Wat vertelt de kleur van snot en slijm over onze gezondheid

Wat vertelt de kleur van snot en slijm over onze gezondheid Snot, slijm of een loopneus, hoe je het ook noemt, het blijft een vieze substantie. Maar wist je dat de kleur van je snot veel kan vertellen over wat er gaande is in je lichaam? Dit is dan ook de reden waarom artsen tijdens een consultatie ook uitgebreide vragen zullen stellen over de kleur of textuur van deze slijmen of snot. Dit kan een aanwijzing zijn voor de oorzaak van een loop neus of het ophoesten van slijmen.

Wat zijn slijmen?

Slijm bevindt zich in de neus en in andere delen van het lichaam en fungeert als bescherming tegen het binnendringen van schadelijke stoffen zoals vuil en bacteriën. Slijm bestaat uit water, cellen, zouten en het glycoproteïne mucine. Slijm zorgt voor een membraan langsheen de luchtwegen en andere delen van het lichaam.

Slijm dat voorkomt in de verschillende delen van het lichaam hebben ook verschillende namen. Dit zijn de begrippen voor slijmen in de bovenste luchtwegen:
 • Snot: Komt vrij veel voor en verwijst enkel naar het slijm in de neus
 • Slijmen: Het slijm in je keel en alles wat je zou kunnen ophoesten.
 • Sputum: Slijm dat wordt opgehoest en zich vermengt met speeksel
 • Postnasale drip: Slijm dat voortvloeit uit de neusholte naar de keel.

Betekenis van gekleurde slijmen

De kleur en textuur van slijm kan aangeven wat er gaande is in het lichaam en kunnen tekenen zijn van een virus, infectie of andere problemen.

Heldere slijmen

Normaal slijm heeft een heldere kleur en een dikke, viscose textuur vergelijkbaar met die van lijm. In dit geval heb je waarschijnlijk geen virus of infectie opgelopen. Zolang je lichaam niet te veel of te weinig slijm produceert, en zo lang je slijm de juiste textuur heeft mag je er vanuit gaan dat deze in goede gezondheid verkeren.

Als je lichaam overmatig slijm gaat produceren is dit waarschijnlijk te wijten aan een allergie. Praten met een arts kan helpen om een aangepaste behandeling op te starten.

Witte slijmen

Snot met een witte kleur komt vooral voor na het eten en drinken van zuivelproducten. Het vet in zuivelproducten kan het slijm dikker en taaier maken. Als je een verkoudheid of sinusinfectie hebt vermijd je best zuivelproducten wat kan helpen tegen ophoping van slijmen waardoor je makkelijker zal kunnen ademhalen. In elk ander geval is de aanwezigheid van witte slijmen niets om je zorgen over te maken en wordt dit als vrij normaal beschouwd.

Gele slijmen

Gele slijmen kunnen een teken zijn van een virus of sinusinfectie. Lichte of felle gele slijmen geven aan dat het afweersysteem van het lichaam vecht tegen een bacterie, meestal gaat dit over een verkoudheid. Aanvankelijk zal de kleur van de slijmen vrij helder zijn bij een verkoudheid en soms zelfs een neonachtig effect geven maar na een paar dagen kleurt deze donkerder. De staphylococcus aureus bacterie leidt meestal tot de productie van goudgeel gekleurde slijmen. Donkergele slijmen kunnen dan weer wijzen op een bronchitis of een andere vorm van infectie in de borst.

Geel slijm betekent niet perse dat je een dokter moet raadplegen. Het is eigenlijk gewoon een signaal van het lichaam dat het vecht tegen een ongewenste indringer. De beste remedie is dan nog altijd het eigen afweersysteem van het lichaam. Het is wel belangrijk te weten dat antibiotica enkel werkt tegen bacteriële infecties. Virale infecties moeten gewoon hun gang gaan. Indien de klachten aanhouden is het uiteraard wel aangewezen om een arts te raadplegen.

Groene slijmen

Groene slijmen kunnen wijzen op een bacteriële- of schimmelinfectie. De groene kleur wordt veroorzaakt door een bepaald type witte bloedcel dat reageert op infecties en ontstekingen. Wanneer de witte bloedcellen afsterven geven ze een groen pigment vrij dat zich zal mengen met de slijmen en dus zo de groene kleur veroorzaakt. Wanneer de sinussen ontstoken raken zullen ze opzwellen waardoor het slijm gevangen komt te zitten in de nasale doorgang en er zich op termijn bacteriën en schimmels zullen nestelen.
Als deze symptomen langer dan een week aanhouden of steeds erger lijken te worden raadpleeg je best een arts. Zeker als dit gepaard gaat met koorts, hoesten, hoofdpijn en druk op de sinussen.

Blauwe slijmen

Slijm kan blauw worden als gevolg van de pseudomonas pyocyanea bacterie. Ongeveer 1 op de 10.000 mensen hebben vaak last van blauw snot. Als je slijm verandert in een dikke, blauwe smurrie die meerdere dagen aanhoudt is het waarschijnlijk tijd voor een doktersbezoek. Blauwe slijmen kunnen ook voorkomen na het inademen van blauw poeder of andere blauwe stoffen. In dit geval zou je er na twee dagen vanaf moeten zijn.

Oranje en rode slijmen

Als je slijmen een roodachtige kleur hebben wil dit meestal zeggen dat er zich bloed heeft vermengd met de slijmen. De aanwezigheid wil niet perse duiden op een ernstige aandoening. Het kan worden veroorzaakt door ontstoken sinussen die zijn beginnen bloeden.

