Fysische therapie/ techniek

Fysische therapie/ techniek Fysiotherapie is gericht op de beweging en ondersteuning van het lichaam. Wanneer er problemen zijn, kunnen deze met behulp van fysiotherapie verholpen of verlicht worden. Fysische therapie vormt hier een onderdeel van. Van fysische therapie kennen we weer verschillende onderdelen, waaronder thermotherapie en lichttherapie. Ook geluidtherapie, hydrotherapie en elektrotherapie behoren hier toe. Als laatste kenen we de hoogfrequente therapie. In sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van water, in andere van golven. Denk aan lichtgolven, geluidsgolven en elektromagnetische golven.

Fysiotherapie en fysische therapie

Fysische therapie of fysische techniek vormt een onderdeel van fysiotherapie. De fysiotherapeut houdt zich bezig met alle klachten een het bewegings-en steunapparaat. Dit zijn onder ander de rug, het bekken, de armen, de benen, de nek etc. De behandelaar heeft een fysiotherapeut. Deze onderzoekt de patiënt, stelt een behandelplan op en behandeld de patiënt. De behandeling wordt regelmatig geëvalueerd en waar nodig aangepast.

Fysische therapie is gericht op natuurkundige prikkels, waardoor de circulatie verbetert wordt en de pijn verminderd. Het lichaam wordt door de prikkels aangezet tot zelfgenezing. Er zijn meerdere vormen van fysische therapie.

Elektrotherapie

Het klinkt eng, elektrotherapie, maar dat is het niet. Er worden bij deze vorm van therapie elektrodes op de huid geplaatst. Vervolgens wordt er een lichte stroom afgegeven. Elektrotherapie wordt vooral toegepast om pijn te verminderen of om spierweefselverlies te verminderen. Dit laatste zien we vooral bij verlammingen, waarbij de spieren niet meer gebruikt worden. Deze spieren zullen snel in volume afnemen. Door middel van elektrotherapie worden de spieren gestimuleerd en blijven ze hun ware volume behouden. Om pijn te verminderen wordt vaak gebruik gemaakt van de TENS, Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Vooral zwangere vrouwen die gaan bevallen, maken hier wel gebruik van. Ook wordt elektrotherapie toegepast bij gordelroos of zenuwirritaties.

Geluidtherapie

Van geluidtherapie (geluidstherapie) is bekend dat het vooral wordt toegepast bij huidproblemen, sportblessures, spierverrekkingen etc. Er wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze worden op het lichaamsdeel gericht, waarna de geluidsgolven worden opgenomen door het weefsel. Dit is niet voelbaar, omdat de golven door spieren en vetweefsel gaan. Het brengt trillingen teweeg en daarmee wordt er warmte afgegeven. Geluidtherapie moet niet verward worden met het werken met geluiden bij tinnitus (oorsuizen).

Hydrotherapie

Bij hydrotherapie wordt er gebruik gemaakt van water, dat wisselende temperaturen kan hebben. Te denken valt aan therapie in een loopbad of een vlinderbad. In een loopbad kan de patiënt goed lopen, in een vlinderbad ligt de patient. Door de vorm van het bad kunnen de armen en benen zijwaarts bewogen worden. In dit soort baden wordt gebruik gemakt van de opwaartse druk van water. De temperatuur van het water wordt aangepast aan de therapie. Vaak wordt er gebruik gemaakt van warm water, omdat dit helend werkt. Hydrotherapie vindt zij toepassing vooral in een kuuroord of een ziekenhuis.

Hoogfrequente therapie

De hoogfrequente therapie wordt gebruikt voor cosmetische doeleinden, maar ook om blessures sneller te laten herstellen en voor herstel na een operatie. Er wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische golven. Het lichaamsdeel wordt tussen twee condensatorplaten geplaatst, waarna de elektromagnetische straling tussen deze twee platen en door het lichaamsdeel loopt. Hierdoor worden de weefsel verwarmd. Het is voornamelijk het vetweefsel waarin de warmte wordt geproduceerd. Voor veel mensen klinkt elektromagnetische straling gevaarlijk. Dit valt echter reuze mee. Licht is een voorbeeld van deze straling. Maar ook de omroep (radio, tv) maakt daar gebruik van.

Lichttherapie

Lichtgolven worden gebruik bij lichttherapie. Dit wordt vooral gebruikt bij huidziekten en bij spierpijn. Infrarood licht geeft warmte af, iets dat veel wordt toegepast bij pijnlijke en vermoeide spieren. Ultraviolet licht wordt bij bepaalde huidziekten succesvol toegepast. Laserlichttherapie wordt gebruikt om overbeharing tegen te gaan. Ook vaatproblemen kunnen behandeld worden met laserlichttherapie. Daarnaast kennen veel mensen lichttherapie van de behandeling bij een winterdepressie. Dit is echter een andere vorm van lichttherapie en vormt geen onderdeel van de fysiotherapie.

Thermotherapie

Veel fysische therapieën geven warmte af. Bij thermotherapie worden er warmteprikkels of koudeprikkels afgegeven om een bepaald doel te bereiken. Warmte wordt gebruikt om pijn te verminderen, om de bloedcirculatie te bevorderen en om de spieren te ontspannen. Koude wordt gebruikt om pijn te dempen,, zwelling tegen te gaan en bij ontstekingen. In de thuissituatie maken we allemaal wel eens gebruik van thermotherapie. Denk aan de warme kruik of het ijs waarmee we een lichaamsdeel koelen.

Warmte zorgt ervoor dat de spieren ontspannen en dat gewrichten soepeler worden. Het wordt vooral gebruikt bij klachten van de rug, gewrichtsontstekingen, heupklachten, reuma en spierpijn. In principe vallen veel verschillende soorten fysische therapie tevens onder warmtetherapie.

Koude heeft vooral een pijnstillend effect. Ook verminderd het zwellingen en helpt het bij ontstekingen. Het wordt dan ook gebruikt bij verstuikingen, verrekingen en kneuzingen. Een ice-packing of ijsblokjes gewikkeld in een handdoek zijn veel gebruikte (thuis)methoden. Hydrotherapie kan ook onder thermotherapie vallen.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ElektrotherapieElektrotherapieElektrotherapie: depressie, interferentie, fysiotherapie, psychiatrie, myomed, tens. Elektrotherapie wordt toegepast ter…
Thermotherapie of warmtetherapieThermotherapie of warmtetherapieThermotherapie wordt ingezet bij pijnklachten, pijnlijke of stijve gewrichten en spieren, reumatische aandoeningen of so…
Hydrotherapie bij de hondDe naam hydrotherapie is afgeleid uit het Latijn, hydor staat voor water en therapeia staat voor behandeling/genezing. H…
Hydrotherapie bij mensenHydrotherapie wordt vaak aangeraden bij mensen met Reumatoïde Artritis, mensen met overgewicht etc. In dit artikel wordt…

Halveringsdieet: afvallen door de helft in te nemenHalveringsdieet: afvallen door de helft in te nemenAltijd eten tot u vol bent of compleet verzadigd, zorgt ervoor dat u een teveel aan energie binnenkrijgt en aankomt. Het…
Beter leren zien zonder brilBeter leren zien zonder brilEen groot deel van de bevolking draagt een bril of contactlenzen. Sommige mensen zijn bijziend, anderen zijn verziend of…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Fysiotherapie
  • http://www.cymageluidstherapie.nl
  • http://www.jumph.nl/arp-therapie
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.