Ben jij actief of inactief?

Ben jij actief of inactief? Er is nog niet zolang geleden aangetoond dat wanneer je actief in het leven staat, dit positieve invloed heeft op het later niet ontwikkelen van dementie. Als we het dan toch hebben over actief in het leven staan, hoe geef je dat dan vorm … of doen we dat eigenlijk al? Een gezond en actief leven, waar je op latere leeftijd ook nog profijt van hebt.

Actief of inactief?

Als je het in zijn algemeenheid vraagt of iemand een actief leven leidt, dan zullen maar weinig mensen zeggen dat ze een inactief leven leiden. Logisch ook, want iedereen heeft een eigen perceptie van activiteit of inactiviteit. Maar er zijn wel wat normen waar je aan moet voldoen om te kunnen spreken over een “actief leven”.
Waarbij direct gezegd kan worden dat het veel weg heeft van de zaken die we al bekend zijn over een gezond en fit leven leiden.

Wat is actief?

Regelmaat

De “regels” waaraan je moet voldoen om over een “actief leven” te kunnen spreken, is in eerste instantie een regelmatig leven. Regelmaat in je leven is goed voor lichaam en geest. Hetgeen je tijdens de dag onderneemt, ’s nachts verwerken en je lichaam en geest de rust geven om de volgende dag er weer tegenaan te kunnen.
Wat overigens niet wegneemt dat je jezelf af en toe best een eens een uitspatting kunt veroorloven. Uitgaan, een feestje etc. zolang je jezelf maar weer terug in balans brengt.

Bewegen

Bewegen, en dan minimaal een half uur per dag, is al lange tijd een norm die gehanteerd wordt voor een gezond leven. Dat kan fietsend naar het werk of de school zijn, regelmatig de trap nemen, even lopend naar de winkels of enkele keren per dag de hond uitlaten.
Je kunt dit aanvullen met bijvoorbeeld enkele keren per week intensief sporten binnen de vereniging of in de sportschool, maar is niet de vervanging van het half uur per dag. Dat is het minimum wat je aan beweging per dag nodig hebt. Het hoeft niet enorm intensief te zijn, maar wel op dagelijkse basis.

"Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving." (Albert Einstein)

Gezond eten

Gezond eten staat als een paal boven water. Wat je in je lichaam stopt, is wat je je lichaam aan waarde meegeeft. Let dus op wat je naar binnen brengt, waarbij af en toe iets doen wat niet binnen het “gezond eten” plaatje valt geen probleem is. Hier gaat het echter over de grote lijn, deze moet kloppen. De dagelijkse vitamines en mineralen zijn van belang om lichaam en geest goed te laten functioneren en neem niet meer tot je dan je verbruikt.

Bron: Counselling, PixabayBron: Counselling, Pixabay
Ontspanning
We zijn allemaal erg druk en om bij te blijven in een hectische maatschappij, gaan we soms verder dan goed voor ons is. We overschrijden onze grenzen en als we niet opletten lopen we ergens in ons volwassen leven tegen een burn out aan. Stress is een grote boosdoener in onze gezondheid of het ontbreken daarvan. Met druk bezig zijn is niets mis, deadline halen en problemen oplossen … het is allemaal prima, als er maar voldoende ontspanning tegenover staat. Ofwel … de balans is erg belangrijk.

Bezig blijven

Op jonge leeftijd jezelf ontwikkelen, studeren en ervaring opdoen is vanzelfsprekend en absoluut goed, maar waarom niet als je richting middelbare leeftijd of ouder gaat?
Na het carrière maken, komen veel mensen in een periode van het leven dat het allemaal wel goed is. Maar jezelf blijven prikkelen is belangrijk. Dat kan op verschillende manieren en waar de een zich kan verliezen in boeken lezen, gaat de ander grote wandelingen in mooie gebieden maken of zoekt met een fotocamera de details in de natuur op. Dat je ook op middelbare leeftijd de activiteit erin houdt, is erg belangrijk. Dus, zoek een hobby of diep je bestaande hobby uit.

Tot slot

Hoe mooi zou het zijn om te weten dat je de kans op dementie verkleind door actief te leven. Iets wat eigenlijk in ieder leven thuis hoort, iets wat simpelweg hoort in het leven. Dan kan je je vervolgens afvragen of je überhaupt iets speciaals voor hebt moeten doen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gevaren van een sedentair (inactief) levenDe gevaren van een sedentair (inactief) levenEen sedentair leven wil zeggen een inactief leven. Een leven met weinig beweging, vaak vanwege zittend werk en een verde…
Hoe kan je dementie voorkomen?Hoe kan je dementie voorkomen?Het aantal mensen met dementie zal de komende twintig jaar alleen maar toenemen. De verwachting is dat de toename maar l…
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…
Dementie: oorzaken, verschijnselen, risicofactorenDementie: oorzaken, verschijnselen, risicofactorenDementie komt vooral voor bij mensen met een leeftijd van boven de 65, maar kan zich ook al op jongere leeftijd openbare…

Obsessieve-compulsieve stoornis: soorten en tipsObsessieve-compulsieve stoornis: soorten en tipsEen obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) is een angststoornis. Een synoniem ervan is dwangneurose. Een obsessieve-compu…
Brugada syndroom erfelijk levensgevaarlijk hartritmestoornisBrugada syndroom erfelijk levensgevaarlijk hartritmestoornisHet hart is de belangrijkste motor van ons lichaam, omdat het zuurstofrijk bloed naar alle delen vervoert. Daartoe maken…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.