Een gerstekorrel herkennen

Een gerstekorrel herkennen Gerstekorrels zitten vaak rondom de ogen. Hoewel de aandoening onschuldig is, wil je er meestal graag vanaf omdat het niet zo mooi staat. Sommige mensen hebben veel gerstekorrels rondom hun ogen, maar het kan ook op ander plaatsen op je lichaam voorkomen. Het zijn kleine, witte bultjes, die eruit zien als een wit pukkeltje. Daarentegen is het vrij hard en gaan ze niet snel vanzelf weg. Het zijn verstopte kliertjes in de huid. Heb je een klein pukkeltje op je huid wat maar niet weggaat? Voelt het een beetje hard aan? Doet het geen pijn en jeukt het ook niet? Wordt het pukkeltje niet groter en is het wit? Dan is de kans groot dat het een zogenaamde gerstekorrel is. Als je last hebt van één of meerdere gerstekorrels, kan je ze gerust eens laten bekijken door je huisarts. Deze zal je vertellen of het inderdaad om gerstekorrels gaat. De huisarts kan ze voor je verwijderen, wat op zich niet veel werk is, of je doorverwijzen naar een huidarts. Dit is alleen nodig als je veel gerstekorrels hebt, of als ze op plaatsen zitten die kwetsbaar zijn, zoals op de rand van het oog. Anders kan je de gerstekorrels ook laten verwijderen door een schoonheidsspecialiste. Deze werken ook steriel en weten ook hoe ze het moeten doen terwijl ze voorkomen dat je littekens overhoudt.

Wat is een gerstekorrel?

Een gerstekorrel is een klein hard bultje, wat meestal rondom de ogen zit. Het kan ook op andere plaatsen op de huid voorkomen. De gerstekorrel ontstaat omdat talg in een talgkliertje verhard is, en niet weg kan uit de huid. Er ontstaat een bultje wat erg hard aanvoelt. Het ziet er uit als een klein wit korreltje, wat een beetje op een gerstekorrel (graansoort) lijkt, vandaar de naam waarschijnlijk. Rondom het witte korreltje kan de huid een beetje rood zijn. Het lijkt op een kleine ronde, witachtige pukkel maar de gerstekorrel kan jaren blijven zitten en gaat niet zomaar weg.

Hoe ziet een gerstekorrel eruit?

Hoe herken je een gerstekorrel? Een gerstekorrel is een klein wit bultje onder de huid. Je kunt het niet uitdrukken zoals een puistje. Omdat het een verstop talgkliertje is, heeft talg zich opgehoopt onder je huid. Het gerstkorreltje is klein, ongeveer zo groot als een speldenknop of als de kop van een kleine kopspeld.

Gaat het vanzelf over?

Gerstekorrels kunnen jarenlang op dezelfde plaats blijven zitten. Ze verdwijnen soms ook wel vanzelf, maar dan ook pas na lange tijd. Gerstekorrels verdwijnen ook vaak niet vanzelf, ze blijven dan gewoon zitten waar ze zitten, tenzij je ze weg laat halen.

Zelf een gerstekorrel verwijderen?

Dit is niet aan te raden. Omdat je met een naald dan de huid boven de gerstekorrel zou moeten opentrekken en het korreltje eruit duwen. Dit lijkt niet zo moeilijk, maar kan gemakkelijk infecties veroorzaken. Ook kan je er lelijke littekens aan overhouden. Hoewel dit dus af te raden is, verwijderde men vroeger zelf een gerstekorrel als deze niet te dicht bij het oog zat.
  • Men maakte de huid schoon met wat alcohol en gebruikte een gewone naald die ze vooraf gesteriliseerd hadden in kokend water.
  • Met de afgekoelde naald maakten ze de huid boven de gerstekorrel ietsje open, (dat gaf dan een krasje van ongeveer een halve millimeter) en dan drukten ze met schone vingers (!) het korreltje uit de huid naar buiten. Dit lukt als het krasje groot genoeg is om het harde bolletje onder de huid, door het krasje heen te drukken.
  • Daarna werd het kleine wondje met wat Sterilon op een watje of steriel gaasje, een beetje na gedept, waarbij opgelet werd dat er geen Sterilon of alcohol in het oog terecht kwam.
Hoewel het dus mogelijk is om een korreltje zelf te verwijderen, is het af te raden.

Hoe kun je een gerstekorrel (laten) verwijderen?

Een gerstekorrel is als aandoening onschuldig maar wel vervelend. De meeste mensen ergeren zich aan het kleine harde pukkeltje in hun huid. Het verharde talg wat erin zit kan niet weg en dus kan het jaren duren voordat de gerstekorrel eindelijk kleiner wordt. Veel mensen laten gerstekorrels liever verwijderen, bijvoorbeeld door de huisarts, de huidarts of de schoonheidsspecialiste.

Gerstekorrels voorkomen

Gerstekorrels voorkomen is maar beperkt mogelijk. De huid regelmatig reinigen met water en zuinig zijn met make-up wat de poriën dicht smeert. Bij oudere mensen komen gerstekorrels wat vaker voor.

Bij twijfel

Als je niet weet of je last hebt van gerstekorrel, maak dan een afspraak bij je huisarts. Ook als je last hebt van een hard bultje in je huid, omdat de korrel op een vervelende plaats zit, kan je deze het beste door je huisarts laten bekijken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gerstekorrel, een klein wit korreltje op het ooglidGerstekorrel, een klein wit korreltje op het ooglidEen gerstekorrel is een klein wit korreltje net onder de huid wat is ontstaan als gevolg van een verstopping van een zwe…
Help! Ik heb gerstekorrelsHelp! Ik heb gerstekorrelsDe meeste mensen hebben wel een last van die kleine, vervelende bultjes in het gezicht. Deze witte en harde bolletjes wo…
Gerstekorrel verwijderenGerstekorrel verwijderenEen gerstekorrel komt vaak voor op of rond het ooglid. Een gerstekorrel ontstaat spontaan en is het gevolg van te weinig…
Hoe verwijder je een gerstekorrel van je huid?Hoe verwijder je een gerstekorrel van je huid?Veel mensen hebben in meer of mindere mate wel eens last van gerstekorrels. Gerstekorrels zijn witte, harde bolletjes in…

Pellagra: een tekort aan vitamine B3Pellagra: een tekort aan vitamine B3Pellagra is een ziekte die wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B3. Het wordt vooral gezien bij de arme bevolk…
Kisses (665 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.