Hooikoorts: symptomen, medicatie, een pissebed en tips

Hooikoorts: symptomen, medicatie, een pissebed en tips Wanneer het voorjaar weer is begonnen en de zon lekker schijnt, is het weer genieten geblazen van het heerlijke weer. Dit geldt helaas niet voor iedereen. Als je namelijk last hebt van hooikoorts, dan kan dit een vervelende periode voor je zijn. Veel niesbuien, rode ogen en lusteloosheid zijn een paar symptomen, die deze allergie kan veroorzaken. Er zijn gelukkig veel medicijnen, natuurlijke middeltjes en trucjes die deze periode wat kunnen vergemakkelijken voor mensen met hooikoorts.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor pollen en stuifmeel. De planten, bloemen en bomen gaan bloeien, omdat het voorjaar weer is aangebroken. De planten zullen dan in die periode (februari tot september) andere planten bevruchten door stuifmeel of pollen vrij te laten. Deze kunnen de andere planten bereiken door middel van andere insecten of windbestuiving. Mensen met hooikoorts hebben voornamelijk last van windbestuivingen, omdat hierbij deze pollen vrij rondzweven door de lucht.

De allergische reactie bij hooikoorts wordt veroorzaakt door bepaalde eiwitten die zich op die pollen bevinden. Zodra deze eiwitten in aanraking komen met de slijmvliezen van het lichaam zal een dergelijke allergische reactie ontstaan. De slijmvliezen bevinden zich op de ogen, in de neus, in de keel of in de luchtpijp. Er bestaan verschillende soorten pollen die in de bloeiperiode rondzweven. Welke soorten pollen van welke planten aanwezig zijn, is afhankelijk van de periode, omdat alle planten niet tegelijk in bloei staan. Aangezien de meeste mensen met hooikoorts allergisch zijn voor meerdere soorten pollen, zullen zij een vrij lange periode hiervan last hebben. Deze allergische reacties kan je gelukkig voorkomen door het innemen van medicijnen of natuurlijke middeltjes.

Het aantal pollen dat aanwezig is in de lucht, hangt af van meerdere factoren dan alleen de tijd van het jaar. Het moment van de dag is tevens bepalend voor de concentratie van pollen in de lucht. In het midden van de dag en 's avonds is de hoeveelheid namelijk hoger dan in de ochtend. Daarnaast zijn de weersomstandigheden ook een bepalende factor. Wanneer het droog en zonnige weer is, zijn de hoeveelheid pollen groter dan bij regenachtig weer.

Het aantal mensen dat hooikoorts heeft is niet duidelijk te geven. Het is namelijk nergens registreert. De symptomen van hooikoorts zijn namelijk seizoensgebonden, variëren per jaar, het raadplegen van een dokter is niet nodig en medicijnen hiervoor kunnen zonder recept worden gekocht.

Het hebben van hooikoorts kan heel vervelend zijn. De ene persoon heeft er in mindere mate last van dan de ander. Het kan wel zoveel negatieve invloed hebben op je kwaliteit van leven dat je het liefst niet meer naar buiten gaat in de bloeiperiode. Echter kan het hebben van hooikoorts geen kwaad en is het niet gevaarlijk voor je gezondheid. Wanneer de pollen niet meer in de lucht zitten zullen de klachten ook vanzelf weer verdwijnen.

Symptomen van hooikoorts

Wanneer de pollen van planten in aanraking komen met het slijmvlies van mensen met hooikoorts ontstaan er allergische reacties. De intensiteit van deze allergische reacties kunnen zeer verschillen afhankelijk van hoe ernstig de allergie is. De volgende symptomen zullen zich kunnen voordoen bij mensen met hooikoorts:
 • Jeuk aan de neus
 • Niesbuien
 • Hoestbuien
 • Verstopte neus of loopneus
 • Jeuk
 • Jeukende en tranende ogen
 • Sufheid
 • Concentratieproblemen
 • Slaapproblemen
 • Hoofdpijn

Wat kan je tegen hooikoorts doen?

