Hybride lenzen: een combinatie van harde en zachte lenzen

Hybride contactlenzen zijn in tegenstelling tot zachte en harde lenzen opgebouwd uit twee delen: een harde, vormstabiele kern met daaromheen een kraag van zacht lensmateriaal. Dit maakt het mogelijk om zo het draagcomfort van de zachte lens te behouden terwijl tegelijkertijd ook de optimale gezichtsscherpte van een volledig harde lens behouden wordt. Het is dus een combinatie of kruising van de beste eigenschappen van een zachte en harde lens.

Geschiedenis

Lenzen bestaan al enkele eeuwen. In 1508 werd het eerste contactlensmodel ontworpen door Leonardo da Vinci. Maar 128 jaar later in 1636 werd het idee pas verder uitgewerkt. Dit leidde echter weer snel tot een stilstand in de ontwikkeling. Vanaf 1888 ging het pas echt rap met de ontwikkeling van contactlenzen. Een Franse oogarts genaamd Kalt ontwierp namelijk een systeem met glazen die als het ware dreven op het hoornvlies. Het is namelijk zo dat de hedendaagse lenzen het hoornvlies eigenlijk niet raken maar slechts in contact komen met het laagje traanvocht dat zich op het hoornvlies bevindt.

Hybride lenzen deden pas hun intrede aan het einde van de 20ste eeuw, om precies te zijn in het jaar 1983. In dat jaar werd het eerste concept genaamd de Saturn II geïntroduceerd door Precision-Cosmet. Twee jaar later in 1985 werd de lens opnieuw ontworpen en geherintroduceerd als de SoftPerm lens door Sola/Barnes-Hind Inc. Maar er bleken vele mankementen aan te zitten waardoor de lens al vrij snel weer uit de roulatie genomen werd. Enkele nadelen aan de lens waren bijvoorbeeld de lage zuurstoftransmissie tussen het harde en zachte deel, de grote kans op scheurtjes of zelfs breken en de kromming van het onbuigzame gedeelte.

In de jaren daarop lag de ontwikkeling even stil. Pas in 2001 werd er weer gewerkt aan een nieuw concept. Deze lens, de SynergEyes hybride contactlens, werd veel beter ontvangen dan zijn gebrekkige voorgangers. Het grootste verschil aan deze lens lag hem aan de verbeterde verbinding tussen de harde kern en de zachte kraag waardoor de kans op scheurtjes miniem werd. Ook was het draagcomfort daardoor erop vooruit gegaan.

In allerlei soorten en maten

De succesvolle opvolger van de eerdere, afgekeurde lenzen is inmiddels in een aantal uitvoeringen te verkrijgen. Harde en zachte lenzen worden vooral gebruikt voor de standaard correcties ter verbetering van het zicht. De meeste mensen die een bril of lens dragen hebben te maken met deze standaard correcties van min en plus. Ook hybride lenzen zijn leverbaar voor min- en plussterktes.

Maar de hybride lens is vooral een uitkomst bij keratoconus afwijkingen. Dit is een afwijking waarbij het hoornvlies verandert van een bolle koepelvorm in een spitsere vorm wat meer op een kegel/conus lijkt. Het hoornvlies puilt hierbij iets naar voren uit. Deze afwijking treedt op wanneer de stevigheid van het hoornvlies vermindert. Vaak gebeurt dit op een leeftijd van 15 jaar. De afwijking is tot een leeftijd van ongeveer 45 jaar progressief en stabiliseert daarna. 1 op de 2.000 mensen heeft er gemiddeld mee te maken.

Maar waarom is de hybride lens dan zo geschikt bij een keratoconus afwijking? Ten eerste voelt de hybride lens veel prettiger aan dan een vormstabiele (harde) lens tegen keratoconus. Ten tweede is het een beter principe om de afwijking de baas te zijn. Een hybride contactlens rust namelijk grotendeels op het oogwit en de rand van het hoornvlies terwijl een harde lens alleen maar rust op het traanvocht van het middelste gedeelte van het hoornvlies. Door deze eigenschap van de hybride lens, het geheel omsluiten van het hoornvlies (bolvormig of kegelvormig) zonder deze echt te raken, komt er minder druk te staan op de top ervan. Dit voelt prettiger aan en de kans op littekenvorming wordt hierdoor verkleint.

Maar voordat u een keratoconus hybride lens kunt gebruiken moeten er wel enkele metingen vooraf plaats hebben gevonden bij een oogarts of professionele opticien. Deze metingen hebben betrekking op bijvoorbeeld de dikte van het hoornvlies, de oogsterkte en de plaats en het type keratoconus waarmee het hoornvlies te maken heeft. Op basis van onder andere deze resultaten wordt een geschikte hybride lens gemaakt exact aangepast aan de eigenschappen van uw oog, ooglens en hoornvlies.

