Wat is een Borderline-stoornis?

Het woord 'Borderline' betekent letterlijk 'grens'. 'Borderline-stoornis' betekent dan ook letterlijk 'verstoring van datgene wat voor de betreffende persoon 'de grens' betekent waar men niet voorbij wil gaan of wil laten gaan'. Borderline is een persoonlijkheidsstoornis en heeft dus betrekking op iemand zijn of haar persoonlijkheid. Deze aandoening komt normaal gesproken tot uiting tussen de 18 en 25 jaar. Omdat dit een levensfase is waarin veel verandert voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid, worden de symptomen vaak niet herkend als zijnde een stoornis. Er wordt in principe geen diagnose gesteld en dus volgt er vaak een zo goed als verkeerde behandeling. Borderline komt bij zowel mannen als vrouwen voor.

Diagnose

Uit meerdere diagnoses is gebleken dat Borderline ontstaat na het opdoen van meerdere ervaringen met een psychische of zelfs traumatische kanttekening. Het gaat hier om situaties zoals seksueel misbruik, emotionele chantage, adoptie en scheiding.
Deze persoonlijkheidsstoornis gaat vaak gepaard met verslaving, zelfverwonding, constante gedachten aan zelfdoding, het hebben van een verknipt zelfbeeld of een eetstoornis.

Een diagnose is vaak niet snel te bepalen, want veel symptomen lijken op die van andere persoonlijkheidsstoornissen of erfelijke aandoeningen. Een groot verschil is te vinden in de extreme paniek die ontstaat, zodra de betreffende persoon alleen wordt gelaten, al dan niet in zichtbare hoedanigheid. Het vaak krampachtige gedrag van de betreffende persoon moet zodanig opgemerkt worden dat er verder wordt gekeken naar de onderliggende en bij elkaar opgetelde kenmerken.

Waar de ene persoon met een laag zelfbeeld opkijkt tegen anderen en zichzelf ziet falen maar vervolgens de draad weer oppakt, verkrampt een persoon met Borderline letterlijk en figuurlijk. De 'hogere' andere wordt daadwerkelijk in een 'hoger hokje' geplaatst, wat niet zomaar even in de gedachten te veranderen is. Borderline-patiënten zijn mede hierdoor vaak niet in staat langdurige relaties te behouden.

Therapie voor Borderline

De meest gangbare therapie bij Borderline-stoornis is aldoor psychotherapie geweest. Tegenwoordig wordt er veel meer over geschreven, onder andere door de ervaringsdeskundigen zelf. Hierdoor ontstaan er allerlei nieuwe methoden, waaronder 'Mentalization-Based Treatment. Deze behandelmethode komt vanuit Engeland en leert de patiënt 'mentaliseren'. Mentaliseren betekent eigenlijk niets anders dan begrip krijgen voor het eigen gedrag en alle gedachten die in het hoofd spelen. Deze vorm van therapie wordt gegeven in groepsvorm, waardoor men van elkaar kan leren en zich beter kan inleven in de ander, zonder dat men al snel oordeelt over 'in welk hokje' de andere persoon geplaatst zou moeten worden.

Gevoelens en therapie

Over de gevoelens en gedachten praten is altijd goed, daarom is voor sommige mensen met Borderline psychotherapie een prima behandelmethode. Eerlijk zijn over alles wat er speelt is een tweede. Stel dat er veel meer aan de hand is maar de helft wordt niet verteld, dan zal de patiënt nooit volledig worden gesteund en ondersteund.

Een andere moderne behandelmethode bij Borderline-stoornis is 'schematherapie'. Bij deze vorm van therapie wordt gekeken naar je innerlijke kind, dat wil zeggen: wat heeft de patiënt vroeger meegemaakt en wat doet deze situatie nu nog steeds met diegene. Het heeft wel iets weg van EMDR-therapie, alleen wordt daar intensiever met het reactievermogen gewerkt. Deze behandelmethode wordt over het algemeen ook in groepsverband uitgevoerd, waardoor men hier ook weer alle uitkomsten direct kan delen en kan leren van elkaars verhaal.

