Zwevende rib-syndroom

Zwevende rib-syndroom Pijn aan de rechter of linkerbuik en aan de zij/ flank? Grote kans dat je te maken hebt met het zwevende rib-syndroom (ook wel het 11e of 12e ribsyndroom genoemd). De klachten worden niet altijd herkent en vaak wordt al helemaal niet gedacht aan het zwevende rib-syndroom. Hoe ontstaat dit, wat zijn de symptomen en is er een juiste behandeling?

Ontstaan het het zwevende rib-syndroom

Vaak komen patiënten bij de huisarts terecht met vage buikpijnklachten en pijn in de flank. Omdat de huisarts niks kan vinden wordt er veelal doorverwezen naar het ziekenhuis. Hier wordt meestal gedacht aan problemen van de maag, galstenen of problemen aan de darmen. Na diverse onderzoeken moet soms geconstateerd worden dat hier niks mis mee is. De patiënt wordt naar huis gestuurd zonder diagnose of behandeling. Dit is erg frustrerend, want de pijn blijft.

Een enkele arts herkent het gelukkig wel: het zwevende rib-syndroom. Tegenwoordig wordt er binnen de medische opleidingen iets meer aandacht aan besteed dan vroeger, waardoor steeds meer artsen het fenomeen kennen. Het zwevende rib-syndroom ontstaat veelal door een scheve zithouding of het werken met een scheve houding waarbij vaak zijdelings wordt ingebogen. Ook sporten zoals fitness en rek-en strekoefeningen die zijdelings worden uitgevoerd zijn vaak een veroorzaker. De klachten kunnen hierdoor langzaam ontstaan maar kan ook plots ontstaan wanneer er voorheen geen pijnklachten waren. Een andere oorzaak is ouderdom. Bij oudere mensen worden de tussenwervelschijven dunner waardoor de wervelkolom inzakt. Hierdoor kan het uiteinde van de onderste rib bij inbuiging tegen het bekken aantikken, dat pijnklachten veroorzaakt.

Symptomen: herken de klachten

Eerst moeten we weten waar de zwevende rib zich bevindt. De mens heeft 24 ribben, aan elke zijde twaalf. Een aantal mensen heeft één paar meer of minder. De onderste twee paar ribben worden de zwevende ribben genoemd. Deze zitten niet aan de voorzijde vast. Zwevende ribben voel je niet zitten totdat je er pijnklachten aan krijgt. Er wordt pijn gevoeld aan de linker-of rechterkant van de bovenbuik en pijn in de flank. Vaak is de pijn aan één kant merkbaar maar in sommige gevallen ook aan beiden kant zoals bij sporten beide zijden worden belast. De pijn kan langzaam ontstaan. Soms worden er eerst geen pijnklachten gevoeld en ontstaan deze plots en zijn veel heviger dan wanneer ze langzaamaan ontstaan. De klachten worden heviger bij een ineengezakte houding of het zijdelings inbuigen.

Vaak wordt gezien dat mensen met het zwevende rib-syndroom bij voorkeur op een bank of stoel met leuning zitten, waarbij de pijnlijke zijde tegen de leuning rust. Deze houding wordt vaak onbewust aangenomen maar is wel kenmerkend. Het uitstrekken van het lichaam zorgt ervoor dat pijnklachten minder worden.

Diagnose en behandeling

De arts zal vaak eerst denken aan maagklachten, darmklachten of gal-of nierstenen. Ook wordt vaak aan problemen met de lever gedacht. Het is dan ook logisch dat deze als eerste onderzocht worden. Wanneer je duidelijk de pijn kan aanwijzen is het voor de arts vaak wat makkelijker om een diagnose te stellen. De arts zal de ribben aftasten. Bij het zwevende-ribsyndroom wordt er drukpijn gevoeld bij aanraking van de zwevende rib, vooral aan het uiteinde hiervan.

