Overwin je depressie

Overwin je depressie Iedereen heeft wel eens een dip, of zit wel eens wat minder goed in zijn vel. Van een depressie is sprake wanneer de neerslachtige periode langer dan twee weken voortduurt, zonder dat daarvoor een duidelijk aanwezige aanleiding aanwezig is. Wanneer je je met depressieve klachten meldt bij de huisarts, wordt je meestal doorgestuurd naar het GGZ. Daar proberen ze je te helpen met gesprekstherapie, eventueel ondersteund met medicatie. Maar wat doe je wanneer dit niet of onvoldoende werkt? Allereerst moet je echt willen genezen. Van een depressie afkomen vereist inzet. Je zal iets moeten gaan doen, met op de bank zitten kom je er niet. Wel is het belangrijk om dit in je eigen tempo en op je eigen manier te doen. Je moet wel beginnen, maar het niet overhaasten. Zo maak je de meeste kans om je depressie te overwinnen.

Dagritme bij depressie

Bij depressies is een dagritme erg belangrijk. Iedere dag op hetzelfde moment je bed uit, iedere avond op hetzelfde moment er weer in. Vaste tijden waarop je aan tafel gaat om te eten. Ritme geeft houvast en voorkomt dat je wegzakt in passiviteit. Depressiviteit zorgt dat je nergens geen zin in hebt, hierdoor wordt je passief, maar hoe passiever je wordt, hoe depressiever je je gaat voelen. Probeer deze vicieuze cirkel te doorbreken en genees jezelf. Zorg voor een dagritme als houvast.

Bewegen en depressiviteit

Bewegen is goed voor je humeur. Vaak knap je op van wandeling of fietstocht. Wanneer je beweegt krijg je een beter gevoel over jezelf en dit is goed voor je zelfvertrouwen. Verder heeft ochtendlicht een gunstig effect, dus ga naar buiten voor een wandeling en dit bij voorkeur in de ochtend.

Slaap en depressiviteit

Slapen helpt om depressies te verminderen, maar vaak hebben mensen met depressies ook slaapproblemen.
  • Probeer je slaappatroon toch positief te beïnvloeden door een regelmatig slaappatroon. Op tijd opstaan en op tijd naar bed.
  • Zorg voor genoeg lichaamsbeweging overdag zodat je 's avonds ook echt moe bent.
  • Stop een uur voor het slapen met beeldschermactiviteiten, eten, roken en sporten.
  • Neem voor het slapen gaan een bad met lavendelolie of drink een kopje lavendelthee. Dit is ontspannend en geeft innerlijke rust. Druppel een paar druppels lavendelolie op je hoofdkussen.

Wees niet te streng voor jezelf

Natuurlijk zal je dagen blijven houden waarop het niet goed gaat en waarop je je nergens toe kan zetten. Accepteer dit en blijf je op het positieve richten. Een nederlaag wil niet zeggen dat je deze oorlog niet kan winnen. Heb je je doel niet gehaald? Oké, misschien was het een te grote stap of had je gewoon je dag niet. Stel je eisen aan jezelf wat lager en schakel een stapje terug. Laat je niet uit het veld slaan, ook door het overwinnen van tegenslagen groeit je zelfvertrouwen.

Het positieve dagboek

Hoe meer je je focust op het positieve, hoe beter je humeur wordt. Het omgekeerde ken je waarschijnlijk wel: hoe meer je je focust op het negatieve, hoe depressiever je wordt. Probeer iedere dag iets positiefs over die dag op te schrijven. Dit stimuleert het positief denken en dit kan je ook helpen wanneer je zwaar in de put zit. Lees op zo'n moment het positieve dagboek nog eens terug, dan zie je dat er best wel lichtpuntjes zijn. Maak dit dagboek zo aantrekkelijk en positief mogelijk, door gebruik te maken van foto's, plaatjes, kleuren en stofjes waar je een goed gevoel bij krijgt. Misschien zijn er wel uitspraken die je positief stimuleren of misschien ken je muziek waar je vrolijk van wordt. Schrijf deze nummers ook in je positieve dagboek, dan kan je ze opzoeken en beluisteren op sombere momenten. Schroom niet om jezelf een compliment te geven of eigenschappen van jezelf op te schrijven waar je blij mee bent.

