Beauty: Kalknagels verwijderen of voorkomen

Beauty: Kalknagels verwijderen of voorkomen Zodra het seizoen van de open schoenen er weer is, gaan we meer op de voeten letten. De voeten moeten minimaal "enigszins" representatief zijn. Vreemd eigenlijk, want de voeten moeten de mens het hele leven “dragen” en toch gaat de meeste aandacht van de dagelijkse verzorging absoluut niet uit naar de voeten. Het staat niet eens in de “top-10” van onze persoonlijke verzorging. Maar ja, als je nu zo'n kwaaltje hebt ... wat doe je dan of beter nog ... hoe voorkom je het?

Basisverzorging

Veel verder dan de voeten onder de douche zetten – het kan immers niet anders – en de nagels knippen, komen veel mensen niet. Toch is het niet onverstandig de voeten ook gewoon met de normale verzorgingsaspecten mee te nemen. Dan hebben we ook tijdig in beeld of er eventueel wat eelt of een likdoorn verwijderd moet worden en hoe de nagels er verder voor staan. Moeten ze niet geknipt en gevijld worden of – en het komt inmiddels bij 25% van de Nederlandse bevolking voor - ontstaan er geen kalknagels? Dit laatste is een weliswaar onschuldig maar toch een groeiend probleem, waar overigens de meningen over verdeeld zijn als het gaat om de oorzaak van dit groeiende probleem.

Hoe ontstaat de kalknagel?

Het ontstaan van de kalknagel is vrij simpel, die krijg je als er schimmels in de nagel binnendringen. De meest bekende is de groep schimmels die we dermatophyten noemen. Schimmels dragen we allemaal bij ons en worden overgedragen tussen mensen, maar ook tussen mens en dier en/of omgeving. Normaal gesproken zitten de schimmels in de huidschilfers.

De infectie lopen we in veruit de meeste gevallen op in “natte” ruimtes. Hierbij kan een rol spelen dat je een verminderde weerstand hebt, je suikerziekte of aids hebt, je chemokuren krijgt of de nagel om wat voor reden al beschadigd is.

Overigens denken we bij kalknagels altijd aan de voeten en dat klopt in veruit de meeste gevallen ook wel. Echter, aan de vingernagels kunnen schimmelinfectie ook een rol spelen.

Ruimtes om de schimmel op te lopen:
  • de (openbare) douche
  • het zwembad
  • de sauna
  • de sportschool
  • de kleedruimte van het sportverenigingsgebouw

Hoe ziet de kalknagel er uit?

Om te weten of je er een hebt, is het goed te weten hoe je de kalknagel herkent. Het bekendste is de zacht gele of geel/bruine verkleuring van de nagel. Soms wordt de nagel wat bruin of bruin/groen. De nagel wordt dikker en wat korrelig van structuur. De nagel voelt ruw en niet egaal aan. Vervolgens kan de nagel gaan afbrokkelen en in extreme gevallen kan de nagel eraf vallen. In dat geval is de infectie over de hele nagel verspreid geraakt.

Hoe kan je de kalknagel aanpakken?

Als je merkt dat de nagel iets dikker wordt (het begint meestal aan de zijkant van de nagel), deze een iets andere kleur krijgt dan de rest en er komen wat scheurtjes in (of ze zien er zo uit), dan is de kans groot dat je een beginnende kalknagel hebt.

De schimmelnagel kan je uit laten groeien, in de meeste gevallen is er verder niets aan de hand, maar het oogt niet echt fris en dus willen mensen er vanaf. Er zijn allerlei crèmes met antischimmel middel. De producten dringen wel in de omliggende huid, maar de nagel pakken ze meestal niet aan. Je kunt de nagel dan het beste met een vijl of puimsteentje bijwerken. Er is ook een zalf die de nagel verweekt, namelijk ureumzelf of salicylzuurzalf. Als je daarna een speciale zalf op de nagel aanbrengt, komen de werkzame stoffen wel verder. Doe regelmatig strooipoeder met een schimmeldodend middel in de sok. Is je nagelwortel beschadigd dan moet je een kuur (tabletten) nemen, maar dit moet wel via de huisarts plaatsvinden.

Hoe voorkom je kalknagels?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter en dat begint met het regelmatig goed wassen van de voeten met alleen water én ze daarna heel goed afdrogen … ook tussen de tenen. Wil je zeep gebruiken, zorg er dan voor dat er geen resten op de voet achterblijven. Draag ademende sokken van een natuurlijk materiaal als katoen of wol. Draag schoenen die ventileren, bij voorkeur dus ook een natuurlijk materiaal en draag niet te nauwe schoenen en wissel ook van schoenen. Dit voorkomt dat eventuele bacteriën de kans krijgen zich te vermeerderen. Probeer in openbare ruimtes waar warmte en natte ruimtes zijn, altijd slippers te dragen.

Tot slot

De voetjes ook weer netjes verzorgd voor het seizoen van de open schoenen en bovendien voelt het wel zo prettig aan. Het kost even wat moeite, maar het resultaat is er dan ook naar.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kalknagels behandelen/ behandeling van kalknagelsWelke medicijnen hebben hun effectiviteit bewezen? Hoe kunnen kalknagels het beste worden behandeld? Wat zijn de symptom…
Schimmel- en kalknagels genezenSchimmel- en kalknagels genezenHet probleem met kalknagels is dat de schimmel zich onderaan de nagel bevindt en dus moeilijk bereikbaar is als u ze uit…
Zo voorkom je ontsierende kalknagels of schimmelnagelsZo voorkom je ontsierende kalknagels of schimmelnagelsHet meest voorkomende probleem met teennagels is de schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd. Deze met schimmel geïnfect…
Het behandelen van kalknagels met azijnIedereen heeft er wel eens last van: een kalknagel. Meestal doet het geen pijn en heeft men er geen last van, maar het k…

Ziekte van Fox-Fordyce: symptomen, oorzaak en behandelingZiekte van Fox-Fordyce: symptomen, oorzaak en behandelingDe ziekte van Fox-Fordyce symptomen bestaan uit vaak jeukende bultjes rond de haarfollikels van de oksels, schaamstreek…
Bloed-injectie-ziektefobie, een medische angstBloed-injectie-ziektefobie, een medische angstEen bloed-injectie-ziektefobie is een veel voorkomende stoornis die ongeveer drie tot vier procent van de bevolking tref…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jgarma, Pixabay
  • Kalknagel: 2015 www.kalknagel.eu
  • Sante (magazine): juni 2015 “Voorkom een kalknagel”
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.