Jaarlijks slikken mensen veel pillen en gebruiken andere medicatie om de allergische reacties op de pollen te onderdrukken. Voor mensen met een milde vorm van hooikoorts is een pilletje in de meeste gevallen afdoende. Neusspray en oogdruppels zijn middeltjes die door mensen gebruikt worden die een wat ergere vorm van hooikoorts hebben, waarbij een pilletje slikken niet genoeg is. Deze medicijnen richten zich op het onderdrukken van de symptomen van hooikoorts en pakken niet de onderliggende oorzaak aan.

Naast pilletjes en andere middeltjes zijn er ook spuitjes te krijgen bij de huisarts. Dit is een zogenoemde immunotherapie. Deze therapie pakt juist wel de onderliggende oorzaak aan. Je krijgt allergenen toegediend, die de allergie minder erg maakt. Zo'n therapie duurt ongeveer 3 tot 4 jaar. Na deze periode ben je (bijna) volledige af van je allergie en kan je zorgeloos weer genieten van het voorjaar en de zomer. Deze therapie is echter niet voor iedereen geschikt. Het kan namelijk voorkomen dat je allergisch bent voor de allergenen. In dat geval is de therapie ongeschikt.

Naast medicatie en injecties zijn er ook een aantal natuurlijke middeltjes die hooikoorts tegengaan. Probeer eens een aantal van de volgende natuurlijke producten:
 • Brandnetel: Het heeft een positieve invloed op de weerstand. Het vermindert de productie van stoffen die worden aangemaakt wanneer er een allergische reactie plaatsvindt. Je kan brandnetelbladeren koken en gebruiken als spinazie, in soep of in de thee.
 • Spoel de neus: Doe dit met warm water, een beetje zout en bakpoeder. Het zal het snot, stuifmeel en pollen uit je neus laten verdwijnen.
 • Gorgel met zout water: Door dit te doen, zal de pijnlijke keel worden verzacht.
 • Eet honing: Honing vermindert de symptomen door hooikoorts aanzienlijk.
 • Eet citroen: Hierin zit namelijk veel vitamine C en het kan je weerstand versterken.

Naast de bovengenoemde natuurlijke middelen is er nog een heel opvallend middel waarvoor je wel lef moet hebben. Dat is namelijk het eten van een pissebed. Werkt dit ook echt?

Eet een pissebed tegen hooikoorts
Als je hooikoorts hebt en je hebt heel veel medicijnen en natuurlijke middeltjes al een kans gegeven, probeer dan eens een pissebed. De meeste mensen die het hebben geprobeerd zweren bij deze methode. De dagen nadat ze een pissebed hebben ingeslikt hadden ze geen last meer van hooikoortssymptomen. Pissebedden dragen een grote hoeveelheid allergene eiwitten bij zich die het effecten van hooikoorts tegen kan gaan gaan.

Het eten van pissebedden heeft echter waarschijnlijk geen effect, omdat het maag-darmstelsel deze eiwitten afbreekt voordat ze in het bloed terecht kunnen komen. Pissebedden eten kan hetzelfde effect hebben als immunotherapie, maar immunotherapie gaat altijd middels een injectie door de huid of onder de tong. Hierdoor komt het dan namelijk meteen in de bloedbaan terecht. Om ditzelfde effect te bereiken met pissebedden moet er eerst goed worden gekauwd op de pissebed om vervolgens de resten onder de tong te laten weken. Hierdoor zouden dan de eiwitten uit de pissebed via het slijmvlies in het bloed terecht komen.

Hoe kan het dan worden verklaard dat mensen geen last hebben van hooikoorts na het eten van een pissebed? Dat is te verklaren door het placebo-effect. Omdat mensen denken dat het werkt, werkt het ook.

Voorbereiding op het hooikoortsseizoen

Hooikoorts kan heel erg vervelend zijn. Soms werken medicijnen niet voldoende om de symptomen te voorkomen. Om het hooikoortsseizoen wat te veraangenamen zijn er een aantal kleine dingen die je kan doen.

