Behandelen van erfelijke kaalheid voor mannen

De wetenschap heeft de laatste jaren grote stappen gezet in de behandeling van erfelijke kaalheid. Met de komst van zogenoemde 5-alpha-reductase remmers zoals Finasteride is het mogelijk de progressie van haarverlies te stoppen, danwel extreem te vertragen. Dit betekent dat het tegenwoordig niet meer onvermijdelijk is om met zichtbaar haarverlies te leven. Dit gezegd hebbende, is de werking van veel op de markt verkrijgbare producten niet bewezen. Wil je weten wat werkt, en welke producten je beter links kunt laten liggen? Lees dan verder. Wellicht ben je bekend met advertenties voor shampoos met cafeïne, laserkammen en vitaminesupplementen die allen beweren te helpen tegen erfelijke kaalheid. De waarheid is dat het voor geen van deze middelen bewezen is dat het preventief werkt tegen haarverlies. Wanneer geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking van een product, doe je er goed aan je tijd en geld anders te besteden.

Voor een succesvolle behandeling van kaalheid is het van groot belang om er vroeg bij te zijn. Begin met de behandeling op het moment dat jij of je omgeving haarverlies opmerkt. De werking van de volgende behandelingen is klinisch aangetoond.

Finasteride

Finsteride, de generieke naam van het merknaam Proscar en Propecia, is ontwikkeld voor de behandeling van een vergrote prostaat. In de onderzoeksfase van het medicijn werd een interessante bijwerking ontdekt: haargroei. Waar voor de behandeling van een vergrote prostaat een dosering van 5mg per dag wordt voorgeschreven, volstaat voor de behandeling van erfelijke kaalheid een dosering van 1mg per dag. Het is het eerste medicijn in de geschiedenis dat effectief is tegen kaalheid bij de overgrote meerderheid van mannen die het gebruikt.

Hoe werkt Finasteride?

Finasteride zorgt ervoor dat testosteron minder effectief wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Wanneer dagelijks 1mg finasteride wordt genomen, zorgt dit bij de meerderheid van de mannen in een afname van 60% van de DHT-waardes. Aangezien DHT de onderliggende oorzaak van erfelijke kaalheid is, is dit een effectieve manier om haarverlies tegen te gaan.

Dutasteride

Dutasteride (merknaam Avodart) behoort net als finasteride tot de anti-androgenen, en vermindert dan ook de werking van testosteron. Het middel wordt, net als finasteride, ook gebruikt tegen prostaatvergroting. Het verschil zit hem in de effectiviteit van de DHT-verlaging. Waar finasteride de DHT-waardes met 60% verlaagt, doet dutasteride dit met 93%! Als nadeel brengt dit vaker voorkomende en heftigere bijwerkingen met zich mee. De algemene praktijk is dat gestart wordt met het gebruik van finasteride, en dat pas wordt overgegaan naar het sterkere dutasteride bij het uitblijven van voldoende effect.

Bijwerkingen van de 5-alpha-reductase remmers

Twee procent van de gebruikers van finasteride ervaart bijwerkingen. Bij dutasteride ligt dit percentage hoger: meer dan 5% van de gebruikers ervaart in meer of mindere mate bijwerkingen. Hoe dan ook is het een kleine minderheid van de gebruikers die bijwerkingen ervaart. Voor een compleet overzicht van de bijwerkingen is het altijd raadzaam de bijsluiter goed door te nemen. De belangrijkste zijn de volgende:
  • Impotentie, een laag libido en stoornissen bij het klaarkomen (een verminderde spermaproductie of niet kunnen klaarkomen). Deze bijwerkingen verdwijnen wanneer gestopt wordt met inname van het medicijn.
  • Pijnlijke en gezwollen borsten, borstvergroting, pijnlijke zaadballen.
  • Hartkloppingen
  • Overgevoeligheid, wat je kunt merken aan huiduitslag en jeuk.
  • Leveraandoeningen, wat je merkt aan een gele verkleuring van het oogwit of een opgezwollen buik.

Minoxidil

Minoxidil, ook wel bekend onder het merknaam Rogaine, werd oorspronkelijk in pilvorm ingezet om een verhoogde bloeddruk tegen te gaan. Ook bij dit medicijn werd haargroei als opmerkelijke bijwerking geconstateerd. Na uitgebreid onderzoek is naar voren gekomen dat haargroei optimaal is, wanneer minoxidil direct op de hoofdhuid wordt aangebracht.

Minoxidil heeft geen effect op het hormonale proces dat ten grondslag ligt aan haarverlies. Er worden resultaten mee geboekt, maar deze zijn tijdelijk van aard. Uiteindelijk zul je, wanneer je genetische aanleg hebt voor kaalheid, ook haarverlies hebben met het gebruik van dit product.

Verkrijgbaarheid medicijnen

Wanneer je opmerkt dat je haaruitval hebt en je vindt dit vervelend, is het raadzaam naar de huisarts te gaan. Finasteride en minoxidil zijn alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar. Niet elke huisarts staat positief tegen het behandelen van erfelijke kaalheid. Het kan dan verstandig zijn te informeren bij andere huisartsen in je omgeving.
© 2015 - 2024 Nicholas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia is eigenlijk een middel tegen prostaatvergroting, namelijk Finasteride. Maar omdat het de aanmaak van het manne…
Zoektocht naar wondermiddel tegen kaalheid gaat verderZoektocht naar wondermiddel tegen kaalheid gaat verderDe mannelijke kaalheid, Alopecia Androgenetica, is op verschillende manieren te camoufleren of bestrijden. Pruiken, haar…
Feiten en fabels over kaalheidDagelijks verliezen we tussen de 50 en 100 haren. Dat is geen enkel probleem omdat het haarzakje meestal een nieuwe haar…
Dutasteride (Avodart) tegen haaruitvalDutasteride is een geneesmiddel dat mannelijke hormonen, die vaak een rol spelen bij ongewenst haarverlies, kan remmen.…

Risico's en kosten van haartransplantatieVeel mannen hechten belang aan een mooie bos haar. Wanneer je last hebt van haaruitval, kan een haartransplantatie uitko…
Verschillende oorzaken van jeuk in de mondVerschillende oorzaken van jeuk in de mondSoms ontstaat er ineens jeuk in de mondholte, of heb je ineens last van een jeukend gehemelte die zelfs kan doortrekken…
Bronnen en referenties
  • JCEM, press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jcem.79.3.8077349, bezocht op 14 mei 2015
  • JAAD, www.jaad.org/article/S0190-9622%2885%2970157-0/abstract?cc=y=, bezocht op 14 mei 2015
  • Apotheek, www.apotheek.nl/medicijnen/finasteride, bezocht op 15 mei 2015
Nicholas (10 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.