Kelnersarm, pijnlijke onderarm

Kelnersarm, pijnlijke onderarm Er zijn heel wat klachten die aan de onderarm of de bovenarm kunnen ontstaan. Bij klachten aan de onderarm zien we het meest de tenniselleboog. Hierbij zijn de spieren van de onderarm die aan de elleboogknobbel hechten, belast. Bij een kelnersarm zijn de onderarmspieren te zwaar belast, waardoor er pijnklachten optreden. Deze ziekte behoort ook wel te de beroepsziekten, omdat het vaak voorkomt bij het beroep kelner/ ober. Met rust verdwijnen de klachten weer, maar soms blijven de symptomen weer terugkomen. De onderarm is dan zo pijnlijk dat werken niet of slecht mogelijk is.

Beroepsziekte

Een kelnersarm behoort tot de beroepsziekten. Maar wat is een beroepsziekte? Dit is een ziekte die vaak wordt veroorzaakt door het beoefenen van een bepaald beroep. Oftewel: de ziekte wordt vaker binnen een bepaalde beroepsgroep gezien. Wat niet inhoudt dat iemand die het beroep niet uitoefent, de ziekte niet kan krijgen.

Een kelnersarm komt dus veel voor bij kelners, zoals de naam al doet vermoeden. Een kelner oftewel ober werkt in de horeca en bediend de gasten, vaak aan hun tafel. Het brengen van eten en drinken behoort tot zijn of haar taken.

Wat is een kelnersarm?

Een kelnersarm is een verzwakking van de armspieren. Het gaat hier voornamelijk om de onderarmen. Een kelnersarm moet niet verward worden met bijvoorbeeld een tennisarm of klachten aan de elleboog.

Oorzaken

De oorzaak voor een kelnersarm is vrijwel altijd te vinden in het zwaar tillen met gestrekte onderarm. De ellebogen liggen hierbij tegen het lichaam aan en de onderarmen zijn recht naar voren gestrekt. In deze houding wordt er dan iets zwaars getild. Dit is ook de houding die een kelner/ ober aanneemt. Hierdoor worden voornamelijk de spieren van de onderarm gebruikt, en minder van de bovenarm. Normaal gesproken zetten we tijdens het tillen de meeste druk op de schouders en bovenarmen. Dit zijn ook grotere spieren die daardoor minder snel belast worden. De onderarmen bevat kleinere spieren of zwakkere spieren. Alleen bij getrainde of geoefende mensen zijn de spieren van de onderarm sterker.

Mensen die dus plots in bovengenoemde houding zware voorwerpen tillen, zullen dit zeker gaan merken. Soms ontstaan een kelnersarm al na één dag, soms pas na meerdere dagen. Dit hangt van van de mate van belasting.

Symptomen en klachten

Een tennisarm wordt nogal vaak verward met een kelnersarm. Een tennisarm geeft pijnklachten aan de elleboogknobbel die kan uitstralen naar de onderarm. De vuist dichtknijpen en doen alsof men een doek uitwringt geeft de ergste pijnklachten. Een kelnersarm geeft vooral spierpijn aan de onderarm, waarbij de elleboog niet altijd pijnlijk is. Het zijn vooral de spieren tussen elleboog en pols die pijnlijk aanvoelen. Werken in de kelnershouding is extra pijnlijk. Toch ontstaan zowel een tennisarm als een kelnersarm allebei vanuit de onderarm, vaak door verkeerd gebruik of plotseling en ongeoefend gebruik van de spieren.

Behandeling en herstel

Er is geen directe behandeling voor een kelnersarm. Met rust verdwijnen de klachten vrij snel weer. Wel kan er pijnstilling genomen worden, zoals paracetamol. Wanneer dit niet voldoende helpt, kan overgegaan worden op een NSAID zoals ibuprofen. Belangrijker is om een kelnersarm te voorkomen. Dit is door activiteit met de spieren langzaam op te bouwen.

