Geen eetlust: oorzaken van geen trek of geen zin in eten
Voldoende voedsel eten is cruciaal om te overleven en gezond te blijven. Dankzij de opgenomen energie kan je lichaam ten volle de gewenste activiteiten uitvoeren. Toch heeft niet iedereen een gezonde eetlust. Sommige mensen hebben niet dat hongergevoel dat hen doet verlangen naar eten. Geen trek hebben in eten kan te maken hebben met psychologische of lichamelijke factoren. Teveel willen afslanken, last hebben van stress of depressie, en aandoeningen aan de spijsvertering zijn maar enkele voorbeelden hiervan. Eventueel kan je je eetlust opwekken door middel van eetlustbevorderende voedingssupplementen als fenegriek. Wat zijn de belangrijkste lichamelijke en psychologische oorzaken van geen trek hebben in eten?
Geen eetlust: alarmsignaal
Ieder gezond mens beschikt over een gevoel van honger dat functioneert naarmate het lichaam behoefte heeft aan voedsel. Heeft het lichaam verse energie en kracht nodig, dan manifesteert dat zich in een gevoel van
honger. Gezonde eetlust is iets dat kan samengaan met genieten van eten en drinken als onderdeel van de zogenaamde
geneugten des levens. Treedt er een probleem met de eetlust op dan kan de volledige maaltijdervaring een hele andere perceptie krijgen. Eten wordt dan iets problematisch, iets dat een innerlijk conflict kan veroorzaken.
Geen zin in eten: psychologische oorzaken
Stress
Wie geen trek in eten heeft, kan moeilijkheden ondervinden op lichamelijk of geestelijk vlak. De psychologische factoren die een rol kunnen spelen bij het gebrek aan eetlust zijn uiteenlopend. Soms heeft het horen van slecht nieuws zodanig veel invloed op je gemoed dat je een krop in de keel krijgt en niets kan eten. Met de beste wil van de wereld krijg je geen voedsel door je strot, om het even cru te stellen. Hetzelfde kan gezegd worden van stress die voortdurend negatief op je inwerkt, gaande van stress op het werk tot stress in je familiesituatie. De spanning die bezit neemt van je lichaam kan verhinderen dat je maag optimaal voedsel opneemt.
Maagspanning is dan ook typisch voor deze situatie.
Obsessie met gewicht
Afslanken en gewicht verliezen kan voor sommige mensen dermate een obsessie betekenen dat ze er vierentwintig uur per dag mee bezig zijn. Ze hebben in hun hoofd de knop omgedraaid dat eten slecht voor hen is en kunnen er nauwelijks nog een positieve bijklank aan verbinden. In die situatie bevinden zich mensen met
magerzucht of anorexia nervosa. Vaak gaat het om meisjes en jonge vrouwen die kost wat kost aan een ideaal van slankheid willen voldoen en daarin te ver gaan. Geen trek meer hebben in eten komt in dat geval vaak voor in combinatie met de voortdurende neiging om voedsel uit te braken.
Depressief
Bij een depressie verkeer je in een gemoedsstemming waarin niets nog de moeite waard lijkt. Het leven lijkt geen zin meer te hebben en je kan nergens meer van genieten. Ook van een lekkere maaltijd kan je niet meer genieten, want wat heeft het allemaal voor zin? Je verlengt de zinloosheid alleen maar. Dit zijn gevaarlijke gedachten voor wie last heeft van depressie, vooral omdat lichaam en geest mekaar nog verzwakken en je een sneeuwbaleffect kan ontwikkelen. Bijkomende symptomen in dit geval zijn
vermoeidheid, lusteloosheid en slaapstoornissen.
Lichamelijke oorzaken
Spijsvertering
Geen trek hebben in eten kan rechtstreeks te maken hebben met fysieke aandoeningen en ziekten. Het spreekt voor zich dat een probleem met het spijsverteringsstelsel je niet meteen enthousiast zal maken om eens lekker je buikje vol te eten en de spijsvertering nog meer te belasten. Geen trek hebben in eten is dan een soort van beschermingsmechanisme van je geest om je lichaam geen bijkomende last te bezorgen. Typische aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel die de eetlust kunnen belemmeren zijn onder meer:
- slikproblemen
- slokdarmaandoeningen
- maagproblemen
- chronische darmziekten: oa. Colitis ulcerosa, ziekte van Crohn
Andere fysieke oorzaken
Pijn
Vaak zal hoofdpijn optreden in geval van een probleem aan de maag. Omgekeerd kan hoofdpijn of migraine ook tot gevolg hebben dat je eetlust minder wordt. Bovendien kan pijn in het algemeen zorgen voor een gevoel van onbehagen, waardoor je weinig of geen zin hebt om te eten of om van voedsel te genieten.
Moe
Voorts kan ook extreme vermoeidheid (bv. na uitzonderlijk zware sportinspanning) ertoe leiden dat de maag geen kracht meer heeft om nieuwe energie tot zich te nemen. Dit komt doordat de bij de inspanning gebruikte spieren en organen energie nodig hebben om te kunnen recupereren. Na de nodige rust kan het lichaam herstellen en zal de eetlust terugkeren.
Bijwerking medicijnen
Tenslotte mag ook niet vergeten worden dat geneesmiddelengebruik een verminderd hongergevoel kan veroorzaken. Sommige oraal in te nemen medicijnen (bv. antibiotica, ibuprofen) kunnen een dermate zware last op de maag leggen dat je eetlust minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt.
Eetlust opwekken met fenegriek
Voedingssupplementen kunnen je eventueel een duwtje in de rug geven om opnieuw eetlust te krijgen. Eetlust is immers noodzakelijk om voldoende voedsel te eten en energie op te nemen. Een bekend voorbeeld van dergelijk voedingssupplement is
Arkocaps Fenegriek. Fenegriek is een natuurlijk product dat de eetlust bevordert en een positieve werking heeft op het darmstelsel. Ook klachten als winderigheid en diarree kunnen erdoor verlicht worden. Door haar eetlust opwekkende effecten is fenegriek geschikt om mensen met
ondergewicht opnieuw gewicht te laten bijkomen.
Lees verder