Staaroperatie in het buitenland laten verrichten

Staaroperatie in het buitenland laten verrichten Veel mensen krijgen bij het ouder worden te maken met de noodzaak van een staaroperatie. Dan komt al snel de vraag hoe lang de wachtlijsten zijn en in welk ziekenhuis kan de ingreep het beste gedaan worden? Hierbij speelt de wijze waarop men verzekerd is een grote rol. Een goed initiatief is het samenwerkingsverband van een groot aantal Nederlandse zorgverzekeringen met het Zorgloket Duitsland. Voor veel aandoeningen is het mogelijk om in Duitsland behandeld te worden op kosten van de Nederlandse verzekering. Dit geldt ook voor staaroperaties.

Wat is staar

Als we ouder worden dan zal het gezichtsvermogen afnemen. Vaak is dat het gevolg van het troebel worden van de lens. De klachten worden langzaam erger en dan kan men besluiten tot een staaroperatie. Staar of cataract kan niet beter worden. We kennen grijze, grauwe en groene staar. Groene staar verwijst naar een andere oogziekte n.l. glaucoom. De meest voorkomende vorm is grijze staar ofwel cataract. Bij de operatie van grijze staar wordt de troebele lens uit het oog gehaald en vervangen door een kunstlens.De eigen lens die troebel is zal worden fijngemaakt en weggezogen. De kunstlens wordt opgevouwen in het oog geplaatst en zal zich dan zelf open vouwen. Er zijn verschillende soorten lenzen en de arts zal samen met de patiënt kijken welke de meest geschikte soort is. Bij een staaroperatie mag men over het algemeen zelf kiezen of de ingreep plaats vindt onder een lichte narcose of dat men alleen plaatselijke verdoving toepast. Gelukkig is het risico op complicaties bij een staaroperatie klein. Na de operatie dient er gedurende enige weken gedruppeld te worden in het oog om infecties te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van staar?

Pas als men ernstige hinder gaat ondervinden van een verminderd zien zal men besluiten tot een staaroperatie. Er is dan sprake van de volgende klachten:
  • Mensen gaan waziger zien
  • Het waarnemen van kleuren vermindert
  • Men kan sneller verblind worden door het licht
  • Schitteringen zien
  • Steeds meer behoefte aan licht bij het lezen
  • Slechter zien in het donker

Staaroperatie in Nederland

In Nederland worden per jaar minstens 160.000 mensen aan staar geopereerd. Omdat er zoveel patiënten zijn betekent dit meestal dat er lange wachtlijsten zijn. Maar de noodzaak blijft want als er niet behandelend wordt kan dit op de lange duur tot blindheid leiden. Over de gehele wereld zijn ongeveer 17,5 miljoen mensen blind als gevolg van staar. In Nederland kan de wachttijd oplopen tot rond de twintig weken.

Wat betaalt de verzekering

Een staaroperatie wordt betaald door het college van zorgverzekeringen thans genaamd zorginstituut. De operatie valt onder de basisverzekering.

Staaroperatie in Spanje

In 2005 ging er een speciaal team vanuit het Oogziekenhuis in Rotterdam naar Alicante aan de Costa Blanca om daar staaroperaties te verrichten bij Nederlanders die lange tijd in Spanje overwinteren. Deze behandelingen waren een groot succes maar zijn als gevolg van bezuinigingen in Spanje inmiddels beëindigd. Ook in Spanje zijn thans voor staaroperaties lange wachtlijsten. Toch kiezen mensen er wel vaak voor om tijdens de periode dat ze in Spanje zijn de operatie daar te laten plaats vinden. Het hangt dan erg af van de wijze waarop u verzekerd bent of de kosten van deze operatie in het buitenland vergoed worden. Het omgekeerde kan ook voorkomen. Nederlandse mensen die naar Spanje zijn geëmigreerd willen soms in Nederland de behandeling ondergaan. Ook dan is overleg met de verzekering van het grootste belang.

Staaroperatie in Duitsland

Veel Nederlandse mensen uit de grensstreek gaan naar de Fachklinik in Ahaus waar men anno 2020 nog een korte wachttijd heeft. Ook hier worden de wachtlijsten langzamerhand wel langer, maar ze zijn over het algemeen toch veel korter dan in Nederland. Het voordeel van de kliniek in Ahaus is dat men gespecialiseerd is in alles wat met ogen en oogziekte te maken heeft en hierbij worden dan de nieuwste technieken gebruikt.

Zorgloket Duitsland

Een mooi initiatief is het samenwerkingsverband wat er is tussen een aantal klinieken in Duitsland en de Nederlandse zorgverzekeringen. Men kan zich voor een groot aantal aandoeningen in Duitsland laten behandelen waarbij de Nederlandse verzekering de kosten voor haar rekening neemt. Wel dient men de eigen bijdrage zoals die ook in Nederland geldt, gewoon te betalen. Ook kunnen er in sommige gevallen aanvullende kosten zijn. Neem daarom altijd eerst contact op met uw verzekering om te zien of zij participeren in deze samenwerking. Bij het zorgloket Duitsland kan men niet alleen voor oogoperaties terecht maar er zijn vele klinieken waarmee wordt samengewerkt bij diverse aandoeningen. Het zorgloket Duitsland zoekt samen met u welke kliniek het beste is en zij regelen de behandeling en de financiering. Deze bemiddeling is gratis. In de meeste ziekenhuizen zijn Nederlands sprekende contactpersonen. Vaak is de wachttijd in Duitsland korter dan in Nederland dus het is zeker goed om deze mogelijkheid te overwegen en dat niet alleen wanneer u in de grensstreek woont. Hotelkosten of andere verblijfskosten voor partner zijn natuurlijk wel voor eigen rekening. Het zorgloket wil zichzelf graag zien als het medisch reisbureau voor onderzoek en behandeling in Duitsland.

Via de website Zorgloket Duitsland kan men zien welke mogelijkheden voor behandeling er zijn in Duitsland voor mensen uit Nederland. Er wordt aangegeven met welke ziektekostenverzekeringen er wordt samengewerkt en welke klinieken het beste geschikt zijn voor uw specifieke aandoening.
© 2014 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Staar: symptomen, oorzaken & behandelingStaar is het troebel worden van de ooglens. Er zijn verschillende soorten staar: ouderdomsstaar, jeugdstaar en aangebore…
Loslatend netvlies: strepen en flitsen zienLoslatend netvlies: strepen en flitsen zienEr zijn steeds meer mensen waarbij het netvlies loslaat. Ze merken dat doordat ze vlekken en bliksemflitsen zien. Er is…
Grauwe (grijze) staar, oorzaak en operatieGrauwe (grijze) staar, oorzaak en operatieHet oog bestaat uit verschillende onderdelen. De ooglens is hier een belangrijk onderdeel van en zorgt voor accommodatie…
Staar hoeft niet meer rijp te wordenStaar hoeft niet meer rijp te wordenVroeger werden mensen pas aan staar (cataract) geopereerd als deze rijp was. De ooglens was dan inmiddels zo troebel dat…
Lichamelijke klachten door psychische problemenLichamelijke klachten door psychische problemenAls je psychische klachten hebt, kan het zich uiten in lichamelijke klachten (we noemen het officieel psychosomatiek). D…
Bronnen en referenties
  • www.patientenverenigingstaar.nl
  • Zorgloketduitsland.nl
  • https://www.augenklinik.nl/fileadmin/content/10_mediathek/01_aktuelles/2016/nl-patientenfolder.pdf
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 14-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.