Belangrijke feiten over hooikoorts

Belangrijke feiten over hooikoorts Een naderend voorjaar is voor velen een aangename afsluiting van een koude periode. Maar er is een categorie mensen die er niet zonder zorgen aan kan denken, want het voorjaar gaat voor hen gepaard met hoesten, proesten en niezen. En de soms bijkomende benauwdheid wegens een moeilijke ademhaling is nog heftiger. Belangrijke tips om je te wapenen tegen hooikoortsverschijnselen veroorzaakt door pollen.

Hooi en koorts

In het verleden dacht men dat hooi de oorzaak van het niezen was en daardoor is die naam ontstaan. De werkelijke boosdoeners zijn echter de pollen van grassen, bomen en bloemen. Die leiden trouwens niet tot koorts maar veroorzaken in de bovenste luchtwegen een ontsteking. Het gevolg is een prikkelend, branderig of jeukend gevoel achter in de keel en in de neus. En eveneens tranende ogen, niezen en een loopneus. De medische aanduiding voor de kwaal hooikoorts is allergische rhinoconjunctivitis.

Hooikoorts verdwijnt soms spontaan uit iemands leven. Sommige personen zijn er na een aantal jaren gewoon weer vanaf. Zelfs na 10-tallen jaren kan de kwaal alsnog vanzelf verdwijnen. Maar daarentegen kan het helaas ook vanuit het niets ontstaan, ondanks dat je er eerder nooit hinder van hebt ondervonden.

Seizoensgebonden

Hooikoorts beperkt zich niet alleen tot het voorjaar. Zodra de eerste bomen gaan bloeien, soms zelfs al in februari, dient het hooikoortsseizoen zich alweer aan. Vooral mei en juni is een beroerde periode voor degenen die allergisch zijn voor pollen uit grassen. En de derde groep boosdoeners zijn de pollen uit onkruid, want die zorgen van mei t/m september voor problemen, bij hen die daarvoor gevoelig zijn. Zelfs in oktober loop je nog kans op allergische reacties vanwege de Ambrosia een betrekkelijk nieuwe lastpost, want het is een plant die veel pollen heeft. Deze plant kun je plotseling in je tuin aantreffen. Als je er een ziet, gelijk weghalen.

Pollen zijn niet te vermijden

Het is vrijwel ondoenlijk om de irritatie veroorzakende pollen te ontlopen want ze bevinden zich nu eenmaal in de lucht. Door ervoor te zorgen zo min mogelijk met de pollen in aanraking te komen kun je de lachten beperken. Je kunt bijvoorbeeld beter in de ochtend naar buiten gaan, want aan het einde van de middag is de concentratie van de pollen hoger. Ook een regenbui vermindert de hoeveelheid pollen in de lucht. Al die druppels maken de lucht als het ware schoner. Gras in je tuin moet je kort houden, zodat het niet kan gaan bloeien. Wat betreft de hevigheid van de allergische reacties is er een groot verschil tussen de verschillende soorten bomen en planten. Welke gewassen je beter kunt mijden kun je lezen op hooikoorts.com, waar precies is vermeld wie de grootste veroorzakers zijn. Bedenk dat er aan zee aanzienlijk minder pollen in de lucht zitten dan op het land, dus het o.a het Noordzeestrand kan verlichting brengen, zeker bij wind vanaf zee.

Klimatologische invloeden

Lange droge klimatologische omstandigheden zijn gunstig. Dat komt omdat vooral de grassen dan dusdanig droog worden dat ze er niet meer in slagen om pollen te produceren. In ons land zijn er helaas niet vaak van die lange droge periodes. Daar staat tegenover dat wij weer vaker reinigende regenbuien kennen, die ook gunstig uitpakken voor de hooikoortspatiënt.

Alcohol en roken

Er is geen enkele wetenschappelijk bewijs dat alcoholconsumptie de symptomen verergert, afgezien misschien van een individueel geval. Uiteraard kan het evengoed geen kwaad hierop toch alert te zijn. Daarentegen verergert roken wel degelijk de vatbaarheid voor allergieën. Bovendien tast het roken de bronchiën en het slijmvlies aan. Dat negatieve gevolg geldt ook voor meeroken.

Bestrijding van de kwaal

Als het om milde klachten gaat kun je info opvragen bij een apotheek. Vaak wordt dan anti-histaminicum geadviseerd, een stof die allergische reacties onderdrukt. Gaan de klachten daarmee niet weg dan is bezoek aan de huisarts op zn plaats. In ernstige situaties kunnen injecties helpen. Aanvankelijk wekelijks en vervolgens maandelijks worden allergeenextracten ingespoten. Een dergelijke behandeling kan zon 3 tot 5 jaar duren. Doeltreffend is de aanpak meestal wel, want ongeveer 80% van de patiënten heeft na afloop van de kuur aanzienlijk minder last en ook het medicijngebruik kan dalen.
© 2013 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorts en pollen: wat is het en wat kun je eraan doenHet hooikoortsseizoen begint traditioneel zodra de eerste bomen beginnen te bloeien. De Els, Hazelaar en Populier zijn m…
Last van hooikoortsLast van hooikoortsMeer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. De gevolgen zijn: niezen, tranende ogen en een loopn…
Hooikoorts of pollenallergieHooikoorts of pollenallergieRuim 25 procent van de bevolking heeft een allergie voor één of meerdere stoffen. In de helft van de gevallen wordt de a…
Allergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwiAllergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwiJeuk in de mond, rode bultjes, misselijkheid, buikpijn, overgeven, obstipatie, zwelling in de keel: het zijn allemaal aa…

Hersenschudding: symptomen en behandelingHersenschudding: symptomen en behandelingEen hersenschudding treedt vaak op na een ongeval, waarbij de hersenen gedurende korte tijd door elkaar geschud zijn. De…
Hooikoorts  Pollenbom en PollenradarHooikoorts Pollenbom en PollenradarHet voorjaar is een heerlijk seizoen en zowat iedereen kijkt er na de winter naar uit, behalve de mensen die lijden aan…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 26-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.