Het eiwitarme dieet

Een mens dient per dag 1 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwit te verbruiken. Ontstaat er een opeenstapeling van afbraakproducten in het bloed, is het raadzaam een vermindering van deze toch belangrijke bouwstenen te houden. De nieren heeft de belangrijke functie om afvalstoffen direct uit het bloed te filteren. Bij een ontsteking van dat filtermechanisme kan het ureumgehalte (afbraakproduct) in het organisme gevaarlijk stijgen, wat ernstige gevolgen kan hebben. Een andere aanwijzing voor een eiwitarm dieet is leverinsufficiëntie. Dit houdt in dat de lever niet goed functioneert.

Een eiwitarm dieet is vaak gekoppeld aan een zoutarm dieet

Lichte eiwitbeperking: ½ gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag
Strenge eiwitbeperking: ¼ gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag

Praktische uitwerking

1. Beperken van eiwitten, op een manier waarbij de dierlijke eiwitbronnen zo lang mogelijk behouden worden. Dit zijn namelijk de beste bouwstoffen.

Niet toegelaten zijn:
  • gedroogde vruchten, rozijnen, vijgen
  • noten en alle bereidingen met noten, denk aan marsepein
  • gedroogde bonen en erwten, linzen
  • alle gebak met melk en eieren
  • gelatine
  • melkpoeder, eierpoeder
Vlees, vis, eieren, kaas, melk en melkproducten zijn alleen in beperkte hoeveelheid toegelaten. De hoeveelheid is afhankelijk van de strengheid van het dieet.

2. De dagelijkse voeding calorierijk maken, aan de hand van meer koolhydraten en vetten om zo de afbraak van eigen lichaamseiwitten te voorkomen.

3. De dagelijkse voeding verrijken met vitaminen van de B-groep. Op deze manier worden meer koolhydraten aangevoerd en koolhydraten geven een aanvulling van het mineraal calcium. Melk en melkproducten worden namelijk vaak geschrapt.

4. Bij een strenge eiwitbeperking is het nodig, eiwitarme dieetproducten in te schakelen, denk aan:
  • eiwitarm bloem, eiwitarm brood
  • eiwitarm deegwaren
  • eiwitarm beschuit
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Phenylketonurie: eiwitarm dieet om hersenschade te vermijdenPhenylketonurie: eiwitarm dieet om hersenschade te vermijdenDoor een genetische afwijking kan de relatief zeldzame ziekte phenylketonurie ontstaan. Er is onvoldoende werkzame PAH-e…
PKU (fenylketonurie): een stofwisselingsziektePKU (fenylketonurie): een stofwisselingsziekteFenylketonurie (PKU) is een erfelijke aandoening waarbij er sprake is van een stofwisselingsziekte. In Nederland krijgen…
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…

Maagdarmsparend dieetBij een aantal maag- en darmaandoeningen wordt een M.D.S. dieet voorgeschreven. Met dit dieet zouden maag en darmen gema…
Lipolyse tegen hardnekkig vet op billen en dijenLipolyse tegen hardnekkig vet op billen en dijenHardnekkige vetophopingen op billen, dijen en heupen krijgt u met sport en diëet alleen niet weg. Afslanken kan zelfs ee…
Bronnen en referenties
  • Plattelandsvrouwen België
Reacties

A. T. J. Tangelder, 12-11-2009
Mijn kreatininewaarde in de urine is 140. Is het verstandig om een eiwitarm dieet te volgen? Reactie infoteur, 21-11-2009
Neem het beste contact met de huisarts op! Deze kan u meer vertellen.

Succes ermee!

Mildred Ridderstaat, 23-05-2008
Graag wil ik informatie willen hebben over een diet voor kinderen die allergische zijn voor eiwit. Reactie infoteur, 04-06-2008
Helaas kan ik u hier niet verder mee helpen. Informeer bij de arts.

Succes!

W. Clements, 31-03-2008
Fijn dat ik nu weet waar veel eiwit in zit, ik kreeg last van jeuk op borst en buik, en ik merk dat het door te veel eiwit komt, iedereen reageerd weer anders op te veel eiwit. Reactie infoteur, 31-03-2008
Blij dat u er achter bent gekomen! En inderdaad, iedereen reageert anders op voedingsmiddelen.

Succes! Jootje (auteur artikel)

Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.