Meidoorn voor het hart

Meidoorn is niet alleen een veel voorkomende struik langs wegen en velden, maar zijn bloesems, bladeren en bessen zijn ook een goed onderzocht en veilig middel voor het ouderdomshart. In de fytotherapie is het zonder meer de basisplant voor het hart. Een overzicht. In verschillende overzichten van wetenschappelijke onderzoeken met meidoornextracten, is beschreven dat gebruikt van meidoorn leidt tot subjectieve en objectieve verbetering van congestief hartfalen en zo bijdraagt tot een een betere levenskwaliteit voor hartpatiënten. Meidoornextract kan ook gebruikt worden naast de reguliere medicatie. Vergeleken met placebo verbetert meidoorn significant de maximale inspanningscapaciteit, het uithoudingsvermogen en het zuurstofverbruik van het hart en vermindert vermoeidheid en kortademigheid. Het zorgt voor een lagere hartslag en bloeddruk tijdens het trainen, verkleint de kans op ritmestoornissen en verlaagt de afterload (de druk waarmee de hartkamer moet pompen om bloed in de slagader te krijgen).

Minder vermoeid, minder benauwd

In een acht weken durende klinische studie was meidoornextract (900 mg per dag) even effectief als de ACE-remmer captopril (37,5 mg per dag) bij een groep van 132 patiënten met hartfalen (NYHA klasse II). Inspanningen konden langer worden volgehouden. Klachten als kortademigheid, benauwdheid en vermoeidheid door inspanning namen met circa 50% af.

In een andere studie werd de werkzaamheid van meidoornextract (2 tabletten per dag gedurende 24 weken) onderzocht bij 1011 patiënten met hartfalen (stadium NYHA II). Meidoorn zorgde voor significante verbetering van klinische symptomen, de patiënten waren minder vermoeidheid, hartkloppingen en benauwdheid bij inspanningen verminderden, enkeloedeem en nocturie verdwenen bij 83% van de patiënten. Ook nam de bloeddruk iets af . Meidoornextract had een stabiliserend effect op de hartslag. Na 24 weken voelde driekwart van de patiënten zich fitter tot veel fitter; driekwart van de behandelde artsen beoordeelden het resultaat als goed tot zeer goed. (Tauchert M, Gildor A, Lipinski J)

Prognose hartfalen verbetert

In een 16 weken durende studie met 209 patiënten met ernstig hartfalen (stadium NYHA III) had meidoornextract in een dosis van 1800 mg per dag een significant groter klinisch effect dan een dosis van 900 mg per dag.28 Het meidoornpreparaat werd goed verdragen en had geen noemenswaardige bijwerkingen. Gebruik van meidoorn kan mogelijk de prognose van hartfalen verbeteren. Een recente studie laat zien dat meidoorn de kans op plotse hartdood met 40% verlaagt bij patiënten met hartfalen en een linker ventrikel ejectie fractie (LVEF) hoger dan 25%. (Holubarsch CJ et al.)

Daling bloeddruk

Bij mensen die een myocardinfarct hadden doorgemaakt, leidde gebruik van een ethanolextract van Crataegus tot verbetering van het hartritme, daling van bloeddruk en toename van het ejectievolume van het linker ventrikel.(Swaminathan JK et al.)

Mijn kruidenrecept voor ouderdomshart

  • Meidoornbloesem met blad (kan goed zelf geoogst worden in Mei) 50 gr
  • Hartgespan (bloeitoppen) 25 gr
  • Citroenmelisse (blad) 25 gr
1 eetlepel per kopje, 10 minuten laten trekken in heet water van 90°, zoeten met honing
Dosering: 2 tot 3 daags 1 kopje gedurende 3 weken, dan 1 week stoppen en opnieuw 3 weken gebruiken...
© 2013 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meidoorn voor hart en bloedvatenMeidoorn voor hart en bloedvatenNaast zijn werking op hart en bloedvaten, blijkt meidoorn ook andere geneeskrachtige eigenschappen te bezitten.
Hartritmestoornissen en kruidenVerschillende voedingsstoffen en kruiden kunnen een (ondersteunende) rol spelen bij de preventie en behandeling van hart…
Ontstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenOntstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenDiverse risicofactoren bij het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn inmiddels algemeen bekend. Dit zijn bijvoorbeeld d…
Meidoorn: goed voor het hart en de bloedsomloopMeidoorn: goed voor het hart en de bloedsomloopMeidoorn wordt in supplementvorm gebruikt ter ondersteuning van de bloedsomloop en voor het in een goede conditie houden…

Rugpijn, reuma en wilgenbastWilgenbast (Salix alba) wordt over de hele wereld al sinds mensenheugenis gebruikt bij pijn, ontsteking en koorts. Het b…
Heesheid kan ernstige oorzaak hebbenHeesheid kan ernstige oorzaak hebbenIedereen is wel eens hees of schor. Bijvoorbeeld na lang en hard praten. Of na een avondje stappen en tijdens een verkou…
Bronnen en referenties
  • https://sites.google.com/site/kruidwis/kruiden-a/crataegus-laevigata-meidoorn
  • WHO monographs on selected medical plants, volume 2, 2002. Folium cum Flore Crataegi.
  • Swaminathan JK et al. Cardioprotective properties of Crataegus oxycantha extract against ischemia-reperfusion injury. Phytomedicine (2010), doi:10.1016/j.phymed.2010.01.009
  • Tauchert M, Gildor A, Lipinski J. High-dose Crataegus extract WS 1442 in the treatment of NYHA stage II heart failure. Herz. 1999;24(6):465-74.
  • Holubarsch CJ et al. The efficacy and safety of Crataegus extract WS 1442 in patients with heart failure: The SPICE trial. Eur J Heart Fail. 2008;10(12):1255-63.
Reactie

Anneke, 02-04-2013
Na de diagnose ARVD (lichte vorm) kreeg ik Sotalol (betablokker) voorgeschreven (levenslang). Hiervan werd ik erg prikkelbaar, depressief. niet wenselijk! Ik ben zelf gaan speuren op het internet en kwam uit op de tabl: cardiocalm. Dit bevat meidoornbloesem en magnesium. Uiteraard overlegd met mijn cardioloog en met toestemming van hem, met deze tabletten begonnen en de betablokkers aan de kant geschoven. Ik voel me prima, heb geen hartkloppingen meer, slaap heerlijk en voel me weer zoals voordat het bekend werd dat ik ARVD (arythmogene rechter ventrikel dysplasie)had! Reactie infoteur, 02-04-2013
Fijn en verder succes met meidoorn.

Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.