Gezwollen enkels en voeten

Gezwollen enkels en voeten Tijdens de zomermaanden hebben nogal wat mensen last van gezwollen voeten, enkels en sommige mensen hebben zelfs gezwollen onderbenen. Het is meestal onschuldig, maar wel lastig, ontsierend en soms zelfs ronduit pijnlijk. Echter, we ondergaan het gewoon. En toch is er wel iets aan te doen en het is altijd goed te kijken of je de oorzaak kunt achterhalen.

Terugkerende klachten

Voor veel mensen geldt dat als het lekkere warmere weer er aan komt, ze automatisch rekening houden met dikker wordende enkels, voeten en onderbenen. Vaak bij staande of zittende beroepen hoopt het lichaamsvocht zich dan op, dit wordt ook wel oedeem genoemd.

Mogelijk oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen en het is afhankelijk van de situatie welke het meest passend is. Als het dubieus is, is het goed de huisarts te raadplegen.
 • Door het warmere weer gaan de vaten uit staan en een eerste lichte zwelling is zichtbaar.
 • Het vocht kan gewoon niet meer door het lichaamsweefsel afgewerkt worden. Maar denk ook maar eens aan de langere vliegreis, wanneer je weinig beweging krijgt gedurende meerdere uren.
 • Vocht vasthouden tijdens een zwangerschap kan ook aanleiding zijn voor dikke enkels. Immers, het lichaam houdt vocht vast en dat heeft tevens last van de zwaartekracht.
 • Wat je binnenkrijgt kan een veroorzaker zijn. Denk maar een aan een te grote zoutinname.
 • Ook de maandelijkse menstruatiecyclus speelt ook wel eens een rol bij dikke enkels of gezwollen voeten.

Plotselinge klachten

Als je er normaal geen last van hebt, maar plotseling - vanuit het niets en niet gekoppeld aan een van bovenstaande zaken - dikke vocht vasthoudende enkels krijgt, dan kan er een vaat- of lymfeprobleem aan de orde zijn of het kan ook een beginnende nieraandoeningen zijn. Verder kan hartfalen of een leverziekte tot plotselinge vochtophoping leiden.
Het spreekt voor zich dat je je dan bij de huisarts moet vervoegen. Hij of zij kan aan de hand van aanvullend onderzoek een oorzaak vaststellen en anders word je sowieso doorgestuurd naar een specialist.

Medicijnen kunnen ook nog wel eens als bijwerking, het vasthouden van vocht tot gevolg hebben. Meestal geeft de huisarts dit wel aan, maar lees in ieder geval de bijsluiter bij medicijnen. Dan kan je er tijdens het gebruik rekening mee houden.

Wat te doen?

Met de terugkerende klachten kan je rekening houden, maar je kunt ook kijken of er andere middelen/manieren zijn om er zelf iets aan te doen. Enkele mogelijkheden;
 • Beweging is goed, zorg dat je voldoende beweging krijgt. Als je bijvoorbeeld een zittend beroep hebt, zorg dan dat je aansluitend aan je werk een uurtje gaat wandelen. Alleen of met de hond, gewoon een flink stuk gaan wandelen. Tevens goed om te ontspannen na een drukke werkdag.
 • Wat passiever is de benen net iets hoger leggen dan de billen en in ruststand het vocht weg laten trekken. Meestal ben je er dan ergens in de avond al vanaf.
 • Gewoon een nacht overheen laten gaan, wil meestal in de praktijk zegen dat het in de ochtenduren wel weg is. Om helaas vervolgens weer net zo hard terug te keren.
 • Drie kopjes salie thee per dag drinken is ook vocht afdrijvend en kan prima werken. Deze thee is in ieder reformhuis te koop.
 • Let op je voeding, probeer het zou zoveel als mogelijk te vermijden. In de meeste stoffen zit al genoeg zout voor onze dagelijkse dosis.
 • Als het een pijnlijke bedoeling wordt, kijk dan of steunkousen een hulpmiddel voor je kan zijn. Het is niet verfraaiend, maar onder een lange broek zie je er niets van.
 • Voedingssupplementen willen ook nog wel eens helpen. Vitamine B5, calcium en vitamine D onttrekken vocht.
 • Massagebehandelingen kunnen ook voor een goede afvoer zorgen, maar je moet dit dan wel op regelmatige basis blijven doen. Doe het professioneel of als je er slechts beperkt last van heb, vraag je partner of een goed vriend(in) of deze je op de bank – al kijkend naar een film o.i.d. – wil masseren.
 • Hoewel het mogelijk vreemd klinkt, veel drinken kan ook nog wel eens helpen.

Voor wat betreft de crèmes die op de markt zijn, is er nog weinig wetenschappelijk aangetoond. Meestal moet je het er al masserend inwrijven en juist die massage kan wel eens de oplossing zijn. De vraag is in hoeverre de crème ook daadwerkelijk helpt of slechts ondersteunend is.

Tot slot

Voor veel mensen is het slechts ontsierend en dan is de vraag of je er iets aan moet doen. Echter, voor iedereen geldt dat je altijd de reden moet achterhalen en kijken of je niet moet handelen. Hetzij zelf hetzij via de huisarts. Er zijn genoeg methoden om te kijken hoe je van je dikke enkels/voeten af kunt komen.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oedeem tijdens de zwangerschapElke zwangere vrouw heeft wel eens last van één of andere kwaal. Eén van die kwalen kan oedeem zijn. Op zich onschuldig,…
Oedeem, vochtophopingOedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit zit in het weefsel tussen de cellen van het lichaam in. Het ontstaat do…
Gezwollen enkels en benen: oorzaken vocht in enkels en benenGezwollen enkels en benen: oorzaken vocht in enkels en benenVocht in de benen en in de enkel of gezwollen enkels en gezwollen voeten, is een veel geziene klacht. Meestal is het gee…
Gezondheid: Opgezette voetenGezondheid: Opgezette voetenVeel mensen hebben er zo nu en dan, en dan met name bij warmer weer, last van … opgezette voeten. Op zich is het hebben…

Een slechte ademEen slechte ademEen slechte adem is een probleem waar veel mensen last van hebben. Niet alleen voor jezelf heel vervelend, maar ook voor…
Brown-syndroom: OogbewegingsstoornisBrown-syndroom: OogbewegingsstoornisHet Brown-syndroom, beschreven door Dr. Harold W. Brown in 1950, is ook bekend als het bovenste schuine peesschede syndr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rainer Maiores, Pixabay
 • Healty Magazine, De tuinen: 2015 “Mijn voeten zijn zo dik”
 • http://www.optimalegezondheid.com/vocht-vasthouden-oorzaken-symptomen-en-oplossingen/
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.