Knoflook tegen vermoeidheid

Knoflook (Allium sativum) is een kruid dat in veel landen voornamelijk als voedingsmiddel wordt gebruikt, toch is dat geurig bolletje ook een belangrijk geneeskrachtig kruid. Goed voor gezonde bloedvaten, bacteriedodend bij vele infectieziekten en ook tegen vermoeidheid in het algemeen is deze Allium sativum goed te gebruiken.

Wat geschiedenis over het gebruik van look

De hoeveelheid knoflook voor de arbeiders die de Egyptische piramiden bouwden werd in hiëroglyfen op de muren van de piramiden aangegeven. Uit die informatie kon afgeleid worden dat er veel knoflook werd gegeten om de zware arbeid beter aan te kunnen en mogelijk ook om infecties te voorkomen. Ook in het antieke Rome werd knoflook als tonicum aan soldaten en atleten gegeven. Recent zijn de anti-vermoeidheidseffecten van knoflook onderzocht, waarbij een verhoging van de fysieke kracht en een sneller herstel van vermoeidheid of stress werd gemeten. De anti-vermoeidheidswerking van knoflook is mogelijk te danken aan de stimulering van de bloedsomloop en zijn anti-oxidantwerking.

Verschillende bereidingen van knoflook

Hoewel de farmacologische effecten van knoflook en de bestanddelen daarvan veel aandacht hebben gekregen, is er nog maar weinig bekend over de verschillen in effect door de verschillende bereidingsmethodes van rauwe knoflook. Als belangrijkste bereidingswijzen van rauwe knoflook kunnen genoemd worden: (i) knoflookpoeder, verkregen na het drogen van rauwe knoflook; (ii) knoflookolie, verkregen door stomen van rauwe knoflook; (iii) oliemaceraat, rauwe knoflook op plantaardige olie, (iv) gerijpt knoflookextract (AGE, Aged Garlic Extract), rauwe knoflook geëxtraheerd/ gerijpt gedurende lange tijd. Deze bereidingswijzen leveren specifieke organische zwavelhoudende bestanddelen op. Het behoud van de activiteit van alliine en alliinase in knoflookpoeder is afhankelijk van de omstandigheden, zoals de temperatuur waarbij wordt gedroogd. De belangrijkste bestanddelen in knoflookolie zijn allylsulfiden, en die in oliemaceraten allylsulfiden, vinyldithiine en ajoene. AGE wordt gemaakt op basis van de methode zoals beschreven in de US Pharmacopeia National Formulary (ASP NF) en een monografie van door de Wereldgezondheidsorganisatie geselecteerde medicijnfabrikanten.

Gefermenteerde knoflook

Kort samengevat: plakjes knoflook worden geweekt in waterige alcohol en gedurende 10 maanden bij kamertemperatuur geëxtraheerd. Dientengevolge is AGE minder irriterend en toxisch en heeft het veel gunstige farmacologische eigenschappen. AGE bevat niet minder dan 0,05% S-allyl-cysteïne (SAC), berekend over de droge stof. Ook bevat het specifieke wateroplosbare zwavelbestanddelen, S-allylmercapto-L-cysteïne (SAMC) en S-methyl-L-cysteïne (SMC). Deze specifieke bestanddelen komen in rauwe knoflook niet voor, en worden gemaakt uit gamma-glutamyl-SAC (GSAC), gamma-glutamyl-SMC (GSMC), alliine of methiine na extractie/rijping van rauwe knoflook gedurende een langere periode. Gemeld zijn antioxidatieve, kankerpreventieve en hepatoprotectieve eigenschappen. Het antivermoeidheidseffect van knoflook varieert naar gelang de toegepaste bereidingsmethode, en aangetoond is dat AGE een van de bereide producten is die de meest gewenste effecten oplevert.