Sociaal contact

Het lijkt prettig om jezelf terug te trekken in je eigen huis, wanneer je je depressief voelt, maar hierdoor ga je je niet beter voelen. Sociaal contact leidt af en geeft je een beter gevoel over jezelf. Zelf sociale interactie met een huisdier zorgt al voor een positieve invloed op je humeur. Zorg dat je iedere dag iemand spreekt, ook al is het maar het meisje bij de kassa in de supermarkt.

Eten en depressie

Eet gezond en regelmatig en vermijdt snoep en snacks.
Zorg dat je één keer in de week vis eet. Vooral makreel, haring, forel en sardientjes zorgen voor de benodigde omega 3 vetzuren.
Magnesiumtekort kan zenuwziekten zoals o.a. depressies veroorzaken. Eet dus voldoende groenten zoals bladgroenten, bonen, linzen en erwten.
Wil je toch snoepen? Eet dan een stukje pure chocolade of een handvol noten. Ook deze hebben een goede invloed op je stemming.

Sint-Janskruid

Wanneer je totaal geen verbetering merkt en geen antidepressiva krijgt voorgeschreven, kan een natuurlijke antidepressiva zoals Sint-Janskruid misschien uitkomst bieden. Sint-Janskruid werkt helaas niet bij iedereen. Vertel altijd aan je behandelend arts dat je Sint-Janskruid slikt.
Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) werkt op de neurotransmitters. Het zorgt voor een toename van het aantal neurotransmitters in de synapse en heeft hierdoor een antidepressieve werking. Het is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Sint-Janskruid kan wel de werking van andere middelen hinderen:
  • de anticonceptiepil wordt onbetrouwbaar.
  • de werking van antidepressiva wordt minder.
  • slaapmiddelen (benzodiazepinen) werken minder goed.
  • antistollingsmiddelen en middelen tegen epilepsie werken minder goed.
  • remmers van het immuunsysteem zoals ciclosporine en lacrolinus werken minder.
  • remmers van het HIV-virus en middelen toegepast bij kanker zoals imatinib en irinotecan werken minder.
  • digoxine (bevordert de pompkracht van het hart) werkt minder.
Dit middel kan je ook niet gebruiken wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Het kan twee tot vier weken duren voordat je een duidelijke verbetering bemerkt.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieven voor antidepressivaAlternatieven voor antidepressivaVeel mensen hebben weleens te maken met depressieve klachten. Daarvoor brengen zij dan vaak een bezoek aan de huisarts o…
Huismiddeltjes tegen een depressieve stemmingHuismiddeltjes tegen een depressieve stemmingEen depressie is een psychische aandoening waarbij een neerslachtige stemming en andere beperkingen in het functioneren…
Sint Janskruid: gebruik en bijwerkingenSint Janskruid: gebruik en bijwerkingenSint Janskruid is een kruid dat een positieve invloed heeft op depressie. Sint-Janskruid bevindt zich in diverse kruiden…
Sint Janskruid als alternatief voor antidepressiva?Sint Janskruid als alternatief voor antidepressiva?Sint Janskruid heeft inmiddels aardig wat bekendheid als alternatief voor antidepressiva en het is in veel winkels verkr…

Spruw: wat kun je er zelf aan doen?Spruw: wat kun je er zelf aan doen?Spruw is een schimmelinfectie in de mond en keelholte. Het wordt veroorzaakt door de gist candida en het is te zien als…
Syndroom van Cushing: slank zijn maar wel dikke buik, dijen!Syndroom van Cushing: slank zijn maar wel dikke buik, dijen!Een mooi figuur is niet voor iedereen weggelegd. Zeker als er sprake is van het syndroom van Cushing. De armen en benen…
Bronnen en referenties
  • Bijsluiter Hyperiplant tabletten
  • www.psycholoog.net – Artikel “Omega 3 helpt depressie bestrijden.”
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 22-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.