recensie

Review: Bepanthen Eczeem Crème

Review: Bepanthen Eczeem Crème Bepanthen Eczeem Crème is geschikt voor baby’s, kinderen en volwassenen die last hebben van licht tot matig eczeem. De crème bevat geen cortisonen (het is dus geen hormooncrème), conserveermiddelen of parfum. Bepanthen Eczeem Crème is ook geschikt voor de behandeling van andere huidklachten zoals een droge huid of allergische reacties. De crème verlicht jeuk en roodheid bij huidirritaties en ondersteunt het huidherstel.
 • Product: Bepanthen Eczeem Crème
 • Prijs: €8,95*
 • Fabrikant: Bayer Consumer Care AG, Zwitserland
 • Verkrijgbaarheid: Bepanthen Eczeem Crème is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Omdat het een medisch hulpmiddel is, moet voor gebruik wel eerst de bijsluiter gelezen worden.
 • Inhoud en verpakking: Bepanthen Eczeem Crème wordt verkocht in tubes met een inhoud van 20 gram.

Waarvoor wordt Bepanthen Eczeem Crème gebruikt?

Een rode, gezwollen, jeukende huid kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen. De jeuk veroorzaakt een neiging tot krabben, wat de schade aan de huid alleen maar verergert. Bepanthen Eczeem Crème helpt om de jeuk te verzachten en herstelt de huid barrière. Op deze manier wordt het herstel van de huid bevorderd en verminderd de drang om te krabben. Bepanthen Eczeem Crème kan gebruikt worden tegen de volgende vormen van huidirritatie:
 • Droge huid
 • Atopische dermatitis
 • Eczeem
 • Allergische reacties

Werking

Bepanthen Eczeem Crème verlicht de jeuk die ontstaat door huidirritatie door de huid op drie manieren na te bootsen:
 • Door vetten aan te voeren in de huid barrière d.m.v. de lamellaire-lipidentechnologie
 • Door vochtinbrengende stoffen aan te brengen die het vochtgehalte van de huid verhogen
 • Door natuurlijke, verzorgende vetten die de huid barrière helpen herstellen, waardoor de jeuk vermindert.

Toepassing

De crème kan enkele malen per dag (naar behoefte) gebruikt worden om jeuk en roodheid te verlichten en bovendien het huidherstel te ondersteunen. De crème mag alleen op een intacte huid aangebracht worden. De crème kan veilig gebruikt worden bij baby’s, kinderen en volwassenen. Wel wordt door de fabrikant aanbevolen om een arts te raadplegen bij langdurig gebruik, of bij gebruik op grote oppervlakken. Ook tijdens de zwangerschap en borstvoeding mag Bepanthen Eczeem Crème gebruikt worden.

Ingrediënten

Wat zit er in Bepanthen Eczeem Crème?

Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, Pentylene Glycol, Olea Europaea Fruit Oil, Panthenol, Cetearyl Alcohol, Butyrospermum Parkii Butter, Glyceryl Stearate Citrate, Limnanthes Alba Seed Oil, Butylene Glycol, Hydrogenated Lecithin, Ceramide 3, Sodium PCA, Squalane, Stearyl Glycyrrhetinate, Carbomer, Sodium Carbomer, Xanthan Gum, Hydroxyphenyl Propamidobenzoic Acid

Enkele ingrediënten toegelicht

Glycerin
Glycerine is een vochtregulerende stof die de huid hydrateert. Op deze manier helpt glycerine om tussen uitbraken van huidirritatie het vochtverlies aan te vullen. Zo kan de vicieuze cirkel van jeuk en krabben die vaak ontstaat bij huidirritatie doorbroken worden.

Ceramide 3
Het buitenste gedeelte van de huid, de huidbarrière, bestaat uit lamellaire lipiden: vetlagen die boven elkaar zijn gestapeld. De belangrijkste vetten in die lagen zijn ceramiden. Tussen de vetlagen van de huid barrière liggen vocht inbrengende stoffen, die water binnen de huid barrière houden en ervoor zorgen dat de huid gehydrateerd blijft. Bepanthen Eczeem Crème bevat een speciale lamellaire-lipidentechnologie. Deze technologie herstelt de huid barrière tussen eczeemuitbraken door. Door deze technologie worden de vetlagen van de huid, die van nature voor bescherming tegen huidirritaties zorgen, versterkt. Hierdoor nemen jeuk, irritatie en roodheid af en wordt het huidherstel ondersteund. De lipiden in de crème hebben een lamellaire structuur die op de vetachtige ceramiden van de huid zelf lijkt. Deze vetten binden zich aan de beschadigde lipiden barrière van de huid en gaan er deel van uitmaken. Op deze manier kunnen zij de barrière herstellen.

Wat zit er niet in deze crème en waarom?

