Door de knie zakken
Het door de knie gaan overkomt iedereen wel eens: je loopt en plots zakt je knie zonder dat je dit zelf wil. Daarom wordt het ook wel eens door de knie zakken genoemd. Meestal is dit eenmalig en kan je daarna gewoon doorlopen. Toch komt het bij sommige mensen veel vaker voor. Waardoor ontstaat dit en wat is de behandeling?
Het gevoel van door de knie zakken
Het gevoel alsof men door de knie zakt is niet hetzelfde als daadwerkelijk door de knie zakken. Wie daadwerkelijk door de knie zakt, maakt een duidelijk knik naar voren toe met de knie en het lichaam zakt even naar beneden. Het gevoel door de knie heen te zakken komt vaak voor bij aandoeningen als artrose of een meniscusletsel.
Voorste kruisband
De knie kent twee kruisbanden: de voorste en de achterste. De voorste kruisband heeft als functie het onderbeen te belemmeren in zijn beweging naar voren toe ten opzichte van het bovenbeen. Soms scheurt de voorste kruisband, dit zien we vooral bij bepaalde sporten gebeuren. Door een scheur in de voorste kruisband verliest de knie zijn stabiliteit. Men kan makkelijker door de knie heen zakken. Ook treedt er vaak zwelling aan de knie op, die na enkele dagen weer verdwijnt. De knie kan pijnlijk zijn, ook dit verdwijnt weer. Behandeling bestaat uit fysiotherapie. Soms is een operatie nodig, die niet altijd even effectief is.
Meisjesknie (patellofemoral syndrome )
Deze aandoening komt vooral bij jonge meisjes voor, vandaar de benaming. De medische wereld is het er niet over eens of twee verschillende aandoening onder dezelfde benaming mogen vallen, want ook retropatellaire chondropathie wordt wel eens meisjesknie genoemd. Er ontstaat pijn aan de knie schijf die meestal gevoeld wordt bij lopen, fietsen en traplopen. Kenmerkend is het door de knie heen zakken. De oorzaak is vaak onbekend, maar soms is er sprake van een beschadiging van het kraakbeen of spoort de knieschijf niet voldoende in de groeven van het bovenbeen. Deze aandoening is vaak slechts tijdelijk en verdwijnt na enkele maanden. Behandeling is vaak niet nodig, soms kan fysiotherapie helpen. Bij ernstige klachten is een operatie soms noodzakelijk.
Te korte strekspieren
Het hebben van te korte strekspieren kan één van de oorzaken zijn van een meisjesknie, maar te korter strekspieren kan ook als aandoening op zich worden beschouwd. Dit wordt vooral gezien bij jongeren, die nog in de groei zijn, met name in de puberteit. De spieren kunnen soms de groei niet bijhouden in verhouding met het lichaam, en er ontstaan te korte strekspieren aan de knie. Het gevolg: doorzakken van de knie. Dit verschijnsel is slechts tijdelijk: later zullen de strekspieren weer voldoende zijn bijgegroeid. Soms kan de (kinder)fysiotherapeut helpen om de klachten te verminderen.
Weinig controle over de quadriceps
Door slijtage, ontstekingen of beschadiging kan er onvoldoende controle ontstaan over de quadriceps. Dit is een spier aan de voorzijde van de dij. Deze zorgt voor de strekking van het bovenbeen. Door beschadiging werkt de spier onvoldoende en zakt men makkelijk door de knie heen, soms zelfs bij iedere pas die gezet wordt met het been. De spier kan door een blessure ook gedeeltelijk of helemaal gescheurd raken. Er treedt dan pijn en zwelling op. Deze spier kan getraind worden middels krachttraining, waardoor deze steviger wordt. Fietsen is ook een goede methode om deze spieren te verstevigen. Vraag de fysiotherapeut naar een juiste training.
Oorzaak onduidelijk en toch door de knie zakken
Niet altijd kan er een oorzaak worden gevonden, vooral wanneer het doorzakken van de knie af en toe gebeurt. Vaak heeft dit te maken met de groei van het lichaam, maar bij volwassenen is hier geen sprake van. belangrijk is om de spieren van het bovenbeen en de knie sterk te houden. Hierdoor wordt de knie stabieler en ontstaan pijnklachten en doorzakken veel minder snel. Goede oefeningen zijn fietsen, maar ook zittend op een stoel met rechte rug en het been strekken en weer buigen is een goede oefening. Regelmatig door de knieën zakken en met gebogen knieën blijven staan (alsof men wil gaan zitten) verstevigt de spieren ook enorm. Bouw training langzaam op en vergeet geen warming-up en cooling-down in te passen. Vaak zal men na enige dagen tot weken een enorm verschil merken. Bij het doorzakken van de knie in combinatie met pijn en soms ook zwelling, is er vaak meer aan de hand. Laat een arts hier altijd naar kijken.