Besmetting met het hantavirus ontstaat door knaagdieren
Besmetting met het hantavirus is erg gevaarlijk. Dit virus wordt overgebracht door knaagdieren zoals muizen. Het gevaar is groot bij deze besmetting omdat het lang kan duren voor het virus herkend wordt en de diagnose gesteld wordt. Men denkt snel aan een griep of verkoudheid maar ondertussen breidt de ziekte zich uit. Vaak is opname in het ziekenhuis noodzakelijk en er bestaat kans op beschadiging van de nieren. Hoe voorkom je besmetting?
Hantavirus wordt veroorzaakt door knaagdieren
De naam hantavirus is afkomstig uit de Koreaanse oorlog. Er werden soldaten besmet die gelegerd waren aan de Hantanrivier. In het begin van de vijftiger jaren werden hier ruim 3000 soldaten besmet met een op dat moment onbekend virus. De mannen werden ernstig ziek en kregen hoge koorts. Er ontstonden plotseling bloedingen en tien procent van de soldaten stierf aan dit virus in een periode van twee jaar. Het duurde echter tot 1977 voor het virus officieel benoemd werd. Het virus wordt overgebracht van knaagdieren op mensen via speeksel,(bijtwonden) urine of uitwerpselen.Globaal kennen we twee soorten van dit virus die de volgende kenmerken hebben:
- Hemorragische koorts met renaal syndroom komt voor in Europa en Azië.
- Cardiopulmonaal syndroom in Amerika wat zich kenmerkt door hoge hartslag en snelle ademhaling
Variant
Err zijn in totaal wel 20 soorten van het hantavirus waarvan er elf ziekte kunnen overbrengen op de mens. In Nederland komt één variant van het Hantavirus vaker voor. Het betreft hier het Puumalavirus wat overgebracht wordt door de woelmuis. Zowel in Twente, de Achterhoek, Zuid Limburg en in Brabant komt dit virus voor. Het Sin Nombrevirus veroorzaakte in 2012 in Amerika een uitbraak.
De oorzaak
Het zijn diverse knaagdieren die de ziekte veroorzaken. Vooral spitsmuizen maar ook ratten en woelmuizen kunnen het virus verspreiden en zij doen dit door hun urine, uitwerpselen en speeksel. Om besmet te raken is het niet noodzakelijk dat men in directe aanraking komt met de dieren of hun uitwerpselen maar het is al voldoende als men de vrijgekomen stoffen inademt. Als voorbeeld kan worden genoemd een stal waar muizen hebben gelogeerd en die schoon geveegd moet worden. Daar kan men heel gemakkelijk het virus oplopen. Maar ook een veldmuis die in het weiland nestelt kan het virus verspreiden, dus voorkomen kan men het niet altijd. De kans op besmetting bestaat het gehele jaar maar de kans is wat groter gedurende de zomermaanden van mei tot en met september. Men kan de ziekte op iedere leeftijd krijgen. Over het algemeen zijn er meer mannen dan vrouwen die besmet worden.
Symptomen
Soms zijn mensen besmet maar hebben zij geen klachten. Veel voorkomende klachten zijn:
- Koorts
- Braken
- Buikpijn
- Bloedingen
- Shocktoestand
- Lage bloeddruk
- Storing in de nierfunctie
De ziekte is gevaarlijk
In eerste instantie wordt vaak gedacht aan griep. Wanneer de ziekte een paar dagen langer duurt dan kan de patiënt geen drinken meer binnenhouden. De ziekte krijgt dan een snel en gevaarlijk verloop Men droogt zeer snel uit en het gevolg kan zijn dat er een nierbeschadiging optreedt. Opname in het ziekenhuis is noodzakelijk. Er zijn geen medicijnen voor deze ziekte en de behandeling bestaat dan ook vooral uit het toedienen van vocht d.m.v. een infuus. De patiënt is ernstig ziek. Het duurt even voordat het virus is geïdentificeerd en gedurende die tijd zal de werking van de nieren nauwkeurig in de gaten gehouden worden. Heeft men de besmetting goed doorstaan dan is men immuun voor de rest van het leven.
In Duitsland komt de besmetting over het algemeen vaker voor dan in Nederland. Het varieert van jaar tot jaar en is afhankelijk van de populatie van knaagdieren die per gebied en per jaar verschilt. De gebieden die vaker getroffen worden door dit virus zijn:
- Regio Osnabrück
- Odenwald
- Schwäbische Alb
- Fränkische Alb
- Bayerische Wald
Verhoogd risico
Mensen die veel buiten zijn op weilanden, of grote stallen of schuren hebben waarin zich knaagdieren kunnen nestelen. Maar ook op campings kunnen zich knaagdieren bevinden. Soms wordt een tent opgezet bovenop de uitwerpselen van knaagdieren. In de tent kan het virus zich dan verspreiden in de lucht. Door het inademen van de lucht kan men besmet raken. Dit geldt ook voor vakantiehuisjes die lang niet gebruikt zijn en waar mogelijk voorheen knaagdieren gesignaleerd waren. Mensen die houtopslag of oude banden en materiaal hebben waar muizen tussen leven. maar ook bij het werken in de tuin of wandelen in het bos kan een enkele maal besmetting opleveren.
Besmetting voorkomen
Het belangrijkste is dat we ons bewust zijn van het bestaan van het hantavirus. Bij bovengenoemde klachten en als men denkt in aanraking te zijn geweest met uitwerpselen van knaagdieren dan kan men verzoeken om het bloed te onderzoeken op dit virus. Belangrijk is ook
- Etenswaren altijd afgesloten te bewaren
- Dierenvoer en water niet open laten staan gedurende de nacht
- Afval in goed afsluitbare zakken in de container doen
- Zorg door isolatie dat er geen dieren in huis kunnen komen, denk aan spleten bij ramen en deuren
- Gebruik bestrijdingsmiddelen als er knaagdieren in huis zijn
- Reinig met bleekmiddel de plaats waar knaagdieren zijn gesignaleerd.
Knaagdieren
Hiermee voorkom je dat er knaagdieren in huis komen. Daarnaast is het belangrijk als je schuren of garages of terrassen schoon moet vegen waar mogelijk muizenkeutels liggen een mondkapje te dragen en in ieder geval plastic werkhandschoenen. Ook bij het werken in de tuin zijn handschoenen een absolute noodzaak.