De behandeling van het zwevende rib-syndroom bestaat uit het aannemen van een juiste lichaamshouding. Dat betekent: niet meer zijdelings inbuigen en niet met een ingezakte houding zitten. Bij het oprapen van voorwerpen kan beter door de knieën gebogen worden waarbij de rug licht gebogen wordt. Buig niet zijdelings in. Mensen met knieklachten of rugklachten kunnen beter gebruik maken van een grijpstok om voorwerpen op te rapen. Na ongeveer drie maanden zullen de meeste pijnklachten verdwenen zijn met de nieuwe houding. Het is in het begin heel moeilijk om de nieuwe houding aan te leren. Een gewoontegebaar is snel geleerd, het afleren is een proces dat voor mensen zeer moeilijk is. De eerste week zal er daarom continue gelet moeten worden op de houding, desnoods met hulp van een familielid die de patiënt tot de orde roept bij een verkeerde houding. Daarna zal het zelf steeds beter gaan om de juiste houding aan te nemen. Na een maand zijn de meeste patiënten al helemaal gewend aan hun nieuwe houding.

Eventueel kan pijnstilling worden gebruikt om de eerste tijd de pijnklachten te verminderen. Paracetamol is een lichte pijnstilling die door de meeste mensen zonder problemen ingenomen kan worden. Bij ernstige pijnklachten kan de arts zwaardere medicatie voorschrijven. Slik deze niet langer dan noodzakelijk is. In sommige gevallen kan injectie met een verdovend middel worden toegediend. Let wel op: doordat pijnklachten verdwijnen zijn veel mensen geneigd om weer een verkeerde houding aan te nemen. Juist door de pijnklachten worden ze eraan herinnerd te werken aan de lichaamshouding.
© 2013 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Zwevende ribsyndroom: symptomen, oorzaak en behandelingZwevende ribsyndroom: symptomen, oorzaak en behandelingHet zwevende rib-syndroom is weinig bekend. Het zwevende rib-syndroom wordt ook wel aangeduid als 'slipping rib', 'click…
Gewrichtspijn: pijn in de vingers, schouders en knieënGewrichtspijn: pijn in de vingers, schouders en knieënPijn is erg vervelend en zeer ongewenst. Pijn in de gewrichten is extra erg omdat gewrichten elke dag gebruikt moeten wo…
Zwevende rib-syndroom: Pijn in flank door wegschuiven ribZwevende rib-syndroom: Pijn in flank door wegschuiven ribHet zwevende rib-syndroom is een aandoening waarbij de ribben wegschuiven van hun oorspronkelijke positie, meestal als g…
Gekneusde ribben herkennenGekneusde ribben herkennenNiet altijd wordt een gekneusde rib herkent. Vaak ook wordt een kneuzing van de rib verward met een gebroken rib. Tussen…

Arm/schouder uit de kom: herstel en operatieArm/schouder uit de kom: herstel en operatieArm oftewel schouder uit de kom, dit kan zeer plotseling ontstaan en erg pijnlijk zijn. Bij jonge kinderen wordt het vaa…
Het medicijn Trachitol, bij beginnende keelpijnHet medicijn Trachitol, bij beginnende keelpijnTrachitol is een veelgebruikt medicijn tegen keelpijn. Dit medicijn is vooral aan te raden bij beginnende keelpijn. Trac…
Bronnen en referenties
  • The slipping rib syndrome, EK, Rosato EF.