Ook is de lens geschikt voor (zeer) afwijkende oogvormen, zoals na refractieve chirurgie. Om dit kort uit te leggen zijn dit operatieve ingrepen bij het oog.

De voordelen op een rijtje

Om even een korte opsomming te geven van de reeds genoemde voordelen en de nog niet vermelde voordelen krijgt u misschien een beter totaalbeeld bij de hybride lenzen:

Perfecte combinatie

Ten eerste is de hybride lens een hypermoderne contactlens met een sterk ontwerp: Bestaande uit een harde kern en een soepele kraag die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn is dit de perfect combinatie van een harde en zachte lens.

Alternatief voor zachte lenzen

Daarnaast zijn hybride lenzen een mooi alternatief wanneer zachte contactlenzen onvoldoende of wisselend scherp zicht geven. Door de harde kern ziet u er ongeveer even scherp doorheen als door een harde lens.

Alternatief voor harde lenzen

Wanneer harde lenzen oncomfortabel rusten op het oog en u veel last hebt van irritaties hierdoor kunnen hybride lenzen de perfecte oplossing zijn. Door de zachte kraag die als het ware rust op het oogwit en de rand van het hoornvlies is het draagcomfort stukken beter.

Kans op verlies is klein

Hybride lenzen zijn ook minder gevoelig voor stof en verlies: Ze zuigen zich als het ware om uw hoornvlies heen waardoor ze niet uit kunnen vallen als u intensief sport. Ze kunnen alleen wel verschuiven wanneer u zwemt of doucht en er dus water om of onder de lens begint te dringen. Het is dus af te raden om de lenzen te dragen bij contact met water.

Voor veel type ogen geschikt

Hybride lenzen zijn aan te bevelen bij verscheidene oogafwijkingen na bijvoorbeeld operatieve ingrepen of bij vervorming van het hoornvlies.

Ze gaan lang mee

Daarnaast hebben hybride lenzen een perfecte zuurstofdoorlaatbaarheid. Het hoornvlies zal daardoor niet snel geïrriteerd raken.
Bovendien kunnen hybride lenzen wel een jaar lang gedragen worden zonder deze te hoeven vervangen. In sommige gevallen zal dit een half jaar zijn, afhangende van de soort hybride lens. Uw opticien zal u hier zeker weten over inlichten.

Weinig onderhoud vereist

Hybride lenzen vereisen niet erg veel onderhoud. Het meest geschikte is om ze in uw lenzenkokertje te doen en deze te vullen met een waterstof peroxide oplossing. Vervolgens dienen de lenzen hier 4 tot 5 uren minimaal ingedoopt te worden. Als u de lenzen de volgende ochtend of na dat aantal uren weer indoet hoeft u ze niet eerst schoon te maken. Als de lens valt wanneer u hem uit het potje haalt kunt u het beste wat lenzenvloeistof gebruiken voor het opnieuw reinigen ervan.
© 2014 - 2025 Dynawrite, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Harde en zachte lenzenWie slechte ogen heeft en geen bril wil dragen kiest vaak voor contactlenzen. Er bestaan echter twee soorten lenzen: har…
Tips bij het kiezen van kleurlenzenTips bij het kiezen van kleurlenzenMet kleurlenzen kun je op een unieke, makkelijke manier je uiterlijk veranderen. Er zijn verschillende soorten op de mar…
Dragen van lenzenDragen van lenzenLenzen of contactlenzen zorgen voor een correctie van het oog bij brekingsafwijkingen. Er bestaan harde en zachte contac…
De ContactlensDe contactlens word door vele mensen gebruikt en wordt steeds populairder. Er zijn verschillende soorten en maten met al…

Wat heeft schizofrenie met je genen te maken?Wat heeft schizofrenie met je genen te maken?Schizofrenie komt relatief gezien niet heel veel voor. Een op de honderd mensen loopt er kans op. Toch hebben alleen al…
Peesreflex, samentrekken van een spierPeesreflex, samentrekken van een spierEen peesreflex wordt ook wel een spierrekkingsreflex genoemd. Wanneer de pees snel samentrekt wordt er een prikkel via h…
Bronnen en referenties
  • http://www.brilmoderobboon.nl/hybridelenzen.html
  • http://www.jgk.nl/cms/index.php?page=hybride-lenzen-3
  • http://www.clspectrum.com/articleviewer.aspx?articleID=104099
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/keratoconus/
Dynawrite (4 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.