Onderzoeken: knoflook tegen vermoeidheid

Ushijima et al. onderzochten het effect van sap van rauwe knoflook, verhit knoflooksap, gedehydrateerd knoflookpoeder en AGE op fysieke kracht en herstel van vermoeidheid. Zij constateerden dat door rauwe knoflook en AGE muizen langer in de tredmolen liepen, en dat de hersteltijd van de rectale temperatuur na onderdompeling in koud water verbeterde. Verondersteld werd dat het mechanisme van het effect in relatie stond met de verbetering van de perifere bloedsomloop, een anti-stress werking en verbetering van de voeding. Het effect van rauwe knoflook was echter niet dosisafhankelijk, en een hoge dosis verbeterde het effect niet.

Verma et al. onderzochten het effect van een zes weken durende inname van knoflookolie op de prestaties van het hart en bewegingstolerantie bij 30 patiënten met een coronaire vaatziekte. Na een tredmolen stresstest bij de aanvang van de studie kregen de proefpersonen tweemaal daags gedurende 6 weken knoflookolie in de vorm van vier capsules, en daarna werd de tredmolen stresstest herhaald. Knoflook verlaagde significant de hartfrequentie tijdens de piek van de fysieke inspanning, en verminderde significant de werkdruk op het hart, wat resulteerde in een betere bewegingstolerantie in vergelijking met de eerste test.

Hoe werkt knoflook bij vermoeidheid?

Afvalstoffen die ontstaan door het gebruik van de spieren worden uitgescheiden in het bloed, en veroorzaken vermoeidheid en spierpijn. De perifere bloedsomloop beslaat 90% van de totale bloedvaten in het lichaam; de functie van de perifere bloedsomloop is de distributie van cellen naar organen via het bloed, versoepeling van het metabolisme van organen en de afvoer van afvalstoffen. Aldus speelt de perifere bloedsomloop een belangrijke rol bij het behoud van de fysieke kracht of de bevordering van herstel van vermoeidheid door het leveren van zuurstof, voedingsstoffen en water en door het afvoeren van afvalstoffen. Als effecten van knoflook op de perifere bloedsomloop zijn gemeld een daling van de bloeddruk door vasculaire relaxatie, verbetering van de bloedstroom door verandering van de lipidenbestanddelen en de kleverigheid van het bloed, versnelling van koortsproductie, bescherming tegen vasculaire beschadiging door vrije radicalen,
© 2014 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is knoflook gezond?Is knoflook gezond?Is knoflook gezond? Jazeker, het heeft veel voordelen voor de gezondheid. Dit door de sterke natuurlijke ingrediënten. H…
Knoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenKnoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenLast van erectieproblemen, een te hoog cholesterolgehalte of dichtslibbende kransslagaderen? Het eten van vier teentjes…
Zwarte knoflookZwarte knoflookNaast de gewone knoflook is er ook zwarte knoflook op de markt. Het bijzondere van deze zwarte knoflook: het is geurloos…
Knoflook tegen hoge bloeddruk: bloeddruk verlagenKnoflook tegen hoge bloeddruk: bloeddruk verlagenKnoflook wordt gebruikt voor vele kwalen en ziekten met betrekking tot hart- en bloedvaten, zoals hoge bloeddruk (hypert…
Voorjaarsmoeheid, gebrek aan energieVoorjaarsmoeheid, gebrek aan energieVoorjaarsmoeheid, voorjaarsdip of en lentedip is het optreden van vermoeidheidsverschijnselen in het (vroeg) voorjaar. S…
Bronnen en referenties
  • https://sites.google.com/site/kruidwis/kruiden-a/allium-sativum-knoflook
  • http://www.ijpp.com/IJPP%20archives/2005_49_1/115_118.pdf The effect of six weeks garlic oil administration was observed Abstract :
  • On cardiac performance and exercise tolerance in 30 patients of coronary artery disease. After initial treadmill stress test, they were administered
  • Garlic oil in the dose of four capsules twice a day for 6 weeks and treadmill stress test was repeated. Garlic significantly (P<0.01) reduced heart rate at peak exercise and also significantly reduced the work load upon the heart resulting in better exercise tolerance (P<0.05) as compared to the initial test. It appears to be a good adaptogen to be utilized in patients with coronary artery disease.
Herborist (762 artikelen)
Laatste update: 11-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.