InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Wat is borderline precies?

Wat is borderline precies?

Borderline komt erg veel voor in Nederland. Maar wat is borderline eigenlijk? En wat zijn de oorzaken van borderline?

Borderline

Als iemand borderline heeft, dan heeft diegene een persoonlijkheidsstoornis. Borderline is een psychische aandoening waarbij je in de war bent, je hebt ook te maken met angst en depressiviteit. Mensen met borderline zijn erg instabiel in relaties, zelfbeeld, gedragingen, stemmingen en emoties. In Nederland hebben ongeveer 100.000 mensen borderline, maar dit zijn er waarschijnlijk meer. Borderline is namelijk erg moeilijk te herkennen.

Oorzaken Borderline

Borderline komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Jongeren tussen de 17 en 25 jaar hebben de meeste kans om borderline te krijgen, omdat in deze periode jongeren een eigen leven gaan opbouwen met nieuwe contacten. Bij mensen van boven de vijftig jaar komt borderline niet erg veel voor. Borderline kan erfelijk zijn, de kans is vijf keer zo groot om borderline te krijgen als een familielid ook borderline heeft. Borderline kan ook ontstaan door trauma’s in de kindertijd. Eigenlijk wordt de stoornis veroorzaakt door een combinatie van sociale, biologische en psychische factoren.

Symptomen Borderline

 • Een blijvend gevoel van leegte
 • Identiteitsstoornis
 • Mensen met borderline kunnen erg impulsief zijn
 • Stemmingswisselingen
 • Zwart-wit denken
 • Je hebt de angst om verlaten te worden
 • Een laag gevoel van eigenwaarde
 • Er treedt soms dissociatie op
 • Mensen met borderline kunnen zich zelfs in een groep alleen voelen
 • Iemand die borderline heeft, heeft vaak een sterke neiging tot extreme oordelen
 • Borderline patiënten hebben soms last van psychoses
 • Opzettelijke zelfbeschadiging

Gevolgen van borderline

Jongeren met borderline volgen vaak geen studie, ze werken vaak ook niet. Mensen met borderline vinden het moeilijk om in hun eigen onderhoud te voorzien. Ze worden vaak ook niet heel oud, omdat ze een verhoogd suïciderisico hebben en vaak erg risicovol gedrag vertonen. Mensen met borderline worden ook vaak opgenomen in klinieken, ze gebruiken tevens veel verschillende typen medicatie. Borderline patiënten kosten de Nederlandse samenleving ook heel veel geld, per jaar ongeveer twee miljard euro.

Omgeving

Het kan moeilijk zijn om met mensen met een persoonlijkheidsstoornis om te gaan. Het ene moment hebben ze behoefte aan contact en aandacht, het andere moment trekken ze zichzelf compleet terug. De omgeving heeft vaak moeite met het impulsieve gedrag en de emotionele uitbarstingen. Het is belangrijk dat je als omgeving genoeg weet over borderline en de gevolgen ervan. Je moet emotionele uitspraken niet te persoonlijk opvatten. Je hoeft niet alles te accepteren, wat een borderline patiënt doet. Stel ook niet teveel hoge eisen aan een borderline patiënt, laat waardering blijken voor de dingen die goed gaan.

Behandeling

Een langdurige therapie wordt aanbevolen voor borderline patiënten, één gesprek helpt namelijk niet. Medicijnen kunnen ook erg goed helpen om het leven voor deze mensen dragelijker te maken. Soms kan iemand de persoonlijkheidsstoornis overwinnen, oude mensen lukt dit vaak niet. Vaardigheidstrainingen voor borderline patiënten zijn Dialectische gedragstherapie en de VERS cursus. Bij Dialectische gedragstherapie leer je vaardigheden om om te gaan met klachten. Schema-therapie kan een persoonlijkheidsstoornis volledig genezen. Schema-therapie is gebaseerd op principes van cognitieve gedragstherapie.
© 2014 - 2019 Emilytje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Borderline, wat is het preciesBorderline, wat is het preciesBorderline is een persoonlijkheidsstoornis en wordt tegenwoordig ook wel emotieregulatie stoornis genoemd. Er zijn heel…
Persoonlijkheidsstoornis borderlineBorderliner wat houd dat nou precies in?Is het erg om er mee te leven?HOe kun je er mee leven. Lees het hier en vind de…
Zelfbeschadiging en suïcide: wetenschap toont verband aanZelfbeschadiging en suïcide: wetenschap toont verband aanZelfdoding. Het is een onvoorspelbare tragedie. Soms kondigen mensen het aan of zijn er tekenen van hevig psychisch lijd…
De kenmerken van borderlineBorderline is een persoonlijkheidsstoornis die zich kenmerkt in impulsiviteit, stemmingswisselingen, zwart-wit denken en…
Persoonlijkheidsstoornis borderlineBorderline is een persoonlijkheidsstoornis waarbij in extreme mate verschijnselen als heftige emoties, impulsieve handel…
Bronnen en referenties
 • http://www.deviersprong.nl/persoonlijkheidsstoornissen/de-borderline-persoonlijkheidsstoornis.html

Reageer op het artikel "Wat is borderline precies?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Emilytje
Gepubliceerd: 22-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!