Lichamelijke klachten door psychische problemen

Lichamelijke klachten door psychische problemen Als je psychische klachten hebt, kan het zich uiten in lichamelijke klachten (we noemen het officieel psychosomatiek). Dit is bovenop je psychische klachten (als je je er van bewust bent), nog eens een extra domper. Temeer het niet zelden lichamelijke klachten betreft die niet te herleiden zijn, waarbij je bij een arts nog wel eens met lege handen komt te staan (ingebeelde problemen?) of je maximaal iets in de vorm van pijnbestrijding krijgt. Hoe zit dit in elkaar en kan je er wat mee?

De kracht van de psyche

De kracht van de psyche / de geest wordt nogal eens onderschat. Maar inmiddels zijn er meer dan voldoende zaken die niet te verklaren zijn op een logische c.q. wetenschappelijke manier, maar wel als je toelaat dat de psyche hier mogelijk een rol in kan spelen. Het is niet tastbaar en dat maakt het “eng” voor veel mensen en dus wordt het ontkend of juist als dooddoener toegeschreven aan psyche. Als je je echter open durft te stellen, dan kan er met een onderbouwing een “lijntje” naar de psyche gelegd worden of kan het, als het juist om de dooddoener gaat, ontkracht worden. Even geen “grenzen” zien, kan helpen in het proces en je dus verder brengen.

Handelen of niet

Problematiek bij niet handelen

Niet handelen wil in veel gevallen zeggen dat klachten die blijven bestaan, kunnen verergeren. Dit heeft te maken met een automatische reactie van het lichaam op de betreffende klachten. In veel gevallen zal daar waar de pijn zit, ook een stuk extra spierspanning ontstaan, wat het proces kan verergeren. Dit, terwijl het lichaam dit doet om verdere beschadiging te voorkomen en wat op korte termijn ook wel kan werken, maar niet op langere termijn (spieren verzuren enig moment).

In het verlengde daarvan trekken mensen zich soms ook terug en die terugtrekking kan weer tot een sociaal isolement leiden. Maar angst kan ook in het verlengde liggen, want wat brengt immers de onzekere medische toekomst?

Een stukje heb je zelf in de hand:
“Life is about balance. The good and the bad. The highs and the lows. The thing everyone should realize is that the key to happiness is being happy by yourself and for yourself. Happiness comes from within. You have the power to change your own mindset so that all the negative, horrible thoughts that try to invade your psyche are replaced with happy, positive, wonderful thoughts.” Ellen DeGeneres

Wel handelen!

Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die het er niet bij laten zitten. Een arts die zegt dat er niets aan gedaan kan worden, hoef je niet meteen te accepteren. Behalve een second opinion gaat het ook om de mindset, maar begin bij het begin.

  • Heb je daadwerkelijk psychische klachten (die mogelijk tot de lichamelijke klachten leiden)?
  • Zo ja, zoek hulp … en als je zelf twijfelt ga dan met een professional praten, laat je d.m.v. allerlei testen “doorlichten” waar je mogelijke psychische probleem zit.
  • Zo maak je een begin met het oplossen van je psychische problemen én heb je de basis te pakken om je lichamelijk klachten op te lossen.
  • Komen je lichamelijke klachten alsnog niet door de psychische problemen, overweeg dan een “cursus” over hoe om te gaan met onverklaarbare pijn.

Een dergelijke cursus helpt je vorm te geven aan je pijn en een grote groep mensen heeft er baat bij, want de pijn neemt af, men is vitaler, slaapt beter en is weer in staat het sociale leven op te pakken … of met andere woorden, de kwaliteit van leven gaat weer omhoog.

Bron: Marcisim, PixabayBron: Marcisim, Pixabay

Psychische problemen aanpakken

De psychische problemen pak je niet aan door er zelf slechts bij stil te staan. Afhankelijk van wat het is, heb je intensieve of minder intensieve begeleiding nodig. Dit traject zet je in via je huisarts die voor doorverwijzing kan zorgen. Let altijd goed op bij de professional die je gaat helpen.
Bij iedere arts/professional, maar zeker bij psychische problemen is het belangrijk een goede sparringpartner te hebben. Anders is een dergelijk, veelal intensief traject, gedoemd te mislukken. Spiegel in deze een beetje, ben je zelf een sterke persoonlijkheid, dan moet je psycholoog/therapeut ook een sterke persoonlijkheid zijn. Door je psychische problemen aan te pakken, leg je meteen een basis voor de oplossing van je lichamelijke klachten.

Wat kan je zelf doen?

Wat je wel kunt doen is rust in je leven brengen. Zorg dat alle randvoorwaarden geschapen worden, waar jij je prettig bij voelt. Als dat bijvoorbeeld een rustige omgeving is, haal dan alle mogelijke prikkels weg. Houd je van muziek, zoek dan de meer rustige nummers op en beweeg goed. Mensen met psychische klachten hebben snel de neiging in het hoofd te gaan zitten. Hoewel dat niet helemaal te voorkomen is, is het goed om de buitenlucht én het groen op te zoeken. Regelmatig een stuk wandelen of fietsen, brengt rust, je beweegt - wat sowieso goed is - en je bent in een andere omgeving. Een omgeving die niets weet van je psychische problemen en wat juist die afleiding kan brengen. Je begeeft je dan in een neutrale omgeving en dat is voor het proces goed.

Tot slot

Psychische problemen hebben is al vermoeiend en dan ook nog door lichamelijk klachten gepijnigd worden, kan eigenlijk alleen maar betekenen dat je er mee aan de slag gaat. Rond blijven lopen, vergroot de kans alleen maar dat het erger wordt. Zoek hulp én desgewenst steun in de directe omgeving en pak het aan.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is psychosomatiek nou precies?Psychosomatiek is een begrip dat veel voorkomt in de medische wereld. Het is een onderwerp dat ook jouw leven kan raken.…
Psychosomatische klachtenEr is steeds meer bekend wat de gevolgen van psychosomatische klachten zijn, niet alleen voor personen die hiervoor gevo…
Baas weigert loon door te betalen ziekte: deskundigenoordeelStel je bent ziek en hebt je ziek gemeld. Maar je werkgever vindt helemaal niet dat je ziek bent en weigert om je loon d…
De Sleutel tot Zelf-Bevrijding, Christiane BeerlandtSteeds meer wordt er aandacht besteed aan de invloed van emoties bij ziekte. In de alternatieve geneeskunde houdt men er…

Staaroperatie in het buitenland laten verrichtenStaaroperatie in het buitenland laten verrichtenVeel mensen krijgen bij het ouder worden te maken met de noodzaak van een staaroperatie. Dan komt al snel de vraag hoe l…
Wat is borderline precies?Borderline komt erg veel voor in Nederland. Maar wat is borderline eigenlijk? En wat zijn de oorzaken van borderline?
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • E. Veringa - mental coach
  • Afbeelding bron 1: Marcisim, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.