Cuff-ruptuur, scheur in schouderspier
Cuff-ruptuur of cuff-laesie is een geheel of gedeeltelijke verscheuring van de spieren in de schouder. Het gaat hier om een groep spieren die de rotatorrcuff genoemd worden. De symptomen zijn vaak pijn maar ook andere klachten komen voor. Behandeling bestaat uit oefeningen, fysiotherapie en soms is ook operatie noodzakelijk. Het is belangrijk om de klachten snel te verhelpen zodat de schouder weer functioneel wordt.
Rotarcuff
Een cuff-ruptuur ontstaat aan de rotatorcuff. De rotatorcuff. is een groep spieren in het schoudergewricht. Andere benamingen zijn rotatorenmanchet of cuff-spieren. Het bestaat uit vier verschillende spieren die als doel hebben het schoudergewricht op zijn plaats te houden. Zonder deze spieren zou er een ontwrichting plaats vinden.
- Bij het naar binnen draaien van de bovenarm gebruiken we de musculus subscapularis.
- De musculus supraspinatus zorgt ervoor dat de kop van de bovenarm op zijn plaats blijft en zorgt voor beweging van het lichaam af.
- Ook de musculus infraspinatus zorgt voor fixatie van de kop van de bovenarm en zorgt voor de naar buiten draaiende beweging.
- De musculus teres minor heeft dezelfde functie als de musculus infraspinatus.
Scheur in de spier
Een scheur in een van deze spieren wordt ook wel een cuff-ruptuur genoemd. De scheur kan gedeeltelijk zijn maar ook kan de spier volledig gescheurd zijn. De oorzaak is vaak een val of een ander ongeval waardoor er een scheur ontstaat. Wat veel mensen niet weten is dat langdurige irritatie ook voor een cuff-ruptuur kan zorgen.
Symptomen
Een cuff-ruptuur veroorzaakt vooral klachten als pijn en krachtverlies. Bepaalde bewegingen kunnen de pijn verergeren. Ook is het mogelijk dat bepaalde bewegingen moeilijk of niet meer uitgevoerd kunnen worden. Dit hangt af van de mate van de ruptuur (scheur). Vaak is het zijdelings heffen van de arm niet mogelijk of beperkt mogelijk. De pijn neemt in de nacht vaak toe, vooral bij liggen op de schouder. De arm boven de schouder uittillen is vaak pijn en geeft een vermoeid gevoel in de schouder. Bij ouderen hoeven er niet altijd duidelijke klachten aanwezig te zijn, vooral wanneer de cuff-ruptuur is ontstaan als gevolg van veranderingen in het peesblad in combinatie met de krachten die op de schouder inwerken. De arts zal aan de hand van de klachten een onderzoek instellen. Vaak is pas na een MRI-scan of een echografie duidelijk vast te stellen dat het hier om een cuff-ruptuur gaat. Soms wordt er een verkeerde diagnose gesteld.
Pijnstillers
Bij een gedeeltelijke inscheuring zal de arts kiezen voor pijnstilling. Dit zorgt ervoor dat er matig bewogen wordt wat het herstel ten goede komt. Soms wordt er een injectie met corticosteroïden toegediend. Dit is de chemische variant van het lichaamseigen hormoon dat door de bijnierschors aangemaakt wordt. Dit hormoon onderdrukt de ontstekingsreactie. De scheur zal zelf herstellen.
Fysiotherapie
Het is belangrijk om te blijven bewegen bij een cuff-ruptuur. Beweging bevordert niet alleen het herstel maar zorgt er ook voor dat klachten niet verergeren. Vaak zijn we geneigd om bij pijn niet meer te bewegen. Spieren worden daardoor zwakker en stijf. Pijnklachten zullen verergeren waardoor we nog minder gaan bewegen. Het herstel zal zo zeer lang kunnen gaan duren. Enerzijds kunnen pijnstillers helpen om toch matig te bewegen. Fysiotherapie zorgt ervoor dat we gerichte oefeningen krijgen om de spieren soepel te houden zonder verdere schade aan te richten. De rotatorcuffspieren worden middels oefentherapie zoveel mogelijk versterkt. De fysiotherapeut zal ook oefeningen voor thuis meegeven. Voer deze oefeningen uit volgens aanwijzing van de fysiotherapeut. Informeer vooraf bij de zorgverzekeraar hoe het zit met de vergoeding: niet ieder zorgpakket is hetzelfde en vergoeding kan daardoor per verzekeraar verschillen.
Operatie
Een operatie kan om twee redenen uitgevoerd worden: wanneer de spier volledig doorgescheurd is of wanneer een gedeeltelijke scheur niet geneest. Operatie is geen eerste keus maar wordt voor gekozen wanneer er geen andere behandeling mogelijk is. Voor de operatie kunnen verschillende methoden gebruikt worden. De scheur wordt gehecht en soms wordt ook het schouderdak iets ingedund. Met behulp van een sling wordt beweging tijdelijk beperkt. Een operatie kan verbetering teweeg brengen maar is geen garantie.
Aangepast werk
Een blessure betekent vaak niet meer kunnen werken of gedeeltelijk niet meer kunnen werken. maak daarom met het werk bespreekbaar wat nog mogelijk is. Het is goed om te blijven bewegen. Niet alleen voor het herstel maar ook voor de geest. Na een operatie is het aannemelijk dat er even niet gewerkt kan worden maar probeer de dagelijkse bezigheden wel weer licht op te pakken wanneer de arts aangeeft dat dit weer mogelijk is. Samen met de bedrijfsarts kan besproken worden in hoeverre er nog werkzaamheden verricht kunnen worden. Er zal getracht worden aangepast werk te vinden. Ook het aantal uren werk kan aangepast worden.
Lees verder