Neuro Linguïstisch Programmeren

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en NEI (Neuro Emotionele Integratie) zijn ook prima behandelmethoden. Bij deze methoden wordt ook gekeken naar de innerlijke kracht en hoe men daar het beste mee om kan gaan. Deze laatste twee hebben daarentegen meer een spiritueel tintje, waardoor een uitstekende begeleiding van groot belang is. Gelukkig is er op het internet tegenwoordig een volledige ledenlijst te vinden van beroepsmatige therapeuten, wat het gemakkelijker maakt hierin een juiste keuze te maken.

Medicatie

De meest voorkomende medicijnen bij Borderline-stoornis zijn antipsychotica, antidepressiva, kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen. Belangrijk is in elk geval een medicijn die ervoor kan zorgen dat er voldoende Serotonine wordt aangemaakt. Deze stof zorgt voor een goed humeur en vrolijke gedachten.

Er zijn voedingssupplementen op de markt die neurotransmitters bevatten, maar deze mogen alleen onder strikte begeleiding van een arts worden gebruikt. Stel dat de patiënt teveel bijwerkingen krijgt van de chemische medicatie, dan is een dergelijk voedingssupplement een praktische vervanger.

Effect op de omgeving

Doordat mensen met Borderline-stoornis vaak snel in paniek schieten of overdreven lijken te reageren, wordt men vaak niet begrepen om zijn of haar gedrag. Men wordt raar aangekeken en vooral jonge mensen zijn er vaak gevoelig voor, die vervolgens nog meer in een isolement raken.

De mooiste situatie zou vanzelfsprekend zijn dat iedereen begrip heeft voor de ander, maar helaas is dit in de realiteit vaak niet het geval. Nog altijd wordt de diagnose verkeerd gesteld of er wordt te snel geoordeeld over wat er aan de hand zou kunnen zijn. Gelukkig ontstaan er steeds meer expertisecentra die ervaringsdeskundigen bij elkaar brengt, waardoor men van elkaar kan leren. Er worden verhalen verteld, die vervolgens worden gebundeld tot een boek en zo raken steeds meer mensen op de hoogte van wat Borderline nu eigenlijk echt allemaal inhoudt. Want deze persoonlijkheidsstoornis was tot voor kort in principe alleen te begrijpen door de patiënten zelf.
© 2014 - 2022 Nvaonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borderline, wat is het preciesBorderline, wat is het preciesBorderline is een persoonlijkheidsstoornis en wordt tegenwoordig ook wel emotieregulatie stoornis genoemd. Er zijn heel…
Borderline, waar ligt de grens?Borderline is een erge stoornis die je leven heel erg kan beïnvloeden. Een laag gevoel van eigen waarde, moeilijk social…
Persoonlijkheidsstoornis borderlineBorderliner wat houd dat nou precies in?Is het erg om er mee te leven?HOe kun je er mee leven. Lees het hier en vind de…
Omgaan met borderline - leven met een borderlinerOmgaan met borderline - leven met een borderlinerAls je bekend bent met borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD), dan weet je dat omgaan met borderline niet altijd gema…

Knobbeltje onder oksel: oorzaken knobbel of zwelling okselKnobbeltje onder oksel: oorzaken knobbel of zwelling okselLast van een zwelling, bultje of knobbeltje onder de oksel? Een zwelling, verheven plek, grote bult, pukkel of onderhuid…
24u pH-metrie: Meting reflux in slokdarm24u pH-metrie: Meting reflux in slokdarmOp de ziekenhuisafdeling gastro-enterologie of endoscopie krijgen sommige patiënten met zuurbranden die niet (goed) reag…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Borderline-persoonlijkheidsstoornis
Nvaonline (19 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.