Hooikoorts maakt je een slechtere chauffeur
Hooikoorts. Het seizoen ervoor duurt alsmaar langer, onder andere door de klimaatverandering. Maar er wordt ook steeds meer over hooikoorts ontdekt. Volgens onderzoek van het Maastricht UMC+ kan hooikoorts een verrassend, negatief effect hebben: een verminderde rijvaardigheid. Dat is mogelijk zelfs te vergelijken met het hebben genuttigd van drie glazen drank. Over de cijfers, feiten en adviezen.
Hooikoorts. Een populaire verzamelnaam als paraplu boven diverse deftige medische verzameltermen: allergische rhino-conjunctivitis, seizoensgebonden allergische rhinitis, of pollinose. Ooit werd de term bedacht omdat er een verband werd gelegd tussen de zomerse hooitijd en het optreden van hooikoorts. Niet alleen is dat een verkeerde inschatting gebleken, ook iets anders klopt steeds minder: de seizoensgebondenheid van hooikoorts. Van het vroege voorjaar tot de late herfst zijn hooikoortsklachten mogelijk. Er is nu zelfs een zogenaamde 'hooikoortsplant,' en we worden aangemoedigd om deze hooikoortsveroorzaker met de nodige voorzorgen uit de grond te trekken waar we hem zien. Zomerplant? Nee hoor, na augustus begint het pas...
Hooikoorts? Misschien een slechtere chauffeur
Hooikoorts staat dus steeds meer in de belangstelling. En we hebben er steeds langer mee te maken, door het jaar heen. Bekend is dat mensen in hun functioneren kunnen worden belemmerd door hooikoorts: van een beetje wazig zien door je kriebelige ogen, tot echt ziek thuis blijven. Wat nog niet bekend was, werd in 2014 via onderzoek van het Maastricht UMC+ uitgeknobbeld: hooikoorts kan je tot een slechtere chauffeur maken.
Hooikoorts, enkele feiten
Hooikoorts komt erg veel voor. Eén op de vijf Nederlanders heeft er last van. Hooikoorts is geen ziekte met koorts, maar een allergische reactie op stoffen zoals pollen of huisstofmijt. Veel voorkomende gevolgen zijn jeuk aan huid of ogen, een verstopte neus en niezen.
Net als een alcoholpromillage van 0,5
Net als overige hooikoortsklachten, zijn de mogelijke negatieve invloeden van hooikoorts variabel. De rijvaardigheid kan belemmerd worden, maar er zijn natuurlijk ook patiënten die nergens last van hebben. Maar áls je een stevige hooikoortsaanval te pakken hebt, zo bewijst het onderzoek, dan is het mogelijk dat het negatieve effect hetzelfde is als bij het autorijden met een alcoholpromillage van 0,5 in je bloed. Dat betekent dat een flinke aanval van hooikoorts kan zorgen dat je zonder het te weten, de rijvaardigheid hebt van iemand die twee á drie glazen alcohol op heeft.
Geen glaasje op, laat je rijden?
Geen glaasje op, maar je toch laten rijden in plaats van zelf achter het stuur te kruipen? Het is niet per se noodzakelijk. Gebleken is namelijk dat de medicatie die voor hooikoorts voorhanden is, een belangrijk deel van je rijvaardigheid herstelt. Maar toch waarschuwt KNO-arts professor dr. Bernd Kremer van het Maastricht UMC+ voor een combinatie van factoren. Als je al te maken hebt met factoren die je rijvaardigheid negatief kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld medicijnen of een aandoening, moet je alert zijn op de mogelijkheid dat je rijvaardigheid niet voldoende is.
Het onderzoek: wie, hoe en wat
Het onderzoek van het Maastricht UMC werd uitgevoerd onder leiding van KNO-arts Kremer, samen met andere onderzoekers van de faculteit Psychologie van de Universiteit Maastricht. De deelnemers aan het onderzoek waren twintig personen met hooikoorts. Deze deden eerst een rijvaardigheidstest buiten het pollenseizoen. De volgende stap was dat zij een zogenaamde placebo (een duur woord voor 'nepmedicijn') neusspray opsnoven en nog eens een rijtest deden. Met weer een andere spray werden stofjes toegediend die allergische symptomen veroorzaakten... en toen volgde weer een rijtest. Tot slot kregen de vrijwilligers medicijnen tegen de allergische reacties, en deden ook toen hun rijvaardigheidstest. De 'hardware' bestond uit meetapparatuur, een lesauto en een rij-instructeur. De bedoeling was om via de route een ideale lijn te volgen, en daarbij werden de afwijkingen van die ideale lijn in kaart gebracht. Na het toedienen van de neusspray die hooikoortssymptomen veroorzaakte, was sprake van een duidelijk grotere afwijking van de ideale te volgen lijn op de weg, dan bij toediening van een placebo. Dit vergroot de kans op een ongeval.
Met hooikoorts de weg op: deskundige adviezen
Ten eerste is van belang dat er bewustwording ontstaat over die ene onbekende factor van hooikoorts: aantasting van de rijvaardigheid. Het is ook belangrijk dat mensen die last hebben van verminderde rijvaardigheid, hooikoortsmedicatie nemen om hun rijvaardigheid te herstellen. Kremer benadrukt ook dat artsen patiënten voldoende dienen te informeren over de risico's die hooikoorts mee kan brengen voor deelname aan het verkeer. Sowieso is het belangrijk om hooikoorts die de rijvaardigheid vermindert, te behandelen als mensen deel willen nemen aan het verkeer. Zeker als er ook andere aandoeningen zijn die de rijvaardigheid kunnen verminderen, of als bestaand medicijngebruik een negatief effect op de rijvaardigheid heeft.