Halveringsdieet: afvallen door de helft in te nemen

Halveringsdieet: afvallen door de helft in te nemen Altijd eten tot u vol bent of compleet verzadigd, zorgt ervoor dat u een teveel aan energie binnenkrijgt en aankomt. Het gewicht neemt toe en de manier waarop u eet past zich aan. Het leidt vaak tot overgewicht of zwaarlijvigheid. Diëten zijn vaak zwaar, worden geregeld niet afgemaakt waarna men snel weer aankomt. Hoe kunt u van het halveringsdieet profiteren en hoe kunt u dan nog wel van enige lekkernijen genieten?

Halveringsdieet


Hoeveel eten?

De hoeveelheid voedingsstoffen welke u inneemt, bepaalt hoeveel gewicht u heeft! Eet u iedere dag en iedere maaltijd tot u compleet verzadigd bent, dan is de kans groot dat het gewicht toeneemt of dat u overgewicht heeft. Daarbij neemt de kans toe dat voedsel onvoldoende wordt gekauwd en eten naar binnen wordt geschrokt. Dat is uiteraard een onhoudbare situatie. Hoe kunt u gebruik maken van het halveringsdieet om wel geleidelijk aan af te vallen?

Prettig afvallen

De meeste diëten zijn erop gebaseerd om de voedselinname te minimaliseren, zodat u in een kort tijdsbestek snel afvalt. Op zich kan dat werken, echter er is een verhoogde kans op het jojo-effect. Daarnaast geldt dat u wilt afvallen, maar wel op een prettige manier. Oftewel u wilt bepaalde lekkerheden nog steeds innemen, terwijl u afvalt. Dat houdt in dat u de hoeveelheid moet laten afnemen. U eet tot u vol bent en daar komt u van aan! Door te matigen of door te halveren kunt u geleidelijk aan het gewicht laten afnemen. Wat zijn de tips om op een prettige manier af te vallen?

Halveren

Stel u eet iedere dag in de ochtend twee boterhammen, dan is het makkelijk om daar één van te maken. Ook eventuele tussendoortjes moet u beperken tot de helft. De hoofdmaaltijd is en blijft de lunch. Daar mag u de gewone hoeveelheid voor gebruiken, omdat u reeds veel energie heeft verbruikt en nog gaat verbruiken. Iets op de lunch minderen houdt wel in dat u beter kunt afvallen. Met het diner is het weer van belang om de halve hoeveelheid van normaal in te nemen. Bent u gewend om bij het eten of ‘s avonds twee flesjes bier of glazen wijn te drinken, dan moet u het nu bij één laten. Drink het dan trager op en geniet langer!

Langer kauwen, minder eten

Neemt u slechts de helft qua voeding in, dan kunt u daaruit nog steeds veel energie halen. Het zetmeelaandeel wordt bij voldoende kauwen omgezet in glucose, welke via mond- en tongporiën worden opgenomen. Oftewel tijdens het kauwen, krijgt het lichaam energie en eerder een verzadigd gevoel. Door langer op het voedsel te kauwen, hoeft u minder eten in te nemen. Bovendien wordt er op die manier minder energie uit verteerd eten in het lichaam opgeslagen. Door langer te kauwen kunt u een optimale energiebalans in het lichaam verkrijgen, waarbij de kans op afvallen groter is.

Meer water bij halveringsdieet

Veel mensen drinken per dag onvoldoende water. Drink bij het eten geregeld warm water of thee. Het stimuleert de vertering, waarnaast vetten minder de neiging hebben om aan de darmwand aan te koeken. Bovendien geeft water de maag een iets voller gevoel bij de maaltijd. Wilt u afvallen drink dan per dag minimaal twee liter water en per maaltijd enkele glazen!

Invloed van stofwisseling

De helft eten van wat u normaal doet kan inhouden, dat u stevig kunt afvallen. Sommige mensen hebben echter een trage stofwisseling en kunnen op hetzelfde lichaamsgewicht blijven ook al eet men minder. Het is daarbij van belang om meer te richten op de stimulering van de stofwisseling. Dat kan enerzijds door meer adrenaline op te wekken oftewel door meer te bewegen. Anderzijds kan het worden gedaan door vaker kleine hapjes in te nemen. De maag blijft daardoor continu bezig, zodat relatief meer aminozuren worden aangemaakt. Adrenaline en aminozuren zijn essentiële stoffen om de stofwisseling te activeren. Het vermijden van grote maaltijden en kleine gezonde hapjes eten gecombineerd met meer bewegen kan tot afvallen leiden.

Maagbandje

Stevig afvallen is eerder gezegd dan gedaan. Heeft men overgewicht, dan heeft men ook een grote maag. Dat houdt in dat het hongergevoel vaak aanblijft, danwel u blijft dooreten tot de maag vol is. Die omstandigheid is ongunstig om af te vallen. Door het laten aanbrengen van een maagbandje, zal de maag eerder vol aanvoelen. Oftewel men eet op een gedwongen manier de helft qua voedsel, zodat men wel stevig kan afvallen.

Hoe zelf aan de slag gaan?

Het halveringsdieet geeft u de mogelijkheid om af te vallen, terwijl u nog wel enige verwennerijen inneemt. Het houdt echter in dat u het met mate gaat doen en dat moet u uiteraard volhouden. De eerste dagen houdt dit dieet in dat u een iets hongerig gevoel blijft houden. Na enkele dagen de helft eten zult u merken, dat u met minder aankunt en daarbij meer energie aan het lichaam onttrekt. Geleidelijk afslanken kan door het halveringsdieet toe te passen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen: tips voor afslanken zonder dieet: voedingAfvallen: tips voor afslanken zonder dieet: voedingAfvallen of afslanken kan een behoorlijke opgave zijn. Meestal is het erg moeilijk om je aan een dieet te houden en veel…
Wat moet je eten als je wilt afvallen?Wat moet je eten als je wilt afvallen?Als je wilt afvallen moet je meer bewegen en minder eten. Maar wat moet je eten als je wilt afvallen? Het is belangrijk…
Fysische therapie/ techniekFysische therapie/ techniekFysiotherapie is gericht op de beweging en ondersteuning van het lichaam. Wanneer er problemen zijn, kunnen deze met beh…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.