Reageer op het artikel "Zwevende rib-syndroom"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

M. Montijn, 29-10-2019 12:19 #22
Ik heb last van mijn ribben en de huisarts en diverse andere huisartsen zeggen zwevende rib-syndroom. Ik heb steken aan mijn ribben aan de zijkant tintelingen in de borstkast pijn aan mijn tepels zeer gevoelig. en het trekt door in de rug net of je een koorts gevoel hebt aan irritatie alsof het jeukt en of je het koud krijgt. Als ik probeer te slapen dan krijg ik steken vanuit mijn zij en soms vanuit de rug en je voelt ze niet komen, het is er gewoon ineens, ik slaap slecht van de steken en de jeuk en er is niemand die mijn kan vertellen wat ik er tegen kan doen.
Ik heb ongeveer 16 weken thuisgelopen en inderdaad niet mijn normale bewegingen kunnen doen omdat ik in het gips liep met mijn voeten ik hoop hier toch wel weer van af te komen maar hoe? Ik had naar de sportschool willen gaan maar durf dit nog niet aan ik weet niet goed wat ik hier mee moet. Ik loop al zeker een maand of 5 met deze pijn en klachten maar weet niet wat ik hier mee moet.

Regina, 23-10-2018 08:14 #21
Kan een zwevende rib ook verwijderd worden?

Bea, 04-01-2018 13:01 #20
Ja! Dat heb ik! Ik stel gewoon mezelf de diagnose. Ik zit vaak op n leunstoel en dan idd naar rechts geleund. De pijn zit echt bij de onderste rib, rechts. Bij rechtop strekken verminderd het sterk. Het is bij mij lichte pijn, gelukkig, het is goed te harden. Op mijn houding letten dus!

E. M. Dassouli-Piet, 21-10-2017 14:25 #19
Hoe kan men de diagnose zwevende-rib syndroom krijgen, er zijn al röntgenfoto's, echo en ct-scan abdomen gemaakt. Ik gebruik oxycodon als pijnstiller, heb fentinyl morfinepleister hehad maar werd daar duizelig van moest worden verwijderd, niets helpt meer ben ten einde raad. Kan men op een mri-scan zien of ik het zwevende-rib syndroom heb?

Harma Broekema, 12-04-2017 15:22 #18
Sinds 11 maanden erge klachten vooral pijn re onder de ribben zeer gevoelige lever en soms zeer pijnlijke rug onder de ribben. Dit is een zeer drukkende kloppende pijn die niet te houden is wat ook nog eens gepaard gaat met misselijkheid. Echo gehad voor galstenen nierstenen en een ct-scan gehad. Niets op te vinden. Alles normaal. 4 weken geleden 's avonds op de huisartsenpost beland het hevige pijn die met paracetamol ed. niet te verminderen was. Voor het eerst werd toen het zwevend rib syndroom naar voren gebracht. Ik kreeg zetpillen diclofenac. Pijn nam enigszins af maar bleef nog dagen zeurend aanwezig. In combinatie met mijn bloeddrukverlagende middelen mocht ik ook niet vaak zo een zetpil nemen. Gisteren op pijn poly Martini ziekenhuis geweest en ik wordt nu met de TENS behandeld. 3 keer 3 uur per dag 2 weken lang. Ik moet dus eerst afwachten of dit gaat werken.
Lang op een stoel zitten wekt de rugpijn bij mij in alle hevigheid op. Aangezien ik secretaresse ben erg vervelend dus. Ik wissel af door ook een zadelkruk te gebruiken en tijdens mijn werk ook veel door de praktijk te lopen.
Op mijn linkerzij liggen lukt niet want dan begint de pijn op te zetten. Ook erg vervelend.
Eerst deze 2 weken dan maar afwachten…

Maarten, 25-02-2017 09:32 #17
Dag ik heb stekende pijn aan de rechterkant maar ik ben ook vaak misselijk, wie herkent dit? En wie heeft de ribben laten verwijderen en hoe gaat het dan nu? Graag serieuze reacties

Maarten, 17-02-2017 19:00 #16
Na maanden van zoeken en martelen, is een uroloog erachter gekomen dat ik waarschijnlijk het zwevende rib syndroom zou kunnen hebben, als dat zo is, is dan verwijderen van de ribben een optie en ben je daar voor verzekerd?

