Candida infectie
Heb je al een tijd lichamelijke klachten die moeilijk te verklaren zijn? Verminderde energie, jeuk aan de huid, uitslag, irriterende ogen? Ga eens na of je misschien last hebt van een schimmel en wel: een candida infectie. Iedereen draagt de candida gist met zich mee, maar bepaalde omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de gist zich teveel gaat verspreiden, met klachten tot gevolg. Meer over wat candida is, wat het tot een probleem maakt en wat je hier aan kunt doen.
Wat is candida?
Candida kan zowel in de vorm van een schimmel als van een gist in het lichaam aanwezig zijn. Ieder mens heeft candida in zich in de gist-vorm. Het is aanwezig in de darmen, op de slijmvliezen en op de huid.
Wanneer candida ongewenste vormen aanneemt
Wanneer de candida gist en de goede darmbacteriën die je bij je draagt in goede balans zijn met elkaar en je een goede weerstand hebt, heb je van de candida gist geen last. Echter, onder bepaalde omstandigheden kan de candida gist veranderen in een schimmel en flink gaan groeien in het lichaam. Na deze mutatie gaan mensen klachten ondervinden van candida en spreken we over een candida infectie.
Oorzaken van een candida infectie
Er zijn heel wat oorzaken te noemen waardoor de balans tussen de candida gist en de goede darmbacteriën verstoord raakt en de candida de kans krijgt om te gaan groeien. Dit kunnen de oorzaken zijn:
- Antibioticagebruik (goede darmbacteriën worden gedood)
- De pil (hormonen zorgen voor een disbalans tussen de candida gist en de goede darmbacteriën)
- Stress
- Seks met iemand die last heeft van een (mogelijk nog niet zichtbare) candida infectie
- Medicijngebruik
- Het gebruik van zeep tijdens het douchen
- Een verminderde weerstand
- Diabetes
- Een broeiende huid, bijvoorbeeld door slecht ventilerende kleren
- Teveel suiker binnen krijgen
- Het gebruik van antidepressiva
Hoe is een candida infectie te herkennen?
Er zijn heel wat verschijnselen die kunnen optreden wanneer iemand een candida infectie heeft.
- Eczeem of huiduitslag, vaak in de vorm van witte spikkeltjes op de huid met een rode kring er omheen. De plek wordt later roder en kan zich ook uitbreiden. Ook rode ''puistjes'' kunnen de kop opsteken in de buurt van de uitslag. In de huidplooien zoals achter de knieën kan eczeem voorkomen omdat het hier vaak vochtiger blijft na het afdrogen.
- Witte vlekken bij de geslachtsdelen of in de mond
- Schimmelnagels
- Slechte adem
- Opgeblazen buik (gas), winderigheid
- Voedselintoleranties
- Bloed bij de ontlasting (kan ook door aambeien komen)
- Diarree of verstopping
- Jeuk, op de huid, bij de geslachtsdelen en bij de anus
- Pijn tijdens het vrijen
- Witte afscheiding bij de vrouw
- Rode geslachtsdelen
- Pijn tijdens het plassen bij de man
- Irritatie aan de ogen
- Het erg koud hebben, koude handen en voeten
Diagnose spastische darm
Aan darmklachten wordt vaak de diagnose spastische darm toegekend. Echter kan het zo zijn dat je darmproblemen worden veroorzaakt door de candida schimmel, die mogelijk al jaren in je lichaam in overvloed aanwezig is. Mensen die een anti candida dieet volgen, willen nog wel eens van hun klachten afkomen. Ze kunnen weer meer voedsel verdragen en de spastische darm blijkt geen spastische darm te zijn.
Medicatie tegen een candida infectie
Als je naar de huisarts gaat en een candida infectie wordt vastgesteld, dan zal hij je medicatie voorschrijven. Echter, let op! Het is goed om met dergelijke klachten naar de huisarts te gaan, maar ga goed na wat hij je ervoor geeft.
De huisarts kan je een antibiotica voorschrijven. Als je ook bovenstaande hebt gelezen dan heb je kunnen zien dat antibiotica er juist voor kan zorgen dat de candida schimmel toeneemt, omdat de goede bacteriën door de antibiotica afnemen. De huisarts kan ook een zalf voorschrijven dat bijvoorbeeld de jeuk (vaginaal bijvoorbeeld) verlicht. Echter is bij veel vrouwen gebleken dat met dergelijke medicatie de candida klachten na een tijdje weer terug keren.
Het anti-candida dieet
Er is een verband tussen het hebben van een candida infectie en het voedsel dat we eten. Wat blijkt: de candida schimmel voedt zich met suikers en blijft hierdoor groeien. Ook zetmeel (wordt omgezet in suiker) en gist worden afgeraden wanneer je last hebt van een candida infectie. Er is een dieet dat gevolgd kan worden om de candida schimmel de nek om te draaien, of eigenlijk: om de candida weer in balans te krijgen met de goede darmbacterieën: het anti-candida dieet.
Eet geen geraffineerde suikers
Geraffineerde suikers zijn toegevoegde suikers. Natuurlijk zitten die in koekjes, snoep, taart, etc. Maar ook in veel voedingsmiddelen zijn suikers toegevoegd. Let ook op toevoegingen aan producten zoals: druivensuiker, sacharose, dextrose, etc. Ook dit zijn suikers. Zetmeel wordt omgezet in suikers en daarom wordt ook het eten van zetmeel (aardappelen, patat) afgeraden.
Eet geen gist
Het anti-candida dieet zegt dat je gist moet mijden. Dus geen: champignons, schimmelkazen, etc. Je hebt ook diëten die als het ware ''herzien'' zijn, zoals de Schimmelinfectie Direct Stoppen Methode van J. Boekhorst. Deze zegt dat het geen gist mogen eten achterhaald is en dat de candida gist zich niet laat voeden door een andere gist. Dat champignons juist heel gezond zouden zijn en een positieve werking zouden hebben op het verbannen van de candida schimmel uit ons lichaam.
Goede anti-candida producten
Ook als je een candida dieet volgt wil je lekker en gezond blijven eten. Daarom hier op een rij wat voorbeelden van wat je nog wel mag eten.
Ontbijt/Lunch
- Yoghurt met Lactobacillus Acidophilus (goede darmbacterieën)
- Brood zonder gist, witmeel en suiker
- Rundvlees of kip (varkensvlees liever mijden) als broodbeleg
- Noten, zoals walnoten, hazelnoten, amandelen (geen cashewnoten)
- Houmous
- Kaneel of stevia (om dingen zoeter te maken)
Maaltijd
- Zilvervliesrijst of guinoa
- Rundergehakt of kipfilet (geen varkensvlees)
- Groenten
- Rijstpasta (geen witte pasta)
- Tomatenpuree uit een blikje
- Kokosolie, kokosmelk, kokos (let er op dat er geen suiker aan toegevoegd is)
- Masala kruiden
Snack
- Tortilla chips (mais en zout)
- Brood zonder gist, witmeel en suiker besmeerd met houmous
Supplementen
Een goede toevoeging aan het anti-candida dieet zijn een aantal supplementen. Zeker aan te raden zijn:
- Kurkuma
- Knoflook
- Probiotica (let erop dat zeker de Lactobacillus Acidophilus erin zit)
- Echinea force
Huid behandelen
Als je schimmelplekjes op je huid of nagels hebt kun je er tea tree oil opsmeren. Dit is te koop bij de drogist. Als je huid er te droog van wordt kun je de olie wat verdunnen met water. Opbrengen met een watje of vaatdoekje is het meest handig.