Gehoorschade leidt tot slecht kunnen verstaan

Gehoorschade leidt tot slecht kunnen verstaan Gehoorschade wordt door iedereen die ermee te maken heeft als zeer vervelend ervaren. In veel situaties is gehoorschade er de oorzaak van dat je iemand niet of slecht verstaat. Het is heel gênant om dichtbij iemand te zitten en dan toch niet alles te verstaan. Telkens om herhaling vragen is ook vervelend maar helaas dikwijls noodzakelijk om het gesprek te kunnen volgen. Helaas is aan gehoorschade weinig te doen waardoor preventie van het grootste belang is. Stoornissen of beschadigingen van het gehoorstelsel kunnen beter worden voorkomen.

Stoornissen of beschadigingen van gehoorstelsel

Gehoorschade heeft meestal te maken met mechanische stoornissen of beschadigingen van het gehoorstelsel. De meest voorkomende zijn:

Een mechanische stoornis in

  • het oorkanaal
  • het middenoor

Een beschadiging van

  • het middenoor
  • het binnenoor
  • de gehoorzenuw
  • het gehoorzenuwtraject naar de hersenen

Oorzaken van stoornissen of beschadigingen

Deze mechanische stoornissen of beschadigingen kunnen talrijke oorzaken hebben. Een aantal veel voorkomende oorzaken zijn:

Gebruik van koptelefoon met te harde muziek

De muziek die via een koptelefoon het gehoorstelsel bereikt is veelal te hard. Vooral jongeren vinden het prettig om het geluid hard in te stellen maar dit is zeer schadelijk voor het gehoor. Natuurlijk is dit een kwestie van zelf instellen waardoor de mogelijkheid bestaat rekening te houden met het aantal decibellen.

Gebruik van sommige medicijnen

Er zijn medicijnen die effect hebben op het gehoor. Tot die medicijnen behoren sommige pijnstillers, antibiotica en kankermedicatie. Bij niet meer gebruiken van die medicijnen stopt ook het effect op het gehoor.

Gezwellen

Gezwellen als een goedaardige tumor of een poliep kunnen de gehoorgang blokkeren waardoor het gehoor vermindert. Soms kan zo’n gezwel worden weggehaald waardoor het probleem voorbij is.

Harde knallen

Explosies met krachtige geluidsgolven kunnen worden veroorzaakt door vuurwerk of schoten. Door daar aan blootgesteld te worden kan het binnenoor beschadigd raken of het trommelvlies scheuren.

Harde muziek

Te lang naar harde muziek luisteren mond vaak uit in het voortdurend horen van een piepgeluid of suizen dat enkele dagen kan aanhouden. Langdurige blootstelling aan geluid van meer dan 80 decibellen kan tot gehoorschade leiden. Een rockconcert of disco kan wel tot 110 decibellen geluid produceren dat al na korte tijd gehoorschade kan aanrichten.

Hogere leeftijd

Gehoorverlies bij het ouder worden is een veelvoorkomend verschijnsel. De oorzaak is afname van haarcellen in het binnenoor.

Lawaai op het werk

Gehoorschade kan ontstaan door zonder gehoorbescherming te werken met machines of bepaalde gereedschappen of door voortdurend blootgesteld te worden aan lawaai van motoren.

Letsels

Zodra het trommelvlies trilt bewegen in het middenoor drie botjes waardoor het geluid wordt versterkt. Door zwaar hoofdletsel kunnen die botjes verschuiven waardoor gehoorverlies kan ontstaan

Plotseling drukverschil

Door plotseling drukverschil kan het trommelvlies, binnenoor of middenoor beschadigen. Drukverschil ontstaat bijvoorbeeld tijdens het duiken of in een vliegtuig. Een beschadiging als een gaatje of scheurtje herstelt vanzelf maar daardoor gaat wel de kwaliteit van het trommelvlies achteruit.

Sommige chronische ziektes

Als de bloedtoevoer naar het binnenoor of de hersenen blokkeert kan dit gehoorschade tot gevolg hebben. Dergelijke situaties zijn mogelijk bij een beroerte, diabetes, hartproblemen of hoge bloeddruk. Ook reumatoïde heeft verband met gehoorverlies.

Sommige kinderziektes

Enkele kinderziektes kunnen het gehoor aantasten zoals de bof, griep, mazelen en waterpokken. Het gehoorverlies is dan meestal slechts tijdelijk. Ook kan een oorinfectie bij kinderen leiden tot vocht in het middenoor waardoor het kind slechter hoort.

Teveel oorsmeer

Oorsmeer kan zich ophopen en hard worden en daardoor een blokkerende werking hebben. Oorsmeer kan eenvoudig door een huisarts of assistente worden verwijderd wat altijd aan te raden is boven zelf met een wattenstokje te prutsen.

Hoorapparaten als oplossing voor slecht verstaan

Een oplossing om toch aan gesprekken mee te kunnen doen en op de juiste manier te kunnen reageren is in veel gevallen het dragen van hoorapparaten. Minder leuk maar meestal kan dan het gesprek weer goed worden gevolgd tenzij iedereen door elkaar praat.
© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sudden deafness (plotsdoofheid), in één keer niet meer horenSudden deafness (plotsdoofheid), in één keer niet meer horenPlotsdoofheid is het in korte tijd snel doof worden, in 90 tot 85% van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden. Geluidst…
De proef van Rinne en de proef van WeberHet menselijk oor is opgebouwd uit drie belangrijke onderdelen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. In e…
Het gehoor (de zintuigen)Het gehoor (de zintuigen)Dankzij geluidsgolven die onze hersenen opvangen en omzetten kunnen we horen. Het orgaan dat we gebruiken om te horen is…
Downsyndroom en het gehoorKinderen met het Syndroom van Down hebben vaker gehoorproblemen dan normaal ontwikkelende kinderen van dezelfde leeftijd…

Brugada syndroom erfelijk levensgevaarlijk hartritmestoornisBrugada syndroom erfelijk levensgevaarlijk hartritmestoornisHet hart is de belangrijkste motor van ons lichaam, omdat het zuurstofrijk bloed naar alle delen vervoert. Daartoe maken…
Angelman syndroom: plat achterhoofd, gebrek spraak en lopenAngelman syndroom: plat achterhoofd, gebrek spraak en lopenDoor een afwijking aan het vijftiende chromosoom groeit het kind ongewoon, waardoor vanaf het derde levensjaar fysieke a…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 27-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.