Ook een wondje in de neus kan een mogelijke oorzaak zijn van rode slijmen. De kleine bloedvaten in de neus zijn immer zeer fragiel waardoor ze gemakkelijk kunnen scheuren met bloederig snot tot gevolg. De neus zachtjes schoonvegen en even blazen kan helpen om zwering van het voorste gedeelte van de neus te voorkomen.

Astmapatiënten hebben vaak last van rode of rozige slijmen. Ophoesten van rode slijmen kan een teken zijn van bronchitis. Een significante hoeveelheid bloed die meerdere dagen aanhoudt vraagt wel een medisch nazicht en een eventuele behandeling.

Bruine slijmen

Bruine of bruinrode slijmen worden doorgaans geassocieerd met rokers. Het slijm wordt gemengd met asdeeltjes van de sigaretten. Roken kan ook irritatie aan de neus veroorzaken wat kan leiden tot lichte bloedingen. Dit bloed kan zich vermengen met de asdeeltjes waardoor de bruine kleur ontstaat. Het ophoesten van bruine slijmen kan ook veroorzaakt worden door roken. Minder roken zal de productie van bruine slijmen verminderen en de ademhaling vergemakkelijken.

Zwarte en grijze slijmen

Donker gekleurd slijm wordt meestal veroorzaakt na het inademen van schadelijke stoffen uit de lucht. De taak van de slijmen is het voorkomen dat vuil of andere deeltjes het lichaam zullen binnendringen. Als er as, vuil, stof, rook, of soortgelijke stoffen in de lucht aanwezig zijn kunnen deze na inademing opgenomen worden door de slijmen. Zwarte en grijze slijmen komen dan ook vaker voor bij mensen die in grote steden wonen als gevolg van luchtvervuiling.

Remedies tegen slijmen

Aanvankelijk zal er door toedoen van een virus een overproductie zijn aan heldere slijmen. Deze worden na enkele dagen fel geel en later groen. Op het einde zullen deze slijmen verkleuren naar bruine en rode tinten. Hierna zullen de slijmen weer geleidelijk aan hun normaal kleur en textuur terugkrijgen.

Manieren om de symptomen te verlichten:

 • Gebruik een neusspray met zoutoplossing om de neus vochtig te houden
 • Drink voldoende om het slijm dun te houden en de bovenste luchtwegen vochtig
 • Probeer voldoende voedzame maaltijden te eten tijdens periodes van ziekte. Het lichaam heeft deze energie nodig om te kunnen vechten tegen de bacteriën
 • Tylenol kan helpen tegen koorts en pijn in het lichaam
 • Ibuprofen zal zwellingen en ontstekingen verminderen
 • Stoom en hete vloeistoffen kunnen helpen om de doorstroom van slijmen te vergemakkelijken en ophoping te vermijden
 • Mucinex zal de slijmen losser maken en de zware hoest verminderen
 • Slik de opgehoeste substantie niet in maar spuw ze uit
 • Honing helpt de hoest verlichten
 • Gebruik zyrtec of singulair om de symptomen van allergieën te verminderen
 • Vermijd roken en passief roken

Besluit

Vreemd gekleurde slijmen betekent niet altijd dat er een probleem is. Gekleurde slijm die meerdere dagen aanhouden kunnen echter wel veroorzaakt worden door een onderliggend probleem, zeker als dit gepaard gaat met koorts, hoofdpijn en hoesten. De kleur van slijmen is slechts een indicatie en kan niet gebruikt worden voor een sluitende diagnose. Zelfs met heldere slijmen kan er een infectie aanwezig zijn. Als je je toch ergens zorgen over maakt raadpleeg je best een arts. Beter voorkomen dan genezen.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderziektes genezen zonder apotheker: verkoudheidKinderziektes genezen zonder apotheker: verkoudheidKleine kinderen zijn vatbaarder voor infecties dan volwassen. Een kind dat een verkoudheid oploopt is dan ook geen uitzo…
Pijn aan de longen: wat zijn de oorzaken?Pijn in de longstreek kan duiden op een aantal verschillende oorzaken. Desondanks dat het voelt alsof de pijn afkomstig…
Longabces: slecht riekend slijm opgehoest, koorts, vermoeidLongabces: slecht riekend slijm opgehoest, koorts, vermoeidHeb je de laatste tijd behoorlijk veel last van hoestbuien, dan zijn er mogelijk bacteriën in de longen terechtgekomen.…
Kinderziektes genezen zonder apotheker: MiddenoorontstekingKinderziektes genezen zonder apotheker: MiddenoorontstekingEr zijn 2 vormen van oorontstekingen: de middenoorontsteking en de uitwendige oorontsteking. De middenoorontsteking komt…
CADASIL: erfelijke ziekte leidt tot herseninfarctenCADASIL: erfelijke ziekte leidt tot herseninfarctenCADASIL of Cerebraal Autosomaal Dominante Arteriopathie met Subcorticale Infarcten en Leukoencefalopathie is een nog nie…
Bronnen en referenties
 • http://www.verkouden.nl/slijm.html
 • http://www.bronchitis-symptomen-besmettelijk.nl/1/slijm_ophoesten_390088.html
 • http://www.slijmophoesten.nl/copd-voorkomen/
 • Medische encyclopedie - Winkler Prins
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 25-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.