Drunkorexia: een onbekende alcoholische eetstoornis

Iedereen is wel bekend met de eetstoornissen Anorexia en Boulimia. De personen die hieraan lijden hebben een verkeerd beeld van hun eigen lichaam en hebben een grote angst om dik te worden. Ze nemen drastische maatregelen om gewicht toename te voorkomen. Er is nog andere eetstoornis, die vrij onbekend is in Nederland. Dat is Drunkorexia. In Amerika en Engeland komt dit al veel voor onder studenten, maar ook in Nederland wint de eetstoornis steeds meer aan populariteit.

Wat is Drunkorexia?

Bij Drunkorexia eten mensen dagen lang niet om de kilo's die ze zijn aangekomen door de alcohol in het weekend kwijt te raken. Door het overmatige drankgebruik in het weekend, zullen studenten zich de ochtend daarna zich schuldig voelen. Drank bevat namelijk veel calorieën. Aangezien voornamelijk de vrouwelijke studenten mooi en slank willen zijn, dankzij het schoonheidsideaal dat in verschillende media wordt geschetst, zullen ze de overmatige calorie-inname willen compenseren door op de doordeweekse dagen weinig tot niets te eten en veel te gaan sporten. Er zijn twee keuzes die ze kunnen maken: minder drinken of minder eten. Door de sociale druk bij de studenten om veel te gaan drinken zal het overgrote deel bij die keuze besluiten om minder te gaan eten. De keuze om dagenlang nagenoeg niks te eten is zeer slecht voor het menselijk lichaam. Je zal niet genoeg voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgen om je lichaam normaal te kunnen laten functioneren. Het zal zelfs een aantal functies en organen kunnen gaan beschadigen zoals de hersenen, het hart en de bloedvaten. Studenten onderschatten dit probleem en hebben geen idee hoe gevaarlijk deze levenswijze is.
In Amerika en Engeland is het allemaal begonnen. Drunkorexia is daar een bekend fenomeen. Het is uit Engeland over komen waaien naar Nederland, waar het ook populair is onder de Nederlandse studenten. Uit onderzoek van de Rijksinstituut voor de volksgezondheid schat het aantal mensen dat lijdt aan Drunkorexia op ongeveer 150.000.

Symptomen

Wanneer iemand aan Drunkorexia lijdt kan je dat vaak zien aan een aantal symptomen die zich voordoen bij die personen. De symptomen van Drunkorexia zijn:
  • Oververmoeidheid
  • Haaruitval
  • Sneller dronken worden
  • Slapeloosheid
  • Concentratieproblemen

De gevolgen van Drunkorexia

Veel studenten vinden het normaal om op deze manier te gaan lijnen. Ze kunnen dan helemaal losgaan met drank in de weekenden en compenseren dat door weinig te eten doordeweeks. Drunkorexia wordt ook wel gezien als een beginnende eetstoornis die kan leiden tot de welbekend eetstoornis anorexia. Anorexia kan op haar beurt weer leiden tot ernstige gevolgen als haaruitval, botontkalking, hartklachten, maag- en darmproblemen, maar ook depressie, verandering van je persoonlijkheid en in een sociaal isolement raken

Naast dat Drunkorexia kan leiden tot anorexia, heeft het nog meer gevolgen. De effecten van het drinken van alcohol zullen veel groter worden dan bij gezonde personen. Door het drinken van alcohol op een lege maag, zal de alcohol sneller worden opgenomen in je bloed waardoor je sneller dronken wordt en de negatieve effecten van alcohol zich sneller kunnen gaan manifesteren. Het kan er namelijk voor zorgen dat je onbewust te veel alcohol drinkt dan je lichaam aan kan, wat tot alcoholvergiftiging en bewusteloosheid kan leiden.

Iemand die langer leidt aan Drunkorexia kan te maken krijgen met ernstige gevolgen van deze levensstijl. Het zal een bedreiging vormen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ze kunnen namelijk last krijgen van een hoge bloeddruk, een hogere kans op hart- en vaatziekten en depressiviteit. Het kan uiteindelijk zelfs leiden tot de dood. De studenten die hieraan leiden zien de ernst niet in van deze gevolgen.

Behandeling

Er zijn behandelingen voor mensen die lijden aan Drunkorexia. Aangezien Drunkorexia een eetstoornis is zal de behandeling overkomen met die van de andere eetstoornissen zoals anorexia en boulimia. Eerst wordt er gekeken of het mogelijk is om het gezonde eetpatroon bij de patiënt te herstellen en hem of haar een gezond gewicht te laten bereiken. Vervolgens zal er ook het psychologische aspect van een eetstoornis aan bod komen. Hierbij wordt er gekeken naar de gedachtegang van de patiënt en waarom zij denkt dat zij die levenswijze moet volgen. De behandeling zal ervoor zorgen dat de manier van denken zal worden veranderd, om op de lange termijn een terugval te voorkomen.
Zullen deze behandelingen geen effect hebben, dan kan er nog een greep worden gedaan op medicijnen. Dit effect is echter zeer beperkt en wordt gezien als een laatste resort.
© 2015 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drunkorexia – veel alcohol en weinig etenDrunkorexia – veel alcohol en weinig etenDrunkorexia is een eet- en drinkstoornis, een fenomeen dat veel onder studenten voorkomt. Het past bij het studentenleve…
Drunkorexia: Eetstoornis in combinatie met alcoholmisbruikDrunkorexia: Eetstoornis in combinatie met alcoholmisbruikDrunkorexia is geen officiële diagnose of medische term. Het is de omgangstaal van een verslavingsstoornis waarbij een p…
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…
Waardoor ontstaan anorexia?Waardoor ontstaan anorexia?Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar het ontstaan van anorexia. Waarom ontwikkelt iemand een eetstoornis? Wat zijn de…

Knobbels (noduli) van Heberden en BouchardKnobbels (noduli) van Heberden en BouchardKnobbels aan de vingergewrichten worden ook wel noduli van Heberden en Bouchard genoemd. Bij de noduli van Heberden zijn…
Gezondheid en gewicht op middelbare leeftijdGezondheid en gewicht op middelbare leeftijdIedereen, dik of dun, heeft de neiging om op middelbare leeftijd in gewicht toe te nemen. Bij vrouwen van begin twintig,…
Bronnen en referenties
  • http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/418928/steeds-meer-studenten-lijden-aan-drunkorexia.html
  • http://www.studenten.net/lifestyle/gezondheid/18952/drunkorexia_de_alcoholische_eetstoornis
  • http://www.rtlnieuws.nl/editienl/drunkorexia-lijnen-om-de-drankkilos-te-dumpen
  • http://www.proud2bme.nl/info/Anorexia/Gevolgen
  • https://www.novarum.nl/wp-content/uploads/2014/02/artikel-novarum-in-vk-8-feb-2014.pdf
Kevin701 (52 artikelen)
Laatste update: 22-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.