Draag een zonnebril

Het is een kleine en handige manier om te voorkomen dat je rode en jeukende ogen krijgt. Naast dat een zonnebril de ogen beschermt tegen zonlicht, zorgt het er ook voor dat pollen niet rechtstreeks in je ogen belanden. Het glas van de zonnebril houdt het grootste deel van de pollen in de lucht tegen. Je kan hierdoor wat makkelijker genieten van het warme weer.

Zet een luchtreiniger in de kamer
Een luchtreiniger zorgt ervoor dat onder andere bacteriën, virussen, schimmels en micro-organismen uit de lucht worden gehaald. Dat betekent dat de kamer waarin de luchtreiniger is ook wordt gezuiverd van alle pollen. Je zal dan weinig tot geen last hebben van je hooikoorts in die kamer.

Een nat washandje

Wanneer je last hebt van jeukende ogen is het heel verleidelijk om erin te gaan wrijven. Dit is heel onverstandig. Pollen die zich rond de ogen bevinden kunnen op die manier in het oog belanden en het alleen maar erger maken. Leg daarom een nat washandje op de ogen om de jeuk en irritaties tegen te gaan. Oogdruppels hebben ook een positief effect op jeukende ogen.

Houd je slaapkamer schoon

Door de slaapkamer pollenvrij te houden, zal je een betere nachtrust krijgen. Een luchtreiniger is een goed middel hiervoor, maar ook het uitkammen van je haar in de badkamer zorgt ervoor dat je minder pollen zal achterlaten op het kussen. Een douche nemen voor het slapen zal alle pollen op je lichaam verwijderen zodat je ze niet mee zal nemen naar de slaapkamer. Tot slot is het aan te raden om regelmatig je kamer te stofzuigen en het beddengoed regelmatig uit te wassen.
© 2015 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van hooikoorts? Slik een levende pissebed!Last van hooikoorts? Slik een levende pissebed!Een grote groep mensen heeft jaarlijks, met name in de lente en de zomer, last van hooikoorts. Hooikoorts kan erg vervel…
Symptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen hooikoorts - oftewel overgevoeligheid voor pollen. Wat zijn de klachten, symptomen en behandeling van hooikoor…
Hooikoorst symptomenHooikoorst symptomenJammer genoeg komt het hooikoorts seizoen er weer aan, iets waar een groot deel van de bevolking last van heeft. Het iet…
Hooikoorts en pollen: wat is het en wat kun je eraan doenHet hooikoortsseizoen begint traditioneel zodra de eerste bomen beginnen te bloeien. De Els, Hazelaar en Populier zijn m…

Zeeziekte hoe kom je er aan en hoe kom je er afZeeziekte hoe kom je er aan en hoe kom je er afZeeziekte is een heel vervelende aandoening, die mensen overvalt als ze op een boot zitten die deint op de golven. De on…
Aniridie: Ontbreken van de iris in het oogAniridie: Ontbreken van de iris in het oogAniridie, ook wel bekend als irishypoplasie, is een aangeboren oogaandoening waarbij de iris (regenboogvlies) gedeelteli…
Bronnen en referenties
 • http://www.nrcnext.nl/blog/2012/05/31/next-checkt-1-op-de-5-mensen-heeft-hooikoorts-en-dat-aantal-stijgt-drastisch/
 • http://www.huisarts-plus.nl/patinteninformatie/hooikoorts.php
 • http://www.umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen/zob2/Hooikoorts/Voorkomen_hooikoorts_immunotherapie/Paginas/default.aspx
 • https://thuisarts.nl/hooikoorts/ik-heb-hooikoorts
 • http://www.avogel.nl/Indicaties/Hooikoorts-symptomen.php
 • http://missnatural.nl/heb-jij-last-van-hooikoorts-laat-de-natuur-je-helpen/
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-klopt-dat-wel-/helpt-het-eten-van-levende-pissebedden-tegen-hooikoorts~a4082499/
Kevin701 (52 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.