Spieren zijn bedoeld om te bewegen. Spieren kunnen zich aanpassen en sterker worden, doordat ze zwaarder belast worden. Wie in één keer een groep spieren plots belast, zal spierpijn krijgen. Deze spierpijn kan enkele dagen aan blijven houden. Kelners belasten een groep spieren die normaal gesproken niet zo snel gebruikt worden. Het gaat hier immers om een (til)houding die we in het dagelijkse leven weinig gebruiken. Het is daarom belangrijk om de spieren van de onderarm niet in één keer te belasten. Wie gaat werken in de horeca, kan daarom tijdig beginnen met een training. De kelnershouding aannemen en een leeg dienblad dragen is een goede oefening. Het dienblad wordt in een later stadium verzwaard. Dit wordt langzaam opgebouwd. Daarnaast zullen ook de bovenarmen getraind moeten worden, zodat de druk gelijkmatiger verdeeld kan worden.

Wanneer en kelnersarm regelmatig terugkeert, kan dit twee dingen betekenen:
  • De spieren blijven te zwak, waardoor ze continue belast worden.
  • De rustperiode is niet voldoende geweest, waardoor de klachten aanwezig blijven.
Bij aanhoudende klachten is het raadzaam langs de (huis)arts te gaan. Deze kan bekijken of het daadwerkelijk om een kelnersarm gaat. Soms komen de klachten toch ergens anders vandaan. Zoals eerder gezegd lijken een tennisarm en een kelnersarm soms erg op elkaar. Daarnaast kan de arts bepalen of een bepaalde behandeling noodzakelijk is. Deze zal dan toch voornamelijk uit rust bestaan, maar soms is inspuiten met corticosteroïden een optie.

Het is belangrijk om tijdens het herstel de arm wel normaal te blijven gebruiken. Beweging is goed en zorgt voor een sneller herstel. Er is een duidelijk verschil tussen bewegen en overbelasten. Het is niet de bedoeling om bij klachten van een kelnersarm de zware werkzaamheden voor te zetten. Geprobeerd kan worden om een andere houding aan te nemen, maar vaak zal dit juist in de horeca moeilijk zijn. Het is dan beter om tijdelijk rust te nemen. Ga geen steunband of een spalk dragen. Dit heeft weinig zin en zorgt vaak alleen maar voor meer verzwakking van de onderarmspieren.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tenniselleboog, au!Tenniselleboog, au!Wanneer je een tenniselleboog hebt is de aanhechting van de pezen op het bot aan de buitenzijde van het ellebooggewricht…
Last van een tennisarm: Symptomen en genezingLast van een tennisarm: Symptomen en genezingEen tennisarm is een vervelende aandoening waar je aanzienlijk last van kunt hebben. Het is een niet-bacteriële ontsteki…
Pijnlijke tennisarm en toch blijven bewegenPijnlijke tennisarm en toch blijven bewegenBij het aanhoren van de kreet: “Ik heb last van een tennisarm”, weet iedereen wel globaal wat ermee wordt bedoeld. Het p…
Ulnaropathie: beknelling van de elleboogzenuwUlnaropathie: beknelling van de elleboogzenuwBij ulnaropathie, ook wel het cubitale tunnel syndroom genaamd, is er sprake van een beknelling van de elleboogzenuw. Di…

ADHD, ADD en hyperactiviteitADHD, ADD en hyperactiviteitADHD is de afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder en noemen we ook wel aandachtstekortstoornis met hype…
Gezondheid: Verkoudheid en een verstopte neusGezondheid: Verkoudheid en een verstopte neusWe weten dat het niet gevaarlijk is, maar het is wel erg irritant … verkoudheid en dan een verstopte neus. Het laat ons…
Bronnen en referenties
  • http://www.thuisarts.nl/tennisarm/ik-heb-tennisarm
  • Elseviers nieuwe medische encyclopedie, L.C.M. Rost, H. Luyckx
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.