Zweetvoeten: hoe kom ik er vanaf?

Zweetvoeten: hoe kom ik er vanaf? Zweetvoeten: een erg vervelend probleem. Vooral in de zomer hebben veel mensen er last van. Maar hoe kun je zweetvoeten verhelpen of verminderen? Lees deze tips en help uzelf!

Hoe ontstaan zweetvoeten?

Voeten zijn voorzien van zweetklieren. Deze dienen om warmte af te voeren als dat nodig is. Ook hebben de voeten een beschermende huidlaag. De hoorlaag wordt die genoemd. Deze laag bestaat uit afgestorven huidcellen. In combinatie met een vochtige, warme omgeving zijn deze huidcellen een perfecte plaats voor bacteriën en schimmels. De geur ontstaat dus door de bacteriën en schimmels op de voet. Zweetvoeten ontstaan dus ook doordat veel mensen een groot deel van de dag dichte schoenen draagt. Er kan geen lucht bij, waardoor de temperatuur in de schoen oploopt.

Wat kan ik er tegen doen?

Was je voeten

Heb je erge last van zweetvoeten? Was dan je voeten regelmatig. Dit kan gewoon met water en zeep, maar heb je erg veel last van zweetvoeten, dan kun je ook een bacteriedodend product aan het water toevoegen. Deze producten zijn veelal zonder recept te koop bij de apotheek of de drogist. Een aantal bruikbare producten zijn:
  • betadine scrub
  • hibiscrub
  • zuiveringszout
  • azijn

Wisselbad

Een wisselbad kan ook erg goed helpen. Het helpt de doorbloeding van de voeten goed te houden en de voeten dus niet te koud of te warm te laten worden. Dit werkt als volgt. Hou 10 seconden je voeten in warm water. Hou ze daarna 3 seconden in koud water. Herhaal dit enkele keren. Droog ze nadien goed af en ga een halfuurtje met de voeten omhoog zitten. Eventueel kun je ze daarna insmeren met een van onderstaande middelen.

Insmeren

Insmeren kan na het wassen met zinkolie, akileinezalf of met kampferspiritus.

Hou je voeten droog

Hou je voeten zoveel mogelijk droog. Droog ze na het douchen goed af. Loop in de zomer op sandalen of slippers, om je voeten zoveel mogelijk te luchten. Zorg in de winter voor goed ventilerende schoenen. Vraag hiernaar in de schoenenwinkel. Probeer stoffen als rubber en nylon te vermijden. Geox schoenen zijn speciaal ontworpen om goed te ventileren. Een andere tip is om thuis zoveel mogelijk zonder schoenen te lopen. Hou je sokken niet aan als ze nat zijn van het zweet, maar was je voeten en doe schone sokken aan. Doe in ieder geval elke dag schone sokken aan, om te voorkomen dat het oude zweet in de sok blijft zitten.

Middeltjes

Talkpoeder kan helpen om je voeten droog te houden. Het neemt razeldsnel vocht op en ruikt ook nog eens lekker. Er zijn verschillende soorten talkpoeder verkrijgbaar, met bacteriedodende middelen erin. Deodorant kan ook helpen. Gebruik voor je voeten een speciale voetendeodorant, verkrijgbaar in schoenenwinkels. Bij overmatig zweten kan een bezoek aan de dermatoloog geen overbodige luxe zijn. Deze kan je helpen als je na het opvolgen van deze tips nog steeds last hebt van zweetvoeten.
Formaldehyde kan helpen de stank ver weg te houden. Slechts tweemaal per maand hoef je het spulletje op je voeten en tussen je tenen te deppen, en je bent van de kwaal af.

Inlegzolen

Inlegzolen met cederhout blijken erg goed te werken tegen zweetvoeten.
© 2013 - 2024 Romkes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van overmatig zwetenLast van overmatig zwetenVoor mensen die last hebben van overmatig zweten, is dit erg vervelend en schamen zich hier soms voor. Soms komt er met…
Wat te doen tegen zweetvoeten? Nu zweetvoeten verhelpenWat te doen tegen zweetvoeten? Veel mensen hebben behoorlijk veel last van zweetvoeten. Het hebben van zweetvoeten is da…
Zweetvoeten, kom je er vanaf?Zweetvoeten, kom je er vanaf?We kennen allemaal wel iemand die absoluut zijn of haar schoenen niet uit moet trekken in gezelschap. Zweetvoeten, het k…
Zweten verminderen, klaar voor de zomer!Zweten verminderen, klaar voor de zomer!Het warme weer komt er weer aan, tijd om jezelf zomer klaar te maken. Heerlijk, op het strand met een lekker drankje erb…

Verdoving bij mondhygiënistVerdoving bij mondhygiënistEen behandeling bij de mondhygiënist kan soms erg pijnlijk zijn. Dit is voor iedereen verschillende en heeft te maken me…
Hyperhidrosis (overmatig zweten/transpireren)Hyperhidrosis is een andere naam voor overmatig zweten. Ongeveer 1% van de bevolking heeft hyperhidrosis. Hyperhidrosis…
Romkes (19 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.