Wat is een Ganglion?
Iedereen kan zonder exacte aanwijzing een Ganglion krijgen. Het is een zwelling die meestal voorkomt aan de pols of vinger. De meeste mensen ondervinden geen pijn van de Ganglion, maar hebben meer last van het feit dat de zwelling in de weg zit. Het kan vanzelf weer weggaan, maar het kan ook altijd weer terug komen. Als u langere tijd last heeft van de Ganglion kunt u een behandeling overwegen.
Wat is een Ganglion?
Een Ganglion is zichtbaar als een zwelling of bobbel aan de vinger, pols, enkel of voet. Het komt echter het meeste voor bij de vinger of pols. Een ander woord voor Ganglion is Slijmcyste. Een Ganglion is een holte die vast zit aan een peesschede of gewricht. De Ganglion is dan ook gevuld met het vocht uit de peesschede of uit het gewricht. Dit vocht is een soort glijvloeistof wat normaliter zorgt dat alles soepel beweegt. De grootte van de zwelling is afhankelijk van hoeveel vocht er in zit. Dit goedaardige gezwel is meestal rond of ovaal en voelt meestal stevig tot hard aan.
De oorzaak
Een exacte oorzaak voor een Ganglion is er niet. De kans is wel groter dat u een Ganglion krijgt als u een vrouw bent. Bijna drie kwart van de patiënten is namelijk vrouwelijk. Een ganglion wordt wel vaker gezien na een trauma, overbelasting of als er sprake is van artrose. Er is geen aanwijzing dat een Ganglion wordt veroorzaakt door bepaald werk of door hobby's. Een Ganglion kan er van de ene op de de andere dag opeens zijn, maar kan ook langzaam groeien.
Klachten
In de meeste gevallen geeft een Ganglion buitenom dat u het kan zien verder geen klachten. Een Ganglion kan er wel voor zorgen dat u last krijgt van een trigger finger (ontstoken buigpees of peeskoker). Het kan voorkomen dat de ganglion pijn doet als u er op drukt of bij het bewegen. Een andere gehoorde klacht is dat men tintelingen kan voelen. Dit komt doordat de Ganglion dan drukt tegen de naastgelegen gevoelszenuwen. Meestal zit een Ganglion voornamelijk gewoon in de weg.
Behandeling
Een Ganglion kan groter worden, kleiner worden en ook uit zichzelf weer verdwijnen. Als u last heeft van de Ganglion of als deze langere tijd aanhoudt zonder weg te gaan kunt u de huisarts raadplegen. Er zijn twee mogelijke behandelingen om de Ganglion te verwijderen. De eerste optie is om de zwelling weg te laten zuigen. Met een naald wordt het vocht uit de bult gehaald. Bij deze manier bestaat er echter de kans dat niet alles opgezogen is. Het is moeilijke te controleren of het helemaal weg is waardoor er een kans bestaat dat de bult weer terug zal keren. Het wegzuigen is wel een snelle manier waarna u alles direct weer kunt doen. Meestal wordt het wegzuigen(punctie) eerst geprobeerd. Als dat niet heeft gewerkt dan is de tweede optie het opereren.
Opereren
In de meeste gevallen is een operatie niet nodig en dit komt dan ook weinig voor. Het opereren kan plaatsvinden onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose. De Ganglion wordt hierbij uitgesneden en de wond wordt vervolgens gehecht. De wond heeft tijd nodig om te genezen. U zult dus even rust moeten houden en wellicht de pijn moeten verzachten met paracetamol. Na twee weken vindt er meestal nog een nacontrole plaats. Als u naderhand nog last heeft van stijfheid kunt u eventueel fysiotherapie gaan volgen.