenzoaat (Heeft een ontstekingsremmend effect)

De hulpstoffen die zijn toegevoegd zijn: Magnesiumstearaat, paraffine, pepermuntolie en sorbitol. Deze zijn toegevoegd voor het uiterlijk en de smaak van het tabletje. Mensen die overgevoelig zijn voor één van deze bestanddelen, wordt afgeraden het medicijn te nemen.

Het gebruik van Trachitol

Een Trachitol tablet kan zonder water ingenomen worden. Het is een zuigtablet, die je kunt laten smelten in de mond. Een volwassen persoon mag iedere 2 uur een tablet, met een maximum van 8 tabletten per dag. Voor kinderen geld een maximum van 6 tabletten per dag. het is belangrijk dat deze dosis niet wordt overschreden. Bij een (zeer grote) overdosis kunnen de volgende verschijnselen optreden:
  • Gapen
  • Rusteloosheid
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid en braken
  • Storingen van het gehoor- en het gezichtsvermogen.

Bovenstaande verschijnselen zullen zich hoogstwaarschijnlijk alleen voordoen na een grote overdosis. Echter wanneer er een overdosis van het medicijn is ingenomen, dien je altijd contact op te nemen met een arts. Neem altijd de bijsluiter mee wanneer je de arts hiervoor bezoekt.

De werking van Trachitol

Trachitol zorgt ervoor dat de zwelling in de keel licht wordt verdoofd, zodat deze minder pijnlijk is. Ook zal het keelslijmvlies hierdoor minder gevoelig zijn voor pijn. Trachitol wordt aangeraden bij lichte keelpijn. Wanneer de keelpijn ernstiger wordt, of na 3 dagen niet afneemt is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Veel mensen die het medicijn gebruiken of gebruikt hebben, geven aan dat de keel, en soms zelfs de tong, verdoofd aanvoelt na het innemen van een tablet. Dit zorgt ervoor dat de pijn verminderd.

Het gebruik van Trachitol tijdens zwangerschap en borstvoeding

Trachitol kan gewoon gebruikt worden tijdens de zwangerschap, en borstvoedingsperiode. Echter het is altijd aan te raden om dit in overleg met een arts te doen.

Het gebruik van Trachitol in het verkeer

Er zijn geen nadelige gevolgen bekend van het gebruik van Trachitol in combinatie met het verkeer. Je kunt dus gewoon autorijden, en machines bedienen wanneer je Trachitol gebruikt.

Bijwerkingen

Zoals bij vrijwel ieder medicijn, kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van Trachitol. De meest voorkomende bijwerkingen zijn huidirritatie en overgevoeligheid voor één van de bestanddelen. Deze bijwerkingen komen voor bij 1 tot 10 op de 10.000 mensen.
© 2013 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijwerkingen van de pil LovetteBijwerkingen van de pil LovetteÉén van de populairste anticonceptiepillen is de Lovette. De Lovette is een combinatiepil en een lichte pil. Ondanks het…
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…
Naproxen: een pijnstiller en ontstekingsremmend middelNaproxen: een pijnstiller en ontstekingsremmend middelIn geval van pijn wordt paracetamol meestal als eerste aanbevolen. Indien er naast pijn ook sprake is van een ontsteking…

Zwevende rib-syndroomZwevende rib-syndroomPijn aan de rechter of linkerbuik en aan de zij/ flank? Grote kans dat je te maken hebt met het zwevende rib-syndroom (o…
Kuitbeen / scheenbeen gebroken, en nu?Kuitbeen / scheenbeen gebroken, en nu?Na een val, een schop of ander ongeluk kan het gebeuren dat je kuitbeen of scheenbeen is aangetast. In sommige gevallen…
Bronnen en referenties
  • Bijsluiter Trachitol
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 06-02-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.