Beauty: Kalknagels verwijderen of voorkomen
Zodra het seizoen van de open schoenen er weer is, gaan we meer op de voeten letten. De voeten moeten minimaal "enigszins" representatief zijn. Vreemd eigenlijk, want de voeten moeten de mens het hele leven “dragen” en toch gaat de meeste aandacht van de dagelijkse verzorging absoluut niet uit naar de voeten. Het staat niet eens in de “top-10” van onze persoonlijke verzorging. Maar ja, als je nu zo'n kwaaltje hebt ... wat doe je dan of beter nog ... hoe voorkom je het?
Basisverzorging
Veel verder dan de voeten onder de douche zetten – het kan immers niet anders – en de nagels knippen, komen veel mensen niet. Toch is het niet onverstandig de voeten ook gewoon met de normale verzorgingsaspecten mee te nemen. Dan hebben we ook tijdig in beeld of er eventueel wat eelt of een likdoorn verwijderd moet worden en hoe de nagels er verder voor staan. Moeten ze niet geknipt en gevijld worden of – en het komt inmiddels bij 25% van de Nederlandse bevolking voor - ontstaan er geen kalknagels? Dit laatste is een weliswaar onschuldig maar toch een groeiend probleem, waar overigens de meningen over verdeeld zijn als het gaat om de oorzaak van dit groeiende probleem.
Hoe ontstaat de kalknagel?
Het ontstaan van de kalknagel is vrij simpel, die krijg je als er schimmels in de nagel binnendringen. De meest bekende is de groep schimmels die we dermatophyten noemen. Schimmels dragen we allemaal bij ons en worden overgedragen tussen mensen, maar ook tussen mens en dier en/of omgeving. Normaal gesproken zitten de schimmels in de huidschilfers.
De infectie lopen we in veruit de meeste gevallen op in “natte” ruimtes. Hierbij kan een rol spelen dat je een verminderde weerstand hebt, je suikerziekte of aids hebt, je chemokuren krijgt of de nagel om wat voor reden al beschadigd is.
Overigens denken we bij kalknagels altijd aan de voeten en dat klopt in veruit de meeste gevallen ook wel. Echter, aan de vingernagels kunnen schimmelinfectie ook een rol spelen.
Ruimtes om de schimmel op te lopen:
- de (openbare) douche
- het zwembad
- de sauna
- de sportschool
- de kleedruimte van het sportverenigingsgebouw
Hoe ziet de kalknagel er uit?
Om te weten of je er een hebt, is het goed te weten hoe je de kalknagel herkent. Het bekendste is de zacht gele of geel/bruine verkleuring van de nagel. Soms wordt de nagel wat bruin of bruin/groen. De nagel wordt dikker en wat korrelig van structuur. De nagel voelt ruw en niet egaal aan. Vervolgens kan de nagel gaan afbrokkelen en in extreme gevallen kan de nagel eraf vallen. In dat geval is de infectie over de hele nagel verspreid geraakt.
Hoe kan je de kalknagel aanpakken?
Als je merkt dat de nagel iets dikker wordt (het begint meestal aan de zijkant van de nagel), deze een iets andere kleur krijgt dan de rest en er komen wat scheurtjes in (of ze zien er zo uit), dan is de kans groot dat je een beginnende kalknagel hebt.
De schimmelnagel kan je uit laten groeien, in de meeste gevallen is er verder niets aan de hand, maar het oogt niet echt fris en dus willen mensen er vanaf. Er zijn allerlei crèmes met antischimmel middel. De producten dringen wel in de omliggende huid, maar de nagel pakken ze meestal niet aan. Je kunt de nagel dan het beste met een vijl of puimsteentje bijwerken. Er is ook een zalf die de nagel verweekt, namelijk ureumzelf of salicylzuurzalf. Als je daarna een speciale zalf op de nagel aanbrengt, komen de werkzame stoffen wel verder. Doe regelmatig strooipoeder met een schimmeldodend middel in de sok. Is je nagelwortel beschadigd dan moet je een kuur (tabletten) nemen, maar dit moet wel via de huisarts plaatsvinden.
Hoe voorkom je kalknagels?
Voorkomen is natuurlijk altijd beter en dat begint met het regelmatig goed wassen van de voeten met alleen water én ze daarna heel goed afdrogen … ook tussen de tenen. Wil je zeep gebruiken, zorg er dan voor dat er geen resten op de voet achterblijven. Draag ademende sokken van een natuurlijk materiaal als katoen of wol. Draag schoenen die ventileren, bij voorkeur dus ook een natuurlijk materiaal en draag niet te nauwe schoenen en wissel ook van schoenen. Dit voorkomt dat eventuele bacteriën de kans krijgen zich te vermeerderen. Probeer in openbare ruimtes waar warmte en natte ruimtes zijn, altijd slippers te dragen.
Tot slot
De voetjes ook weer netjes verzorgd voor het seizoen van de open schoenen en bovendien voelt het wel zo prettig aan. Het kost even wat moeite, maar het resultaat is er dan ook naar.