Cortisonen

Cortisonen (of: corticosteroïden) zijn de chemische variant van een hormoon dat van nature geproduceerd wordt in de bijnier van de mens. Corticosteroïden worden al meer dan 50 jaar gebruikt in de behandeling van huidziekten, omdat ze werken tegen ontstekingen en jeuk: klachten die bij veel huidaandoeningen voorkomen. Een nadeel van corticosteroïden in crèmes is dat ze kunnen leiden tot plaatselijke bijwerkingen, zoals het dunner worden of scheuren van de huid (atrofie), het sneller ontwikkelen van blauwe plekken, huidstriemen (striae), toename van kleine bloedvaatjes en meer kans op huidinfecties. Bij het gebruik van grote hoeveelheden zware corticosteroïdcrèmes kunnen er systemische bijwerkingen in andere delen van het lichaam optreden, doordat er een te grote hoeveelheid aan hormonen door de huid in het lichaam wordt opgenomen. Voorbeelden van systemische bijwerkingen zijn onderdrukking van de bijnier, het syndroom van Cushing, botontkalking en groeiremming (bij kinderen).
De ernst van deze bijwerkingen is afhankelijk van de sterkte van de crème. Daarom worden corticosteroïdcrèmes door artsen meestal eerst voorgeschreven in de laagst mogelijke sterkte. Bijwerkingen ontstaan vooral bij langdurig gebruik (maanden tot jaren) van sterkere corticosteroïden en komen gelukkig niet vaak voor. Toch zijn de bijwerkingen ernstig, omdat de huid zich vaak niet meer herstelt na het stoppen met de hormooncrème. Vanwege de mogelijke bijwerkingen van hormooncrèmes is het verstandig eerst een alternatief zonder cortisonen te proberen, zoals Bepanthen Eczeem Crème.

Parfum en conserveringsmiddelen

Bij huidirritatie raken de vetten (lipiden) van de hoornlaag (de huid barrière), die als natuurlijke bescherming tegen irritatie werken, beschadigd. Er ontsnapt dan water uit de huid, waardoor er droogheid en jeuk ontstaan. Een verzwakte huid barrière kan het lichaam minder goed beschermen tegen het binnendringen van irriterende stoffen, zodat er nog meer jeuk ontstaat. Omdat van stoffen zoals parfums en conserveringsmiddelen bekend is dat deze de huid kunnen irriteren, zitten deze niet in de Eczeem Crème van Bepanthen.

Bijwerkingen

Als de gebruiksaanwijzing goed opgevolgd wordt, zijn er geen ongewenste reacties te verwachten. Wel kan er in sommige gevallen een lokale huidreactie optreden, net als bij het gebruik van andere dermatologische producten. In het geval van een huidreactie of infectie wordt aanbevolen te stoppen met het gebruik van de crème en een arts te raadplegen.

Mijn mening en ervaring

Mijn zoontje van anderhalf en ik hebben allebei een lichte vorm van eczeem die steeds weer opspeelt. Bij ons allebei ontstaat het eczeem in onze armholtes en knieholtes. Daarnaast heeft mijn zoontje het ook onder zijn oksels en heb ik het ook op mijn handen. Bij ons allebei ontstaat er bij een eczeem uitbraak een rode, schilferige huid met jeukende blaasjes.

Bepanthen Eczeem Crème helpt bij zowel mijzelf als mijn zoontje heel goed. Droogheid, huidschilfers en blaasjes verdwijnen al binnen een dag. Bij het opsmeren werkt de crème wel direct verkoelend, maar het duurt een tijdje voordat het helpt tegen de jeuk. Rode plekken verbeteren al wel binnen een dag smeren, maar het duurt enkele dagen voordat ze echt weg zijn, vooral bij grotere plekken.

Als de eczeemplekken weg zijn, dan stop ik met smeren. Maar zodra ik weer een plekje zie ontstaan bij mijzelf of bij mijn zoontje, dan begin ik direct weer met het smeren van de crème. Ik zie dat Bepanthen Eczeem Crème heel goed helpt om verdere uitbreiding van nieuwe eczeemplekken te voorkomen.

Over het algemeen ben ik dus heel tevreden over het effect van Bepanthen Eczeem Crème. Het enige nadeel vind ik dat deze crème niet direct na het aanbrengen verlichting geeft van de jeuk.

*Advies verkoopprijs van de fabrikant, februari 2015.
© 2015 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Merk Bepanthen: producten en toepassingenBepanthen is een merknaam die velen bekend in de oren klinkt. Nagenoeg iedereen heeft wel een van de producten met die n…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Eczeem, wat kun je er tegen doen?Eczeem is een ziekte in de genen die zich uit in de huid. Bij de meeste gevallen is het uitslag gepaard met jeuk. Is hie…

Acute stralingsziekte - Oorzaken en symptomenAcute stralingsziekte - Oorzaken en symptomenMet acute stralingsziekte duidt men de reactie van het lichaam op radioactieve straling die ontstaat binnen 24 uur na de…
De oorzaken van vermoeidheidDe oorzaken van vermoeidheidVermoeid zijn staat garant voor minder goed je leefwereld benaderen en slechter functioneren in het algemeen. Bij vermoe…
Bronnen en referenties
 • http://www.bepanthen.nl/producten/bepanthen-eczeem-crme
 • http://www.huidinfo.nl/corticosteroid.htm
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 19-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.