Problemen en roekeloos gedrag in de puberteit

Problemen en roekeloos gedrag in de puberteit Veel pubers leven ongezond en lopen het risico op overgewicht. Roekeloos gedrag hoort tot op zekere hoogte bij de puberteit, waarbij roken en drinken tot de meest voorkomende verslavingen in de puberteit horen. Omdat pubers erg druk zijn met zichzelf en met hun lijf en er in de puberteit van alles verandert, beleven ze gezondheid en ziekte anders dan bij volwassenen het geval is. Toch komen de meeste jongeren probleemloos door de puberteit.

Puberteit

Pubers eten steeds ongezonder en nemen te weinig groente en fruit. Veel jongelui zijn ontevreden over hun uiterlijk en voelen zich te dik, ook als ze dat niet zijn, maar bij echt overgewicht is het slim om samen met de huisarts of diëtiste een eetplan te maken. Het lijkt vaak of kinderen uit lagere milieus ongezonder leven dan hun leeftijdsgenoten uit de `betere` milieus, toch is dat niet helemaal waar. Bij de kinderen uit de betere milieus zie je wel dat er meer wordt gesport, maar er wordt echter niet gezonder geleefd. Het ene kind is vroeger rijp dan het andere kind en dat zorgt ervoor dat ze niet lekker in hun vel zitten. Lichaamslengte en menstruatie zijn daarbij heel erg belangrijk.

Problemen in de puberteit

Lichamelijke problemen/afwijkingen

  • te vroege puberteit
  • problemen bij de menstruatie
  • chronische problemen zoals diabetes, astma en hartafwijkingen
  • andere gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en vetzucht, hoofdpijn, huidaandoeningen en klachten van het bewegingsapparaat

Als meisjes voor hun achtste verjaardag in de puberteit komen en jongens voor hun tiende moet er snel worden ingegrepen, voordat de kraakbeenschijven gaan verbenen. In dat geval stopt de lengtegroei, beginnen de borsten en/of het schaamhaar te groeien en wordt er af en toe al gevloeid. Bij jongens zie je bij een vroege puberteit dat de zaadballen gaan groeien en de jongen schaamhaar krijgt. Soms is er een beginnend baardje en kan de stem lager worden.

Psychische problemen

  • depressie
  • persoonlijkheidsstoornis
  • schizofrenie
  • angststoornis
  • eetstoornis

In Nederland is zelfdoding na ongevallen en kanker de derde doodsoorzaak bij jongeren. Het aantal zelfdodingen neemt ook met de leeftijd toe. Vaak hebben deze jongeren een slecht zelfbeeld en zien ze hun toekomst somber in. Ingrijpende gebeurtenissen kunnen hierbij een rol hebben gespeeld maar er kan ook sprake zijn geweest van een psychiatrische afwijking. Zelfdoding wordt dan als het middel gezien om definitief van de problemen af te komen.

Seksualiteitsproblemen

  • geen zin in seks
  • niet of moeilijk opgewonden raken
  • te snel klaarkomen
  • pijn bij het vrijen
  • onveilig vrijen

Ook pubers hebben seksuele problemen. Driekwart van de meisjes heeft zo nu en dan geen zin om te vrijen terwijl dit bij de jongens ongeveer de helft is. Twee derde van de meisjes komt soms niet klaar bij het vrijen, bij de jongens is dat ongeveer een derde. Van deze jongens komt twee derde wel eens te snel klaar, bij de meisjes is dat een derde. Ook geeft meer dan de helft van de meisjes aan dat ze bij het vrijen weleens pijn hebben. Uit onderzoek blijkt verder dat ongeveer de helft van de pubers af en toe onveilig vrijt.

Roekeloos gedrag puberteit

Alcoholgebruik

Het alcoholgebruik neemt wat af maar het alcoholgebruik van Nederlandse jongeren scoort hoog vergeleken met andere Europese landen. Bij de Nederlandse jongeren zijn het echt niet alleen de probleemjongeren die veel drinken, want de meeste stevige drinkers vinden we in het uitgaansleven en in de zorg. Jongeren die we stevige drinkers noemen, drinken meer dan tien glazen per week en bij zes glazen alcohol of meer op een avond (het binge drinken) is er duidelijk sprake van alcoholmisbruik.

Gemiddeld genomen wordt er door de jongelui op het platteland meer gedronken dan in de steden. Het feit dat hier hokken en keten zijn waar de jongeren samenkomen en de kosten van de drankjes lager liggen dan in de kroegen werkt het alcoholgebruik in de hand. Lager opgeleide jongeren drinken ook meer dan hoger opgeleide jongeren, dit komt doordat deze jongeren meer tijd met hun vrienden doorbrengen, vaker uit onvolledige gezinnen komen en er gedragsproblemen ook vaker een rol spelen. Wel wordt er in de grote steden door studenten meer gedronken dan hun leeftijdsgenoten die niet studeren en wordt er door jongens vaker en meer gedronken dan bij meisjes het geval is. Dit verschil wordt groter met het ouder worden.

Drugsgebruik

Drugsgebruikers zullen niet vaak hulp zoeken, ook niet als het om pubers gaat. En als er toch wordt geprobeerd om af te kicken, dan zijn het vaak de onthoudingsverschijnselen die ervoor zorgen dat de verslaafde opnieuw gaat gebruiken. In de meeste gevallen zal de drugsgebruiker bij terugkeer naar zijn normale leven weer snel in zijn oude patronen terugvallen.

Gameverslaving

Een gameverslaving kan zulke ernstige vormen aannemen dat het dagritme volledig in de war raakt. Hierdoor kan het gebeuren dat de jongere nauwelijks contacten meer heeft en er slaapproblemen ontstaan.

De puberteit is vaak een lastige periode voor zowel kinderen als ouders, maar gelukkig rollen vrijwel de meeste pubers probleemloos door hun puberteit.
© 2014 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pubertas praecox en Pubertas tardaPubertas praecox en Pubertas tardaPuberteit: te vroege of te late puberteit. Een te late puberteit wordt Pubertas tarda genoemd, een te vroege puberteit w…
Ontwikkeling in de (pre)puberteitOntwikkeling in de (pre)puberteitTijdens de puberteit verandert een kind in een volwassene. Dit is zowel voor het kind als voor de ouders een lastige per…
Vervroegde puberteit, wat kan je verwachten?Vervroegde puberteit, wat kan je verwachten?Een vervroegde puberteit wordt ook wel pubertas praecox genoemd. Men spreekt hiervan wanneer meisjes voor hun achtste en…
Heel jong de puberteit in gaanHeel jong de puberteit in gaanHet lijkt wel alsof de jongens en meisjes van tegenwoordig steeds vroeger in de puberteit geraken. Meisjes uit groep 6 e…

Autistisch, dus per definitie ongevoelig?Autistisch, dus per definitie ongevoelig?De laatste jaren is er veel gezegd en geschreven over autisme. Op internet zijn duizenden artikelen te vinden over deze…
Syndroom van AspergerHet syndroom van Asperger, dat onder de term pervasieve ontwikkelingsstoornissen thuishoort, is één van de nieuwe diagno…
Bronnen en referenties
  • Martha van Endt: Medische kennis voor hulpverleners
  • http://www.hetccv.nl/dossiers/Uitgaansgeweld/landelijk geweld en de alcoholcultuur van plattelandsjongeren
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 28-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.