VU: gebrekkige zelfzorg en gezondheidsrisico's bij depressie

VU: gebrekkige zelfzorg en gezondheidsrisico's bij depressie Onderzoek toont aan dat mensen met een depressie een grotere kans hebben op overlijden. Dat heeft niet zomaar een-op-een te maken met de kans dat een (ernstige) depressie tot zelfdoding leidt. Waarschijnlijker is, dat de leefstijl die depressieve mensen regelmatig aannemen ertoe bijdraagt: meer roken en drinken, slechter eten en minder bewegen. VU-hoogleraar Cuijpers pleit dan ook voor aandacht voor, en waar mogelijk preventie van depressie. Wie te lang en te intens aan sombere gevoelens lijdt, doet er goed aan om hulp te zoeken. Depressie verdient zorg en aandacht van de persoon zelf, en van de omgeving. Onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben vastgesteld dat mensen met een depressie een hogere kans lopen om te overlijden dan degenen die geen depressie hebben. De gedachte dat dat samenhangt met zelfdoding, ligt voor de hand, maar dit blijkt niet de enige verklaring te kunnen zijn voor de onderzoeksresultaten. Wat hebben de onderzoekers gedaan? Ze gebruikten de uitkomsten van liefst zo'n driehonderd onderzoeken, gedaan onder totaal 1,8 miljoen deelnemers, om tot hun conclusies te komen. Bij aanvang van de gecombineerde onderzoeken, was bij 135.000 personen sprake van depressie. De kans dat zij op een tweede meetmoment vanuit een onderzoek overleden waren, bleek rond de 1,5 keer hoger dan het geval was bij degenen zonder depressie.

Tien jaar later nog effect

Er waren onder deze onderzoeken ook studies waarbij de periode tussen de eerste en de tweede meting tien jaar of langer was. Echter, ook als na zo'n lange tijd werd gekeken naar het aantal overleden mensen, was nog altijd effect te bemerken van de depressie: deze mensen waren vaker overleden. Het goede nieuws bij het slechte nieuws: volgens dit zogenaamde meta-onderzoek (ofwel, een onderzoek naar de effecten van een hele reeks onderzoeken) is wel gebleken dat depressie geen hoger risico om te overlijden meebrengt dan voor hartpatiënten of mensen met kanker het geval is. Dit is eerder wel gedacht, maar wordt door dit onderzoek weerlegd. Daarnaast is er echter nog meer relativerend, min of meer positief nieuws: het feit dat iemand depressief is, 'veroordeelt' diegene niet per se tot een hogere overlijdenskans. Het is namelijk waarschijnlijk dat de depressie zelf niet zozeer de oorzaak is, maar wel het gedrag dat depressieve mensen vaak vertonen.

Wat zijn de oorzaken?

Het is enerzijds wel zo, dat onder zeer depressieve mensen het aantal gevallen van zelfdoding hoger is. Maar de onderzoekers wijzen erop dat het aantal suïcides te laag was om de hogere kans op overlijden te verklaren. Wat wel waarschijnlijk is, is dat er leefstijlverschillen zijn. Mensen met een depressie roken vaker en hebben meer moeite met stoppen, doen minder aan lichaamsbeweging, eten minder gezond dan gemiddeld en drinken meer alcohol. Is er sprake van medicatie, dan zijn ze minder trouw aan de voorschriften van de medicatie dan niet-depressieve mensen.

Minder depressie, 14% minder overlijdens

Dezelfde onderzoekers deden eerder een ander onderzoek. Daarin concludeerden ze dat het aantal overlijdens met zo'n 14% zou verminderen als het mogelijk was de invloed van depressie weg te nemen.

Depressie voorkomen of behandelen

VU-hoogleraar klinische psychologie Pim Cuijpers zegt over het onderzoek, dat het meerdere dingen aantoont. Namelijk niet alleen dat depressie een belangrijke aandoening is die veel voorkomt, maar ook dat depressie direct of indirect ernstige gevolgen kan hebben. Cuijpers: "Goede behandeling en preventie zijn dan ook zeer belangrijk voor deze patiënten, hun familieleden en voor de samenleving als geheel.

Zorgen voor jezelf, zorg krijgen bij depressie

Ten eerste is het goed om jezelf te monitoren als er sombere gevoelens optreden. Duren die lang, is er geen direct aanwijsbare tijdelijke oorzaak en is er door de dag heen een depressieve stemming? Of is er verklaarbare en variabele somberheid, bijvoorbeeld omdat er net een relatie uit is gegaan? In dat laatste geval is het ook de vraag, of er langzamerhand verbetering optreedt in de gevoelens. Als depressieve gevoelens langdurig, hardnekking en/of alles overheersend zijn, maak ze dan bespreekbaar. Als dat goed voelt, praat dan met vertrouwelingen uit familie of vriendenkring. Is dat lastig, neem dan de huisarts in vertrouwen. Schroom ook niet om de Stichting Korrelatie te bellen of te mailen. Bij het ondernemen van actie rondom depressieve gevoelens, hoort ook het (weer) aanleren van een betere manier om voor je lichaam en geest te zorgen. Zorgen voor jezelf is geen overbodige luxe, en depressie is geen aanstellerij. Wie in een depressie zit of erin dreigt te raken, verdient zelfzorg én zorg.
© 2014 - 2023 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Depressie: wat zijn de symptomenDepressie is meer dan de mentale ziekte die speelt met emoties en de depressieve persoon een permanent gevoel van ongelu…
Hyperfagie - overmatig etenHyperfagie - overmatig etenVeel vrouwen kennen die periode in de maand voor de eigenlijk visite van oma: vreet-bui!. Je mond verandert in een eenar…

Huidvlekken herkennen: verdachte vlekken herkennenHuidvlekken herkennen: verdachte vlekken herkennenEr zijn verschillende vormen van huidkanker. Waaraan kun je verdachte huidvlekjes herkennen? De meest voorkomende vormen…
Venlafaxine wordt als medicijn verstrekt met de naam EfexorVenlafaxine wordt als medicijn verstrekt met de naam EfexorVenlafaxine is een medicijn wat goed kan helpen tegen depressieve stoornissen. In Nederland is het medicijn ook bekend o…
Bronnen en referenties
  • Persbericht VU Universiteit
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.