Benzidine en benzidinedieet

Benzidine en benzidinedieet Benzidine is een verbinding die veel werd gebruikt om kleurstoffen mee te maken. Deze kleurstoffen weden vervolgens in voedingsmiddelen toegepast. Uit dierproeven bleek dat veel dieren tumoren kregen door benzidine. Bij de mens werd benzidine in verband gebracht met blaaskanker. Sindsdien is het middel verboden. Benzidine werd ook gebruikt om bloed in de ontlasting op te sporen. Hoewel er nu van een andere verbinding gebruikt wordt gemaakt, wordt het benzidinedieet wel nog toegepast. Het heeft de oude benaming behouden. Bloed in de ontlasting kan verschillende oorzaken hebben en wordt niet altijd met het blote oog ontdekt.

Wat is benzidine?

Benzidine is een verbinding die voor mensen kankerverwekkend is. In het verleden werd deze stof gebruikt om kleurstoffen mee te maken. Deze kleurstoffen werden in voedingsmiddelen gebruikt. Toen bekend werd dat benzidine sterk kankerverwekkend is en zeker in relatie staat met blaaskanker, werd benzidine overal verboden. Bij dieren werd op verschillende plaatsen kanker ontdekt wanneer ze in contact werden gebracht met benzidine.

Ook werd benzidine gebruikt om bloed in de ontlasting aan te kunnen tonen. Benzidine heeft namelijk als eigenschap dat het met een enzym in het bloed reageert, waardoor er een blauwe kleur ontstaat. Er wordt voor deze test nu veel gebruik gemaakt van andere verbindingen. Benzidine wordt niet meer geproduceerd in Europa, De Verenigde Staten en vele andere werelddelen.

Benzidinedieet

Een benzidinedieet wordt ook wel hemoglobinevrij dieet genoemd. Hemoglobine staat voor een eiwit dat in bloed voorkomt. Het wordt ook wel de bloedkleurstof genoemd en geeft aan het bloed de typische rode kleur. Rode bloedcellen bestaan voor een-derde deel uit hemoglobine, afgekort als Hb.

Het dieet bestaat eruit dat er gedurende minstens drie dagen geen vlees, vleesproducten en vleessappen gegeten mogen worden. Deze producten kunnen namelijk sporen van dierlijk bloed bevatten. Ook andere levensmiddelen die bereidt worden met bloed of vlees mogen niet gebuikt worden. Denk hierbij aan bloedworst en lever. Sommige testen vereisen zelfs dat er geen groenten gegeten mag worden.

Waarom dit dieet?

Het dieet is bedoeld om te voorkomen dat er bloedsporen van buitenaf in de ontlasting terecht komt. De ontlasting moet onderzocht worden op bloedsporen wanneer er het vermoeden bestaat op een afwijking of ziekte. Hiervoor wordt een test uitgevoerd die bloed in de ontlasting aantoont door middel van het verkleuren. Vroeger werd hier specifiek benzidine voor gebruikt, maar nu maakt men ook gebruik van voornamelijk fenolftaleïne. Deze verbinding is veiliger om mee te werken dan benzidine.

Ziekten die bloed in de ontlasting veroorzaken

Soms is bloed duidelijk zichtbaar in de ontlasting. Dit maakt het vaak makkelijker om verder onderzoek te verrichten en de oorzaak op te sporen. Helaas is bloed niet altijd duidelijk zichtbaar. Vaak gaat het om een minimale hoeveelheid die met het blote ogen niet gezien kan worden. Bij darmkanker bijvoorbeeld, zal er op den duur bloed bij de ontlasting zitten. Dit is in het beginstadium nog nauwelijks aanwezig of bestaat uit een dermate kleine bloeding, dat deze niet zelf opgemerkt wordt. Maar andere klachten kunnen wel darmkanker verraden. Denk hierbij aan een veranderende stoelgang.

Ook darmpoliepen kunnen voor een bloederige ontlasting zorgen. Darmpoliepen worden vaak verward met darmkanker. Darmpoliepen zijn vaak goedaardig. Wanneer ze niet behandeld worden, kunnen ze uiteindelijk wel kwaadaardig worden. Het hebben van darmpoliepen is dus geen darmkanker maar kan als een voorstadium van darmkanker gezien worden. Darmpoliepen geven klachten als buikpijn, bloed bij de ontlasting en een veranderende stoelgang. De oorzaak is vaak te vinden in roken of het eten van rood vlees. Deze oorzaak is ook te vinden bij darmkanker.

Een ontsteking van het maag-darmkanaal veroorzaakt bloed in de ontlasting. De ziekte van Crohn is een degelijk ziekte, waarbij het maag-darmkanaal continue ontstoken is. De symptomen zijn een bloederige vaak dunne ontlasting, buikpijn en gewichtsverlies. De oorzaak is vaak te vinden in een slechter afweersysteem in combinatie met rookgedrag, stress, erfelijkheid of andere factoren.

Aambeien komen vaak voor bij zwangere vrouwen, maar ook mensen die te lang op het toilet doorbrengen of te hard persen hebben sneller last van aambeien. Hierbij kan er ook bloed in de ontlasting aanwezig zijn. Vaak zal er voor aambeien geen benzidinedieet worden toegepast, omdat aambeien door de arts duidelijk opgemerkt kunnen worden.

Benzidinereactie

Bloedingen in het maag-en darmkanaal worden opgespoord door middel van een test. Dit noemen we ook wel de benzidinereactie. Voorafgaande aan deze test zal de arts vaak een benzidinedieet voorschrijven. Dit dieet kan zowel door kinderen als door volwassenen gevolgd worden. Het is erg belangrijk om de aanwijzingen van de arts op te volgen. Wanneer er toch vlees op een vleesproduct wordt genuttigd, is de kans groot dat de test hierop reageert. Er wordt dan bloed in de ontlasting aangetroffen waarvan niet gezegd kan worden waarvan dit afkomstig is. Het benzidinedieet zal dan eerst opnieuw gestart moeten worden.
© 2015 - 2023 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Het beste dieet van 2017 is wederom het DASH dieet. In 2017 is dit dieet in Amerika voor het zevende jaar (2011, 2012, 2…
Eiwit dieet: Hoe werkt het eiwitrijk of proteïne dieet?Het eiwit dieet is op dit moment waanzinnig populair. Het verbrandt gericht vet en geen spiermassa. Je kunt het eenvoudi…
Het RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondHet RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondAls je graag enkele overtollige kilo's wilt verliezen, dan geloof je graag in de vele dieet en afvaltips die dieetgoeroe…
Het eiwitarme dieetEen mens dient per dag 1 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwit te verbruiken. Ontstaat er een opeenstapeling van a…

Wandelende nier: symptomen, oorzaken en behandelingWandelende nier: symptomen, oorzaken en behandelingEen wandelende nier (nefroptosis of zwerfnier) duidt op een abnormaal beweeglijke nier die meer dan 2 wervellichamen (of…
Skiduim: symptomen, oorzaak, (gips) behandeling en operatieSkiduim: symptomen, oorzaak, (gips) behandeling en operatieEen skiduim is een veelvoorkomend letsel dat optreedt wanneer de gewrichtsband die aan de binnenzijde van de duim ligt,…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/ziekte-van-crohn/item32874
  • http://www.epa.gov/airtoxics/hlthef/benzidin.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.