Thermotherapie of warmtetherapie

Thermotherapie of warmtetherapie Thermotherapie wordt ingezet bij pijnklachten, pijnlijke of stijve gewrichten en spieren, reumatische aandoeningen of soms bij huidaandoeningen. De meeste mensen gaan ervan uit dat thermotherapie gericht is op warmte. Maar ook het afkoelen van het lichaam valt onder thermotherapie. IJspakkingen zijn hier een bekend voorbeeld van en ideaal bij verstuiking en verzwikking. Thermotherapie bestaat uit algemene thermotherapie of lokale. Sommige mensen gebruiken het ook voor het afvallen/ afslanken.

Wat is thermotherapie?

Thermotherapie wordt ook wel warmtetherapie genoemd. In de meeste gevallen wordt er dan ook gebruik gemaakt van warmte. Toch kan thermotherapie ook uit cryotherapie bestaan. Hier wordt juist gebruik gemaakt van koude. De benaming thermotherapie kan daarom nogal eens voor verwarring zorgen, omdat de meeste mensen ervan uitgaan dat thermotherapie met warmte te maken heeft. Thermotherapie is erop gericht om warmte aan het lichaam toe te voegen of warmte aan het lichaam te onttrekken.

Fysiotherapie

Thermotherapie is een onderdeel van fysiotherapie. Fysiotherapie is therapie die gericht is op het steun-en bewegingsapparaat van de mens. Het lichaam verricht iedere dag zwaar werk. Dit merk je niet. Pas wanneer je last krijgt van het steun-en bewegingsapparaat, merk je hoe belangrijk een gezond lichaam is. Klachten als door de rug gaan, een stijve nek, stijve spieren, moeilijk kunnen lopen, de handen moeilijk kunnen gebruiken etc. zijn redenen om naar een fysiotherapeut te gaan. Deze behandelt bijna alle voorkomende klachten m.b.t. de beweging of de ondersteuning, dit wil zeggen het skelet en de spieren.

Algemene thermotherapie

We onderscheiden twee vormen van thermotherapie, waarvan algemene thermotherapie daar één van is. Onder de algemene thermotherapie valt de hydrotherapie. Deze vorm van therapie vermindert chronische pijnklachten. Hydrotherapie bestaat uit een warmwaterbad (een loopbad of een oefenbad) waarin bepaalde oefeningen gedaan worden. Het warme water omsluit het gehele lichaam. Het water zorgt ervoor dat de zwaartekracht niet op het lichaam drukt. Hierdoor zijn bepaalde oefeningen makkelijker uit te voeren. Hydrotherapie is vooral goed voor mensen met reuma. Bij reuma ontstaat er pijn en stijfheid in gewrichten en spieren. Meer dan 2 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma of artrose.

Een andere vorm van algemene thermotherapie is de sauna. Deze is vooral bedoeld voor mensen met reumatische klachten. Ook huidproblemen worden middels een sauna behandeld. De infraroodsauna verwarmt het lichaam van binnenuit. Er is sprake van directe stralingswarmte. De traditionele sauna geeft warmte door middel van opwarming van de lucht. Een infraroodsauna geeft sneller warmte af. Ook is de warmte vaak lager dan in een traditionele sauna. Om deze reden kunnen mensen voor een infraroodsauna kiezen.

Lokale thermotherapie

Ook lokale thermotherapie kent verschillende vormen. Zo is er de lokale infraroodbehandeling. Met een warmtelamp wordt een bepaald gebied van het lichaam met warmte bestraald. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een warmtepakking. De fysiotherapeut past soms een warmtepakking toe, maar ook zijn deze vaak te krijgen bij een kuuroord. Daarnaast maken veel mensen thuis gebruik van een warmtepakking. Dit kan een kruik zijn, een warmwaterzak maar ook warmtepakkingen die in de magnetron op te warmen zijn. Let altijd op met warmtepakkingen en kruiken, ze kunnen zeer heet worden. Een beschermende hoes of handdoek tussen huid en kruik is dan ook aan te raden.

IJspakkingen bestaan vaak uit tweecomponentenpakkingen. Dit is een pakking die bestaat uit twee componenten (delen). Wanneer er in deze pakking geknepen wordt, breekt de scheiding die de componenten van elkaar houdt. Hierdoor komt de inhoud van de componenten met elkaar in verbinding. Binnen enkele seconden daalt de temperatuur snel, vaak tot enkele graden onder nul. Dit geeft een snelle intensieve koeling.

In de thuissituatie wordt vaak een zak spliterwten ingevroren. Deze wordt in een doek gewikkeld en op het gewricht op de spier gelegd. Vooral bij een kneuzing of verstuiking helpt een ijspakking goed. Het verminderd zwelling en gaat pijn tegen. Een ijspakking mag nooit rechtstreeks op de huid worden gelegd.

Afvallen/ afslanken met warmte

Thermotherapie wordt vaak gebruikt door mensen die willen afvallen/ afslanken. Wanneer het lichaam warm wordt verbrand het meer calorieën. Dit komt omdat het lichaam energie verbruikt om af te koelen. Het hart moet harden pompen wanneer het lichaam te warm wordt. Voornamelijk zal thermotherapie voor direct gewichtsverlies zorgen in de vorm van vochtverlies. Door de warmte zal je gaan transpireren. Een bezoek aan de sauna zorgt voor gemiddeld 1 kilo vochtverlies. Hierdoor lijkt het dus alsof je snel afgevallen bent. Het lichaam zal echter vragen om het tekort aan vocht aan te vullen. Het gewicht zal er dan ook snel weer bijkomen. Echt afvallen door alleen thermotherapie zal geen gunstige uitwerking hebben. Regelmatige beweging en gezonde voeding spelen een veel grotere rol bij het afvallen.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fysische therapie/ techniekFysische therapie/ techniekFysiotherapie is gericht op de beweging en ondersteuning van het lichaam. Wanneer er problemen zijn, kunnen deze met beh…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
X-trine, afvallen met citroensapX-trine, afvallen met citroensapX-trine citroensapkuur is een populair hulpmiddel om af te vallen. Dit dieetproduct van X-trine wordt meestal in de vorm…
Afvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen of afslanken begint met persoonlijke motivatie: waarom wil je afvallen? Door concrete en realistische doelen te…

Keelpijn: komt het door een virus of door streptokokken?Keelpijn: komt het door een virus of door streptokokken?Keelpijn. Het treft bijna iedereen, en sommige pechvogels zelfs meermalen per jaar. Hoe verloopt het infectieproces bij…
Cat Eye Syndroom: Iriscoloboom en andere symptomenCat Eye Syndroom: Iriscoloboom en andere symptomenIn België en Nederland lijden enkele tientallen mensen aan het zeldzame "Cat Eye Syndroom", ook wel gekend als het "katt…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Watertherapie#Hydrotherapie
  • http://www.werkendlichaam.nl/10159/1/thermotherapie.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.