Gezondheid: Verkoudheid en een verstopte neus

Gezondheid: Verkoudheid en een verstopte neus We weten dat het niet gevaarlijk is, maar het is wel erg irritant … verkoudheid en dan een verstopte neus. Het laat ons moeizamer slapen, met als gevolg dat we een tekort aan slaap ontwikkelen met alle gevolgen van dien. Bovendien smaakt het eten minder, want geur is essentieel voor je eten, en je haalt moeilijker adem en dat maakt weer dat je minder beweegt. Al met al is het heel vervelend en zitten we er vooral niet op te wachten. Soms kan je er niets aan doen, want als je een normaal leven leidt dan ontkom je niet aan contact met mensen (en dat begint al in de winkel, in de lift, op kantoor of in de bus of trein). Contact met mensen levert je nu eenmaal ook virussen op en vooral virussen die via de lucht verspreid worden, kan je aanpakken.
Uiteraard hebben we ook nog de allergische reactie of de bijholteontstekeing die een verstopte neus op kan leveren, maar in dit artikel gaat het over het virus.

Wat is het?

Als je een verstopte neus hebt, dan zijn je neusslijmvliezen opgezwollen/ontstoken door een verkoudheidsvirus (het rhinovirus). Het kan tevens gepaard gaan met spier- en hoofdpijn. Kinderen kunnen een verhoging hebben, maar dit is bij volwassenen zelden het geval.
Met een goede verkoudheid kan je tot zo’n 3 weken zoet zijn en als je wat minder weerstand hebt, dan heb je meer kans het op te lopen. Spreekt voor zich dat je immuumsysteem essentieel is, alsmede een goede conditie (dus niet te moe, geen aanhoudende stress of slechte voeding). Als het na zo’n 3 weken niet over is, is het zinvol je huisarts te raadplegen.

Hoe draag je het over?

De omgeving van iemand met verkoudheid is funest, want speeksel, slijm of soms een druppel snot gaat deels de lucht in en zo loop je het net zo gemakkelijk op. Verder zijn handen en voorwerpen (deurknop, telefoon, toetsenbord) belangrijke overbrengers van het virus. Helemaal voorkomen kan dus niet, tenzij je jezelf in een cocon zet. Maar je kunt wel het risico verkleinen.

Hoe voorkom je besmetting?

Zoals gezegd is 100% voorkomen bijna niet haalbaar, maar er zijn wel wat zaken waar je op kunt letten en je helpen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.
  • Het begint met regelmatig je handen met zeep te wassen en ze af te drogen met een papieren tissue (niet de handdoek bij de wastafel waar iedereen de handen mee afdroogt).
  • Niet even gemakkelijk, maar vermijd aanraking van het gebied rond het gezicht.
  • Als je moet niezen, gebruik dat een papieren zakdoekje en niet je handen. Als je het doekje niet op tijd hebt, gebruik dan bij voorkeur je ellebogen.
  • Vermijd direct contact met mensen die al besmet zijn.
  • Ventileer ruimtes goed, zoals de slaap- en woonkamer als ook de kantoorruimtes of andere gezamenlijke ruimtes.
  • Beddengoed regelmatig op 60 graden wassen.
  • Deurklinken, kranen, toetsenborden en gezamenlijke telefoons regelmatig schoonmaken.

Ondergaan of kan je er iets aan doen?

Je kunt “je tijd uitzitten” en het leedzaam ondergaan of je gebruikt een product uit de drogisterij om jezelf wat lucht te geven. De zogenaamde neusdruppels of neusspray met xylmetazoline of oxymetazoline zorgen er voor dat de slijmvliezen in de neus slinken. Zo krijg je weer lucht en kan je redelijk normaal door de neus ademhalen.

Dit type producten mag je in principe niet langer dan zo’n 5 dagen gebruiken. Dit heeft te maken het met het feit dat ze een verslavende werking krijgen als je het langer gebruikt. Je houdt dan als het ware je neus voor de gek en deze denkt continu verstopt te zijn. Het percentage mensen dat verslaafd is, is aanzienlijk. Van de mensen die bij de KNO-arts komen is rum 5% aan een dergelijk product verslaafd.

De sticks met plantaardige verlichters (bijvoorbeeld eucalyptus) zijn niet verslavend, maar hebben voor de verkouden neus meestal ook een iets minder effect.

Tot slot

Voorkomen is dus bijna een utopie en dan is het of ondergaan of tijdelijk een hulpmiddel gebruiken om jezelf wat lucht te geven én je omgeving zo schoon als mogelijk houden. Ernstig is het dus zelden, maar het blijft vervelend en lastig.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopte neus: goed slapen als je verkouden bentVerstopte neus: goed slapen als je verkouden bentWanneer je verkouden bent en last hebt van een verstopte neus, kan dit vooral ’s nachts voor problemen zorgen. Hoe kun j…
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Tips tegen verkoudheidVerkoudheid is een onschuldige ziekte die vanzelf overgaat. Toch kan het erg vervelend zijn. Je hebt voortdurend een loo…
Verkoudheid genezenVerkoudheid genezenVerkoudheid is een infectie van neus en keel die veroorzaakt kan worden door meer dan 200 verschillende zeer besmettelij…

Kelnersarm, pijnlijke onderarmKelnersarm, pijnlijke onderarmEr zijn heel wat klachten die aan de onderarm of de bovenarm kunnen ontstaan. Bij klachten aan de onderarm zien we het m…
Dementie: symptomen, oorzaken, vormen, soorten & behandelingDementie: symptomen, oorzaken, vormen, soorten & behandelingDementie is een verzamelnaam voor ziekteverschijnselen en stoornissen waarbij de hogere verstandelijke vermogens achteru…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.