Antje Kootstra, 10-02-2017 19:12 #15
Ik heb al meer dan een jaar last van pijn onder mijn rechte borst. Het is net dat er een rib onder mijn rechte borst komt, dat heel pijnlijk is. De rib blijft een poosje zitten onder mijn rechte borst, dan moet ik puffen, en zo ineens zakt de rib weg. Dat krijg ik als ik mij buk, of mijn lange broek aan wil trekken, of zwaar tillen. Dan heb ik hevige pijn onder mijn rechter borst.
Groetjes Antje.

Henny, 27-11-2016 15:51 #14
Zo vaak een echo van de buik gehad maar er komt niets uit. Zelfs het hart is onderzocht, geen problemen met het hart. Ontstaat door overbelasting, pijn tussen de schouderbladen. Even rusten en paracetamol helpen wel. Maar door overbelasting wordt het erger, na een nacht slapen is het helemaal erg. Zit ook aan mijn ademhaling vast.

Fred, 26-08-2016 20:20 #13
Ook al jaren last van pijn in middenrug rechts. Dat komt, blijft weken aanwezig en is dan weer plots weg. Als ik daar druk knakt het. Nu is het erger als ooit terug. Vannacht niet geslapen omdat ik het gevoel had dat er een mes in m'n rug zat. Ik had wel een paar uur ervoor een flinke fitnesssessie achter de rug, w.o. met de rug naar links en rechts bewegen. Voila, daar zit dus het probleem. Dat mag dus niet meer. Ben benieuwd voor deze nacht. Ik zag een paar goede tips en zal ze eens uit proberen.

Frans de Meijer, 04-08-2016 13:53 #12
In 2008 al een eerste keer last gehad, daarna volgde een darmonderzoek. Maar in 2016 werden de klachten zo erg, ik kreeg heel veel pijn links onderaan mijn ribben dat ik bijna niet goed kon doorademen zodat het leek of ik een een hartaanval kreeg. Ik heb heel veel onderzoeken gehad aan mijn ribben, darmen, mild en longen maar men kon niets vinden.
De internist in het Catharinaziekenhuis dacht aan het a.c.n.e.s. syndroom of aan het zwevende rib syndroom. Zij adviseerde mij daarover te googelen voor info op het internet.
Ik heb veel opgezocht over het zwevende rib syndroom en daar vind ik eigenlijk het antwoord. Ik ga kijken of ik met een goede houding geen pijn meer heb anders is in het Maxima Ziekenhuis in Eindhoven waarschijnlijk een goede arts voor verdere behandeling.
Groeten van Frans

Ria Touw, 03-05-2016 08:20 #11
Ik heb al langer dan een jaar pijn in mijn linker zij waarvan de laatste maanden ondragelijke pijn. Ik kan niet lopen, staan en moeilijk zitten. Toch helpt zitten wel als ik het wat langer volhoud. Moet over 2 uur naar de huisarts die geen diagnose had voor me. Lees nu net over zwevend rib syndroom en dat er alleen hulp is via fysio voor goede houding. Ik ben benieuwd wat de dokter zal zeggen. Groet Ria

Gineke, 15-04-2016 23:24 #10
Ik had ook jaren last van vreemd gevoel rechts onder mijn ribben. De ene keer meer dan de andere keer. Begin dit jaar had ik een maagzweer en kreeg daar Pantozol voor van de maag, lever, darmarts. De pijn van de maagzweer verdween maar dat rare pijnlijke gevoel onder mijn ribben, die zelfs naar achteren doortrok bleef. Toen ik ruim een maand geleden uren achtereen met de hogedrukspuit de tuin had gedaan, was de pijn er wéér. Maar het leek wel of ik de rib kon bewegen en het maakte een knakkend geluid. Toen ik hiernaar ging zoeken op internet kwam ik het zwevende rib syndroom tegen. En ja… wat daar beschreven stond, dát was ik ook voelde. Zo werd het mij ook duidelijk dat bij veel mensen de zithouding een grote rol speelt. Ook ik ben iemand die 's avonds lekker in een kromme, scheve, foute houding op de bank zit en in elkaar gezakt achter het stuur zit. Ik let nu heel bewust op hoe ik zit en de pijn/ rare gevoel onder mijn ribben is weg! In juni moet ik weer naar de maag, lever, darmarts en ik ga hem mijn bevindingen vertellen. Hoop dat hij er iets mee kan met andere patiënten met ook deze klachten.

