Risico's en kosten van haartransplantatie
Veel mannen hechten belang aan een mooie bos haar. Wanneer je last hebt van haaruitval, kan een haartransplantatie uitkomst bieden. Een haartransplantatie is een chirurgische ingreep die haren van een goed behaard deel van je hoofd, het donorgebied, verwijdert en toevoegt aan een gebied met weinig tot geen haar. Dit kan door middel van FUE (Folliculaire Unit Extraction) en FUT (Folliculaire Unit Transplantation). De meeste van deze procedures worden uitgevoerd onder een lokale verdoving.
Het intakegesprek
Wanneer je erover denkt om een haartransplantatie te ondergaan, kun je een afspraak met een kliniek maken voor een consult. De arts kan adviseren over de verschillende transplantatietechnieken, en aangeven welke techniek voor jouw haar het meest geschikt is. Ook zal hij informeren naar kaalheid bij je vader, ooms en opa's.
De procedure in detail
Voor zowel FUE als FUT wordt de hoofdhuid schoongemaakt door de arts alvorens deze geïnjecteerd wordt met een verdovend middel. Wanneer besloten is dat je een transplantatie van het type FUT ondergaat, wordt vervolgens met een scalpel een deel van de behaarde hoofdhuid, het donorgebied, verwijderd. Daarna wordt het resterende deel van je huid aan elkaar gehecht. Het is over het algemeen niet zichtbaar dat er haar is verwijderd van het achterhoofd, aangezien het overige haar dit gebied kan bedekken. Onder het hoofdhaar is wel een litteken aanwezig.
Vervolgens zal het donorgebied worden verdeeld in een groot aantal (honderden tot maximaal tweeduizend) zogenoemde
grafts, waar een tot vier haren uit groeien. Uiteraard hangt de hoeveelheid haar dat getransplanteerd kan worden af van de hoeveelheid donorgebied. Maar ook de kwaliteit van het haar en de haarkleur hebben een rol hierin. Binnen enkele dagen zullen de haren vastgroeien in de hoofdhuid.
Nadat de grafts zijn klaargemaakt, zal het transplantatiegebied worden schoongemaakt. Met een naald worden kleine gaatjes in de hoofdhuid gemaakt, waar de grafts in worden geplaatst. De duur van zo'n procedure hangt af van de hoeveelheid te transplanteren haar. Bij weinig haar zal dit ongeveer vier uur in beslag nemen, en bij een lange procedure kun je denken aan een uur of acht. Vaak is het mogelijk de procedure op te splitsen in meerdere korte sessies.
Verschil FUE en FUT
De FUE-behandeling verschilt hierin, dat er geen stukje huid wordt weggesneden van het donorgebied. In plaats hiervan wordt met een naald een graft (van een tot vier haren) weggenomen, zodat een groot litteken wordt voorkomen. Aangezien de haren stuk voor stuk worden afgenomen neemt deze procedure beduidend meer tijd in beslag. Gedacht moet worden aan acht uur, tegenover vier uur voor FUT. Nadat genoeg haarstukjes zijn afgenomen, wordt gestart met het inbrengen van het haar bij het kalende deel van de hoofdhuid. Afhankelijk van de totale hoeveelheid haar die er wordt getransplanteerd, kan ervoor gekozen te worden dit uit te spreiden over verschillende sessies.
Verwachtingen en hersteltijd
Na een transplantatie is je hoofdhuid voor een bepaalde tijd erg gevoelig. Het is mogelijk medicatie te nemen om te pijn te verzachten. Na een aantal dagen neemt de pijn geleidelijk af. Ook is het mogelijk dat een antibioticum wordt voorgeschreven voor een aantal dagen na de procedure. Het overgrote deel van de mensen is in staat weer te gaan werken na een week.
Het getransplanteerde haar zal na een klein aantal weken uitvallen. Verlies nu geen hoop, want na een aantal maand zul je zien dat er nieuwe haartjes gaan groeien! Om het groeiproces te versnellen, is het mogelijk minoxidil tweemaal dagelijks op de hoofdhuid te smeren. Dit middel zal dan voorgeschreven moeten worden door de arts, aangezien het alleen op doktersrecept verkrijgbaar is.
Om de hersteltijd niet langer te maken dan nodig, is het raadzaam een aantal adviezen in acht te nemen:
- Span je niet overmatig in.
- Draag gedurende twee weken geen hoofddeksel.
- Rook niet.
- Was je haar de eerste week niet.
- Gebruik geen haarverzorgingsproducten in de eerste week.
Risico's en kosten van een haartransplantatie
De kosten van een transplantatie hangen voornamelijk af van de hoeveelheid grafts die in de hoofdhuid moeten worden ingebracht. Daarnaast kan het prijsverschil tussen verschillende klinieken aanzienlijk zijn, helemaal als een ingreep in een ander land als optie wordt meegenomen. Om toch een ruwe schatting van de kosten te geven: een transplantatie zal niet snel goedkoper zijn dan €3.000, en veel meer dan €10.000 zul je ook niet kwijt zijn voor een ingreep. De zorgverzekering betaalt dit in de meeste gevallen niet. Dit gebeurt alleen als de polis hierin voorziet, bijvoorbeeld als er psychische klachten uit de kaalheid voortkomen.
Hoewel artsen tegenwoordig erg geoefend kunnen zijn in het uitvoeren van haartransplantaties, brengt het altijd risico's met zich mee. Zo kun je allergisch zijn voor het verdovende middel en kun je tijdens de operatie een infectie oplopen. Ook is het mogelijk dat je met een lelijk litteken blijft zitten als je voor de FUT-techniek kiest.