Rotator cuff syndroom

Rotator cuff syndroom Het rotator cuff syndroom is een ziekte waarover vrij weinig bekend is. Het is een ziekte die vooral bekend staat als een beroepsziekte. Van dit syndroom mag gesproken worden wanneer er sprake is van pijn in de bovenarm en schouder gedurende minimaal vier dagen per week en verergert wordt wanneer de arm achter de rug gebogen wordt. Er wordt vooral pijn in de schouderregio gevoeld.

Het rotator cuff syndroom

De rotator cuff, in het Nederlands rotatorenmanchet genoemd, zijn de spieren die toebehoren aan de schoudergordel. De schoudergordel bestaat uit het sleutelbeen, het schouderblad en het ravenbekbot. De rotator cuff zijn dus de spieren die om deze botten heen liggen.

Het rotator cuff syndroom komt de laatste jaren steeds meer voor bij mensen. Het ontstaat door overbelasting van de spieren in de schoudergordel. Als beroepsziekte is het een bekend fenomeen, maar ook bij sporters (krachttraining) komt het steeds vaker voor. De spieren van de rotator cuff zijn gescheurd met de nodige klachten als gevolg.

Symptomen

Bij het rotator cuff syndroom zijn de spieren door overbelasting gescheurd, maar ook als gevolg van een ontsteking kunnen er scheuren in de spieren ontstaan. Vaak is een ontsteking ook weer het gevolg van overbelasting of verkeerde belasting. De symptomen zijn vaan eenduidig: pijn aan de schouder en bovenarm wanneer de arm op de rug gelegd wordt. Voor vrouwen is dit voelbaar wanneer ze een beha achter hun rug los willen maken. Voor mannen: doe alsof je een beha aan hebt en maak deze achter de rug los. Bij het rotator cuff syndroom is het onmogelijk om deze handeling uit te voeren. Er is sprake van veel pijn en stijfheid.

De pijn neem toe bij het liggen op de schouder. Vooral in de nacht neemt de pijn toe. In de ochtend voelt de schouder pijnlijk en stijf aan. Er kan een afname van kracht zijn in de arm en schouder. Het bovenhoofds aan of uittrekken van een trui is pijnlijk en niet goed mogelijk.

De oorzaak: een val, krachttraining of overbelasting

Het komt steeds meer voor bij bodybuilders/ mensen die aan krachttraining doen. Dit komt met name door een verkeerd trainingsschema. Vaak worden oude trainingsschema's klakkeloos overgenomen en als juist ervaren, terwijl het duidelijk is dat sommige programma's juist schade toebrengen aan de spieren. De spieren raken geïrriteerd, ontstoken en uiteindelijk kan er een scheur in de spier ontstaan.

Door een val op de schouder kan een van de spieren gescheurd raken. Vaak gaat het dan om een diepe scheur. Ook komt het rotator cuff syndroom voor als beroepsziekte. Werknemers die veel zware voorwerpen boven hun schouders uit moeten tillen of continue dezelfde beweging met hun schouders maken, krijgen al snel geïrriteerd en ontstoken rotator cuff spieren, met kleine scheurtjes als gevolg. Een slechte houding veroorzaakt de ziekte ook. Vaak wordt dit gezien bij mensen die veel achter een pc werken en een erg slechte houding aannemen.

Behandeling en herstel

Het is voor een arts niet altijd makkelijk om het rotator cuff syndroom vast te stellen. Soms wordt het verward met het schouder impingement, een inklemming in de schouder. Deze ontstaat ook door overbelasting. In sommige gevallen komen beiden aandoeningen gelijktijdig voor.

Wanneer de spier gedeeltelijk gescheurd is, wat in de meeste gevallen van toepassing is, dan zal de arts pijnstillers voorschrijven. Met een goede balans tussen beweging en rust zal de spier vanzelf herstellen. Oefeningen zijn nodig om de spieren niet te laten verzwakken. De fysiotherapeut zal hierbij gerichte oefeningen voor thuis meegeven. Soms zal de arts een injectie met corticosteroïde geven. Deze injectie remt de ontsteking waardoor het weefsel tot rust komt en sneller zal genezen. Wanneer de spier helemaal gescheurd is of wanneer de klachten niet verdwijnen, kan een kijkoperatie toegepast worden. De spier wordt dan hersteld. Na de operatie zal middels fysiotherapie de kracht langzaam weer opgebouwd moeten worden.

Om te voorkomen dat het rotator cuff syndroom later opnieuw ontstaat, zal de werkwijze aangepast moeten worden. Overleg met de werkgever wanneer de klachten ontstaan zijn door werkzaamheden, of pas zelf de werkzaamheden aan. Wanneer de klachten ontstaan zijn door sport, vraag dan advies bij de trainer. Let wel op, sommige trainers geven onjuist advies uit onwetendheid. Een val is helaas niet altijd te voorkomen en komt dan ook altijd onverwacht. Bij sporten waarbij vallen centraal staat (zoals vechtsporten) is het belangrijke en goede valtechniek aan te leren.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…
Scheur in rotator cuff (rotatorenmanchet): Pijn aan schouderScheur in rotator cuff (rotatorenmanchet): Pijn aan schouderHet schoudergewricht is een erg beweeglijk gewricht dat de bovenarm met de romp verbindt. De rotator cuff (rotatorenmanc…
Cuff-ruptuur, scheur in schouderspierCuff-ruptuur, scheur in schouderspierCuff-ruptuur of cuff-laesie is een geheel of gedeeltelijke verscheuring van de spieren in de schouder. Het gaat hier om…
Pijn in bovenarm: oorzaken van een pijnlijke bovenarmPijn in bovenarm: oorzaken van een pijnlijke bovenarmPijn in de bovenarm is voor de meeste mensen niet meteen een reden tot bezorgdheid. Het komt vaak voor dat je na intensi…

Met deze symptomen moet je echt naar een dokterMet deze symptomen moet je echt naar een dokterAl enige tijd een beetje moe? Of heb je al twee weken een kuchje of last van een pijntje? De meeste mensen gaan eerst op…
Hand Arm Vibratie SyndroomHand Arm Vibratie SyndroomHet Hand Arm Vibratie Syndroom treedt op bij mensen die langdurig met trillende apparaten werken, zoals in de bouw. De b…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.