Anja Rutten, 16-03-2016 12:33 #9
Hallo

Kan een zwevende rib/zenuw ook weggehaald worden, waardoor de pijn weg is? Ik heb hier al minimaal 3 jaar last van. Af en toe hevig dan weer minder

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Jan Konings, 18-01-2016 16:36 #8
Heb al ruim 2,5 enorme last van mijn rechterzij. Eerst ziekenhuis, daar werd gedacht aan nierstenen. Ben daar (door een foutje van de uroloog) 2maal aan mijn nier geopereerd. Bleek achteraf niets te zijn. Neuroloog dacht aan een uitbreiding van mijn herseninfarct en schreef morfine voor. Internist kon op haar terrein niets vinden. Cardioloog wilde wel helpen, maar was zijn terrein niet (had ook al 3 hartinfarcten gehad). Daarna naar pijnpoli bij de anesthesist. 3maal blokkade van de zenuwen gehad. Hielp niet. Kreeg toen zwaardere morfine (waarvan hij later vertelde, dat hij die nooit voorschreef). Toen maar naar een academisch ziekenhuis gegaan. Daar zag men (na onderzoeken) direct, dat dit het zwevende rib syndroom was. Ook daar naar de pijnpoli met al 4 keer een blokkade van diverse zenuwen. Heeft niet geholpen. In de tussentijd een tens-apparaat van anesthesist gekregen. Hielp ook niet. Diverse soorten morfine gekregen. Hielpen ook niet. Slikte op een gegeven moment 27 soorten pillen (dus voor hartinfarcten, herseninfarct en zwevende rib syndroom), waaronder 4 soorten morfine, zodat ik (vlgs. mijn vrouw) op een zombie ging lijken. Dus met 3 soorten meteen geslikt. Slik nu nog Lyrica 150 mgr, 2x p. dag). Anesthesist wilde niet opereren, aangezien operatie te riskant was gezien mijn hartinfarcten en herseninfarct.Ben nu doorverwezen naar revalidatiecentrum (fysiotherapeut en psycholoog). Hoop, dat dit wel helpt, want 2,5 jaar of pijn of heel erge pijn te hebben, en dat de hele dag, is geen pretje.

Mia, 18-12-2015 14:24 #7
Mijn partner, nu 66, heeft al vanaf zijn 24ste jaar buikklachten. Een aantal bezoeken aan de huisarts brachten steeds geen oplossing. Vorig jaar werden de klachten zo pijnlijk, dat het geen kwaliteit van leven meer was. Echo en bloedonderzoek leverden niets op. Er werd door de echo-arts zelfs gezegd, dat hij links in de bovenbuik zelfs geen pijn kon hebben.
Na dagen achtereen over de grond kruipen van pijn, via de ha naar de spoed van het ziekenhuis. Men dacht aan een alvleesklierontsteking. Naar huis met pillen. De dag erna weer met zeer erge pijn naar de spoed, en is toen een week opgenomen. Conclusie; galblaasontsteking met als gevolg daarvan alvleesklierontsteking. Daarna geopereerd; de galblaas was 'afgestorven'. Resultaat; hij kan sinds mensenheugenis weer eten zonder misselijk te worden.
De pijn in de bovenbuik links wordt echter steeds erger. We waren al tot de conclusie gekomen dat de pijn bij bukken, autorijden en zwaar werk steeds verergerde. Dit steeds vermeld bij de artsen, sommigen zeiden dat dat de pijn niet kon veroorzaken. Nu zijn we ervan overtuigd dat het 'zwevende rib-syndroom' de oorzaak is.
Het is blijkbaar moeilijk voor de artsen en jezelf om een diagnose te stellen, wanneer er gelijktijdig buikproblemen zijn met verschillende oorzaken. Misschien heeft iemand iets aan dit verhaal.

Joukje, 24-11-2015 20:00 #6
Ik loop inmiddels al 4 jr met pijn. Volgende week naar de pijnpoli, ik hoop dat zij iets voor mij kunnen betekenen.
Mss een tip voor jullie… plaats een stevig kussen in een stoel aan de pijnlijke kant en slaap op je rug met een opgerolde stevig badlaken in het holletje van de rug.
Ik hoop dat jullie hier ook wat baat van hebben.

Aps Martine, 07-10-2015 11:10 #5
Goedendag
Ik heb een zwevende rib doordat mijn wervelkolom verschoven is, ik zit nu al meer dan twee maanden met hevige pijnen. Ben al naar huisarts geweest, en hij zei dat dit zo moet genezen.
Kan mij iemand helpen?

Lenie Visser, 10-07-2015 15:18 #4
Ook ik heb dit en ga er voor na pijn poli maar zo, n 4 a 5 keer per jaar krijg ik ja noem het een aanval en dan hou ik het niet uit van de pijn de pijn duurt meestal een dag of 5 of 6 ben dan helemaal uit geput nu 9 jullie weer behandeling gehad in pijn poli maar dit de pijn de aanvallen nee dat wil ik niet meer is er ook nog een andere oplossing hier voor?

I. Verburg, 16-12-2014 20:56 #3
Mijn zoon is in mei dit jaar geopereerd aan ontstoken galblaas met stenen, waar hij al sinds vorig jaar oktober mee liep. Zowel huisarts als arts in ziekenhuis Hardenberg waren erg traag met opereren, ondanks vrijwel dagelijkse ernstige pijnklachten en slikken van diverse pijnstillers. Na de operatie bleef hij aan dezelfde kant hevige pijnklachten houden, niet dagelijks, maar een paar keer per week. Artsen in het ziekenhuis vonden dat hij maar flink aan de pijnstillers moest blijven, zeiden dat het gruis was, dat nog weg moest, en met een maand moest het over zijn. Dus niet! De bedrijfsarts zei, dat men met een onderzoek bezig was, maar dat het hoogst waarschijnlijk aangedane spieren en zenuwen waren. Het ging echter niet over, en dus maar naar de huisarts, die vervolgens vertelde, dat het wel eens het zwevende rib-syndroom kon zijn.
Voor zijn operatie had hij nergens last van, deed hetzelfde, vrij zware, werk. Na de operatie heeft hij elke week wel een keer last. Kan zo'n zwevende rib-syndroom a.h.w. opgewekt worden door deze kijkoperatie? De pijn zit nl aan de rechterkant.

Joke, 12-02-2014 20:07 #2
Ik heb al maanden een zwevende rib. nu zei mijn huis arts dat ik naar de pijn poli moest, wat die doen is mijn zenuw uitschakelen, maar hoe dan?

Lien Wooning, 20-11-2013 14:29 #1
Ook ik heb pijn aan mijn rippen vooral de zwevende En ben niet de enigste zie ik.
Waar ik goed oplet de laatste tijd, mijn broekriem niet te strak.

Wat ik ook een paar keer per dag doe, is aan de deur hangen. Doe een paar stevige ovenhandschoenen aan (anders hou je het niet uit) blijf zo lang je kunt aan de deur hangen.Volgens mij krijgen je ribben wat meer ruimte.
Of dat het is wat helpt ik weet het niet zeker. In ieder geval heb ik veel minder pijn.

Vriendelijke groet en succes, Lien Wooning

Infoteur: Bibiana
Laatste update: 29-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 22
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!